Hava Durumu

Bursa'dan çok önemli çağrı: 'Masabaşında ölmek istemiyoruz'

Bursa Çağdaş Muhasebeciler Grubu başkan adaylığı için yapılacak ön seçimde aday adayı olan Doğan Yılmaz, meslek grubunda iş yükü ve yoğun mesai nedeniyle yaşanan ölümlere vurgu yaparak "Artık yeter. Bizler, masa başında ölmek istemiyoruz!" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2019 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2019 09:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'dan çok önemli çağrı: 'Masabaşında ölmek istemiyoruz'

-N. Nuri Yavuz-

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), 25 Mayıs'ta sandık başına gidecek. 5 bin üyesi bulunan oda içindeki farklı grup ve oluşumlar başkan adayı belirleme sürecine girdi. 2 bin 500 üyesi ile odanın en güçlü grubu olan 'Bursa Çağdaş Muhasebeciler Grubu'nda da başkan adaylığı yarışı başladı. Grubun 6 Nisan'da gerçekleştireceği önseçimde başkan adaylığına 'Değişim ve Yenilenme' sloganıyla aday adayı olan Doğan Yılmaz ile konuştuk.

Sizi adaylığa yönelten ve mesleğinize yönelik gördüğünüz en önemli sorun nedir?

Bizler ekip olarak mesleğimizin, odamızın ve grubumuzun çağımızın gereklerine uygun olarak değişime ve yenilenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Eski tip konvansiyonel yapıların sonunun geldiğini görüyoruz. Günübirlik iyileştirmeler için değil, meslekte 3. Devrimi başlatmak için yola çıktık. Elimizi taşın altına koymayı, mesleğe ve topluma karşı borcumuz olduğuna karar verdik ve aday olduk. Çalışmalarımız sonucunda başlıca sorunlarımız 4 ana konuda toplandı. Saygınlık (hak edilen değeri görememe), haksız rekabet ve iş yoğunluğu, bağımlı çalışan meslektaşların odayla gönül bağının kopması ve yetişmiş personel. Bunlarla ilgili çözüm önerilerimizi de ekibimiz ile birlikte oluşturduk.

Bu sorunları çözmek için ne yapacaksınız?

Toplumdaki her kesimle özellikle paydaşlarımız; Ticaret ve Sanayi Odası'yla, esnaf odalarıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla ve Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'yla bire bir iletişime geçecek ve mesleğimizin toplum için, ülke için yarattığı katma değeri bıkmadan usanmadan anlatacağız. Gerektiğinde paydaşlarımızın sorunlarını da dile getireceğiz. SGK ve vergi dairesinde görev yapan memurların, esnafın ve iş insanlarının yaşadığı sorunlar bizim de sorunlarımız. Onların sorunları çözülürse bizim de sorunlarımız çözülmüş olacak. Bu konuda Gazete, TV, sosyal medya kuruluşlarıyla düzenli iletişimde olacağız.

Vaatlerinizden hareketle bağımlı çalışanın işletmelerdeki pozisyonlarını nasıl güçlendireceksiniz?

Bağımlı olarak çalışan arkadaşlarımız patronların kölesi değildir. Her yıl meslektaşlarımızın çalıştığı işletmelere bilgilendirme yazıları göndereceğiz. Oda, bağımlı çalışan meslektaşın arkasında olacak. Meslektaşımız sorun yaşadığında her türlü hukuki destek oda avukatları tarafından verilecek. 'Bağımlı Çalışanlar Komisyonu'nu, standartların dışında bir komisyon olarak organize edeceğiz.

Aidat indirimi mümkün mü?

Bağımlı çalışan meslektaşlarımızın oda aidatını, imza kullanmayan meslektaşlarımız için yüzde 50 indirimli olarak tahakkuk ettireceğiz. Bunun için herhangi bir kanun değişikliğine gerek yok, Genel Kurul'da karar çıkarmamız yeterli.

