Hava Durumu

Bursa'dan hayati uyarı: Kanser riskini artırıyor!

Diyetisyen Betül Ova, kanserin, sebebi bilinen ölümler arasında, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtip, özellikle sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2021 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'dan hayati uyarı: Kanser riskini artırıyor!

Çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri olan kanserin nedenleri arasında, sigara/ alkol tüketimi, obezite, yanlış beslenme, toksik kimyasallar olduğunu açıklayan Ova şöyle konuştu:

"Kanser normal beden hücresinin mutasyonu sonucu denetimsiz olarak hızla çoğalması ile oluşan tüm dünyada sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Kanser, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak gelişir. Genetik olarak kansere yatkınlığı bilinen kişilerin yaşam boyu kansere sebep olan toksik kimyasalları etkisizleştiren antioksidanlardan zengin beslenme düzenine önem vermeleri gerekmektedir. "

Kanserden korunmak için sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Ova, şu önerilerde bulundu:

*Sağlıklı kilo korunmalı ve fiziksel olarak aktif olunmalı. Obezite kronik hastalıkların ve kanserin ortaya çıkmasında tetikleyici unsur rolü oynuyor. Amerikan Kanser Derneği yetişkinler için haftada en az 5 gün 30 dk. orta derece aktivite önermektedir.

*E vitamini, C vitamini, A vitamini, omega-3, selenyum gibi kanserden koruyucu vitamin ve mineraller beslenme ile alınmalıdır. Bunun yanında D vitamini eksikliği varsa mutlaka takviye edilmelidir.

*Çalışmalar posadan zengin beslenmenin kanser riskini azalttığını göstermiştir. Lifli beslenme özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Meyve ve sebzeler, kurubaklagiller, yulaf, tam tahıl ürünleri posadan zengindir.

*Mevsime uygun meyve ve sebze seçimi yapılmalı, meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır. Meyve ve sebzelerin hazırlık ve pişirme aşamasında besin değeri kayıpları olmaması için yıkamadan yenmemeli, doğradıktan sonra bekletilmemeli, pişirme suları dökülmemelidir.

*Sebzeler; C vitamini, E vitamini, betakaroten ve diyet posasına ek içerdikleri flavanoidler, fenoller gibi fitokimyasal bileşikler sayesinde antikanserojen etki gösterir.

*Soğan, sarımsak, pırasa, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, domates, kırmızı meyveler, zerdeçal (kurkumin), yeşil çay gibi fitokimyasallardan zengin besinler kanserden koruyucu etki gösterir.

*Ton balığı, sardalya, uskumru, somon gibi balıklar omega-3 içerikleriyle kalp ve damar hastalıklarının yanında kansere karşı da koruyucudur. Fakat yağda kızartma yöntemi kullanılmamalıdır.

*Özellikle doymuş yağ yani hayvansal kaynaklı yağların fazla tüketimi, kırmızı etin fazla tüketimi ve aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı, daha az yağlı ve az tuzlu beslenme tercih edilmelidir.

*İşlenmiş et ürünlerinin (salam, sucuk, sosis vb) içerdiği nitrit ve nitrattan uzak durulmalı. Arada bir tüketilirse de yanına C vitamininden zengin besinler (bol yeşillikli salata, roka, brokoli, biber, turunçgiller, kivi, çilek) eklenmelidir.

*Hiçbir besin doğrudan ateşe maruz bırakılmamalı, dumanlanmamalıdır. Mangal yapılırken ateşle ızgara arasında 15 cm uzaklık olmalıdır. Özellikle etler yüksek ısılarda pişirilmemelidir. Et hafif sıcaklıkta uzun süre pişirildiğinde kimyasal karsinojenlerin oluşumu en aza indirilir.

*Pişirme yöntemlerinden kızartma, kavurma gibi seçeneklerden kaçınılmalıdır. Yağın yanması ile hem kanserojenik maddeler oluşmakta hem de yüksek ısıda pişirme ile yiyeceklerde besin değeri kaybı olmaktadır.

*Besin güvenliği açısından; besinleri saklama/depolama sırasında doğal olarak oluşan aflatoksin gibi kanserojenlere, meyve ve sebzelerde koruyucu kimyasal olarak kullanılan pestisid kalıntılarına ve küflenmiş besinlere dikkat edilmelidir. Nemli ortamda saklanan ve küflenen besinler toksin üretebilir.

*Alkolün fazla tüketimi karaciğer kanseri riskini arttırır. Sigara ile birlikte alkol alma alışkanlığı olanlarda kanser riski birkaç kat artar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.