Hava Durumu

Bursa'dan imamlara dikkat çeken cami uyarısı: 'Mahremiyetine halel getirmeyin'

Bursa'da düzenlenen programda din görevlilerine adam devşirmeye yönelik çalışmalar yapan terör örgütlerine karşı uyarıda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Uzmanı Ahmet Sünetçi "Kimin ne oluğunu şu an bilemiyoruz. Bu milletin başına dini kullanarak örgütlenen bir yapının nasıl bir çorap ördüğünü daha önce hep birlikte gördük. Camimizin mahremiyetine halel getirmeyin" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'dan imamlara dikkat çeken cami uyarısı: 'Mahremiyetine halel getirmeyin'

M. Fatih DİL

Özellikle Suriyelilerin Türkiye'ye uyum sağlamasında yoğun mesai harcayan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi, Bursa Valiliği'nin koordinesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı personeline bir çalıştay düzenledi. Programda bir sunum gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Uzmanı Ahmet SÜNETÇİ, kurum olarak ülkemizde sayısı 3.5 milyonu aşan  Suriyeli mültecilerin artık 'sanki geri gitmeyecekmiş gibi düşünülerek, topluma adapte olmasının sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi yönünde düşüncede olduklarını söyledi.

UYANIK OLUNMALI

Cami ve kuran kursu görevlilerine çok önemli uyarılarda bulunan  Sünetçi Diyanet olarak Türk vatandaşları ile Suriyelilerin kaynaşması için ortak programlar yapılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini ancak bunların yapılırken mülki idarelerden ve emniyet müdürlüklerinden gerekli izinlerin alınmasını, işbirliği yapılacak STK'ların da gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra seçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Birçok terör örgütünün dini kullanarak eleman devşirmeye çalıştığını hatırlatan Sünetçi imamlara gelip bireysel olarak ilmi ders yapma bahanesiyle yer tahsis edilmesini talep eden şahıslara karşı da uyanık olunması gerektiğini söyledi.

KİMİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

 Sünetçi "Onaysız, izinsiz gerek göçmen gerekse yerel, kim olursa olsun izinsiz bizim camilerimizi kullanmalarına izin vermeyin. Zira kimin ne olduğunu şu an bilemiyoruz. Bu milletin başına dini kullanarak örgütlenen bir yapının nasıl bir çorap ördüğünü daha önce hep birlikte gördük. O yüzden 'Müslüman bir delikten iki defa sokulmaz' prensibiyle dikkat etmek zorundayız. 'Hocam biz de Allah yolunda çalışıyoruz, şurada iki ayet anlatayım, millete bir şeyler öğretiyim diyenler olabilir. Camilerimizde bu milletin kuyusunun kazılmasına göz yumamayız. Camimizin kuran kurslarımızın  mahremiyetine halel getirmeyin!" ifadelerini kullandı.

SURİYELİ ESNAF KAYIRILMIYOR

Suriyelilerin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Ali Rıza Beşkat da Yenidönem'e yaptığı açıklamada Suriyelilerin Türkiye'de iş yeri açılırken pozitif ayrımcılık gördüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Suriyelilerin de iş yeri açtıklarında vergi verdiğini ve Türk vatandaşlarının uyduğu her zorunluluğun  onlar için de geçerli olduğunu belirten Beşkat "Suriyeliler de genel yükümlülüklere tabiler. Ekstra bir kolaylık yok. Bazı yerlerde vergi levhası olmadan iş yeri açtıklarına dair bize de gelen duyumlar var. Denetime, yaptırıma ve cezaya tabi. Şikayet edilebilir. Ekstra bir destek, kamu kaynaklarından yok. Hatta yabancı oldukları için bazı ekstra bazı zorluklar var" dedi.

ZENGİNLİK OLARAK GÖRMEK LAZIM

Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Bursa'da da Suriyeli mültecilerin toplu şekilde yaşamalarından kaynaklı ufak habitatların oluşturmalarının, bazılarında 'getto oluşturma' endişelerine yol açtığı sorusuna da  Beşkat  'Toplu olarak bir bölgede yaşamaları bir getto tehdidi oluşturacakları anlamına gelmez. Peki Türkiye özelinde gettolaşma tehlikesi var mı? Evet var. Yaptığımız araştırmalarla bu yönde bazı oluşumların olduğunu biliyoruz. Ancak şu an bir tehdit olarak görünmüyor. Böyle yerleri kültürel bir zenginlik olarak görmek lazım. Mesela ABD'de de Çin mahalleleri var biliyorsunuz. Ama oralarda bu bir tehdit olarak değil turistik bir değer olarak görülüyor. Böyle bakmak lazım. Ama gettolaşmaları adına bir risk var. Bunu da bertaraf etmek için bizim de çalışmalarımız mevcut" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.