Ofis desteği planınız hakkında bilgi verir misiniz?

İlk defa büro açacak meslektaşlarımızın bir kısmına büro donanımı, program gibi her türlü altyapısının oda tarafından sağlanacağı bir yapı kurulacak. Birer tecrübeli meslektaşımızı gönüllü mentor olarak görevlendireceğiz. İki kesimi burada buluşturacağız. İleride anlaşmaları durumunda ortaklık kurabilecekler. Böylece hem genç meslektaşlarımızın iş bulma, büro edinme, müşteri bulma sorunu ortadan kalkmış olacak; hem de tecrübeli arkadaşlarımızın bürolarının devamı ve emekliliklerini huzurlu bir şekilde planlamaları sağlanacak.

Bir de sosyal tesis konusu var. Neden böyle bir proje düşünüyorsunuz? Ve nasıl yapacaksınız?

Meslektaşlarımız yoğun çalışıyor. Dolayısıyla dinlenmeleri gereken alanlara ihtiyacı var. Nilüfer veya Mudanya'da belediyelerle görüşüp yer tahsisi yapılmasını sağlayacağız. Üyelerimize yönelik spor salonu, yüzme havuzu, restoranı ve küçük toplantı salonları olan bir sosyal tesis planlıyoruz. Bu odamızda uzun süredir konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen proje.

Yapı finansmanını nasıl sağlayacaksınız?

Bir işletmeciyle anlaşılacak ve bir tür yap/işlet/devret modeli benzeri bir girişimle bu tesis kurulacak.

Meslek yasasının neden güncellenmesi gerekiyor?

Meslek yasası 1989'da çıktı. Üstünden 30 yıl geçti. Ekonominin değişen şartlarına göre yasanın yeniden yazılması gerekiyor. Mesela bir firmada çalışan ki biz onlara 'bağımlı' çalışanlar diyoruz, onların meslek yasasında tanımı yok. Ayrıca mesleğe girişlerin yeniden planlanması gerekiyor.

Bu konuda siz ne yapacaksınız?

Bir yasa taslağı hazırlığımız var. Bu taslağı üst birlik aracılığıyla Meclis'e sunmayı planlıyoruz.

Mesleğinizde sıkça gündeme gelen mücbir sebep hakkında bilgi verir misiniz? Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Mücbir sebep; kuru kuru mesajla, pankartla, sloganla geçiştirilecek bir mesele değil. TÜRMOB yöneticilerinin de Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin de bu konunun ciddiyetini anladığını zannetmiyorum. Artık yeter. Gerçekten yeter! Bizler, masabaşında ölmek istemiyoruz. 213 sayılı VUK. 13. Madde 1. fıkrasında belirtilen vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk gibi hallerinde mükelleflere tanınan bu hakkın mali müşavirlere de tanınmasını istiyoruz. Yasal düzenlemenin bir an önce yapılması için gerekirse hep beraber gidelim, bakanlığın, Meclis'in kapısında yatalım. Bu konuyla ilgili çözüm önerimiz büro standartları, diğer bir deyişle kota. Muhasebe fabrikalarının önü kesilecek, sürümden kazanma devri sona erecek.

Nasıl?

Her mali müşavirin haftalık 40 saat çalışmaya göre hesaplanan belli bir kapasitesi olacak. Meslektaşlarımız belli bir müşteri sayısına hitap edecek, kaliteli hizmet verecek ve iyi ücret alacak. Hem yeni meslektaşlar iş bulabilmiş olacak hem de mevcut meslektaş da insanca yaşayabileceği bir ücret ve mesai şartlarına kavuşacak. Maliye Bakanlığı da bizim çalışmamıza benzer bir çalışma yapmış. Ancak maalesef bizim üst birliğimizde birileri bu konuda bir şekilde ayak diretiyor.

Bu meslekte gelir kaybına neden olmaz mı?

Başta öyle gözükebilir ki çok az kesimi olumsuz etkiler, ama hizmet kalitesi arttıkça elde edilecek kazanç da artıyor doğal olarak.

Peki, sizce bu kotanın kazanımları nedir?

Bir, haksız rekabeti önler. İki, zaman baskısı altında çalışmaktan dolayı masabaşında ölen meslektaşlarımız var ki bunu da önler. Belli bir zaman diliminde çalıştığı için doğal olarak sosyal hayatı olur ve sağlığına ailesine özen gösterme imkânı bulur. Üç, yeni meslektaşların iş bulmasını ortaklıklar kurmasını sağlar. Tecrübeli meslektaşların da aktif hayattan çekilirken oluşturdukları bir portföy var, eğer o kurumsal yapıya dönüşmemişse dağılıp gidiyor. Hem o müşteriler hem de mali müşavir sorun yaşıyor. Bu konu meslektaşlarımızı ortaklık kurmaya sevk edecek.

Bu odanın meslek etiği çerçevesinde alacağı bir karar ya da uygulama ile yapılamaz mı? İlla yasal bir düzenleme şart mı?

Büro standartları konusunda TÜRMOB'un alacağı kararlar da önemlidir ve işimizi kolaylaştırır. Ama eğer bir meslek kanunumuz varsa ve büro hizmetleri standartlarıyla mesleğimizde yeni bir devrim/köklü değişiklik yaratacaksak buna yasamızın ilgisiz kalması düşünülemez. 3568 sayılı yasamıza da bu devrim niteliğindeki düzenlemeleri mutlaka ilave etmeliyiz.

Bu serbest piyasaya uygun mu?

Akademik bir meslekten ve onun itibarından söz ediyorsak, bu meslek serbest piyasa koşullarında değil, farklı alanlarda kurulmalı, kurgulanmalı. Serbest piyasada bu mesleğin kaderi belirlenemez, nitekim mesleğin şu anki durumuna bakıldığında belirlenemediği de ayan beyan ortadadır.

Son olarak Çağdaş Grup üyelerine neler söylersiniz?

Dijital dönüşüm çağını yaşadığımız bu günlerde mesleğimizin, grubumuzun, odamızın TÜRMOB'un yenilenmeye, değişime ve yeni bir vizyona ihtiyacı var. Çağdaş Muhasebeciler Grubu üyesi arkadaşlarım buna karar verecek, 6 Nisan günü gelip değişimden, yenilemeden yana tercih kullanarak kendilerini, mesleklerini gruplarını temsil etmek üzere bizlere destek vermelerini istiyoruz. Değişim ve yenilenme, Bursa Çağdaş Muhasebeciler Grubu'ndan başlayacak.

Doğan Yılmaz'ın vaatleri:

Genç meslektaşlara ofis desteği sağlanacak. Bağımlı çalışanların işletmelerdeki pozisyonları güçlendirilecek. Ücretsiz sürekli mesleki eğitim yapılacak. Meslektaşlara sosyal tesis imkânı sağlanacak. Müşteri kotasını içeren büro hizmet standartları devreye alınacak. İmza yetkisi kullanmayan meslektaşlara yüzde 50 aidat indirimi yapılacak. Meslek yasasında yeni ihtiyaçlara göre düzenleme talebi gerçekleştirilecek. Mücbir sebep düzenlemesinin hayata geçmesi için çalışılacak.
Doğan Yılmaz kimdir?

1968 yılında Sivas'ın Zara ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1990 yılında Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Mesleğe özel şirketlerde çalışarak başladı. 1997 yılından itibaren serbest çalışmaktadır. 2000-2004 yılları arasında TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği, 2008-2010 döneminde BSMMMO Basın ve Yayın Komisyonu Başkanlığı, 2010-2013 BSMMMO Denetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çeşitli dönemlerde TÜRMOB delegesi seçildi. İki defa Bursa Çağdaş Muhasebeciler Grubu Yürütme Kurulu'nda görev yaptı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda aktif üyelikleri bulunmaktadır. Halen Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.