Hava Durumu

Bursa Devlet Tiyatrosu'nda yeni sezon heyecanı!

Bursa'da tiyatronun amiral gemisi, devlet tiyatroları, yeni sezona hazırlanıyor. 2 Ekim'de 'Üç Kâğıtçı' adlı oyununun prömiyeriyle perdelerini açacak olan DT, birbirinden değerli oyunlarla tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2018 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Devlet Tiyatrosu'nda yeni sezon heyecanı!

-Tuğba ÖZ-

Bursa Devlet Tiyatroları (DT), yeni sezona sayılı günler kala ekim ayı programını açıkladı. Ahmet Vefik Paşa DT, 2 Ekim'de Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal'in 'Üç Kâğıtçı' eseri ile sezonu açacak. Yönetmenliğini Burak Karaman'ın üstlendiği oyunun oyuncu karosunda, Ali Volkan Çetinkaya, Çağrı Dulun, Acan Ağır Aksoy, Erdem Erdoğan, Serdar Seçkin, Cem Arabacıoğlu, Diyar Gönülalçak, Ayşe Dinç, Ceren Kayış, Akif Oktay, Salih Cem Şener, İbrahim Şahin, Cansu Yılmaz, Cenk Turan, Nergiz Acar, Sıdıka Derya Gümral, Didem Ale, Çağrı Zora, Ferhun Yılmaz, Orhan Ergün, Çağla Genç, Zeynep Yılmaz ve Murat Emrah Kanra yer alıyor. Oyunun müzikleri ise Irmak Şahin, Tarkan Rast, Suat Çelikkökü, Vedat Rast ve Emre Usta'ya ait.

ÜÇKAĞITÇI OYUNUNUN KONUSU

İstanbul'da şebeke halinde çalışan bir grup hırsız çetesinin lideri olan Kudret Yanardağ'ın sahtekârlığı üzerinde şekillenen oyunda, seyirciler politik göndermeler ve metaforlarla örülü bir kurgunun içinde kendini bulacak. Hırsızlıktan fakir halkın dini duygularını kullanarak, milletvekilliğine adım atan Kuderet'in öyküsü, izleyenleri bir yandan güldürürken, diğer yandan düşünmeye sevk edecek.

BARBARA'NIN DOĞUMU

Devlet Tiyatroları'nda 16 Ekim Salı gününden itibaren ise Duygu Ergun'un 'Barbara'nın Doğumu' adlı eseri sahneye konulacak. Dram türündeki oyunu, 5'i erkek 4 kadın olmak üzere toplam 9 kişi sahneye taşıyacak. Oyun, 20 Ekim'e kadar izlenebilecek.

OYUNUN KONUSU

 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya'nın durumunu anlatır. Almanya'nın tarihi ile yeni arayışları, Polonyalı bir genç kızın hayatıyla birleştirilerek oyunun konusu, birey psikolojisine indirgenir. Oyun, "savaş sonrası doğan sorunlar ve umutlar bütününü" ele alırken, savaşı yaşamamasına rağmen onu sırtlamak zorunda kalmış kuşağın yaşadığı acıları sergiler.

AKİDE ŞEKERİ

 23 Ekim'de ise Ali Meriç tarafından yazılan ve yönetmen Cenk Turan tarafından sahneye koyulan 'Akide Şekeri' tiyatro severlerin karşısına çıkacak. Güzeller güzeli Akide'nin ev ararken hayatının aşkını bulduğu oyun, geleneksel Türk tiyatrosunun vazgeçilmez motifi olan ortaoyunu türündeki Kavuklu, Pişekar, Külhanbeyi ve Arap Bacı gibi renkli karakterleri seyirciyle buluşturuyor.

Öte yandan Oda Tiyatroları'nda ise Neda Nejdana'nın yazdığı Senem Cevher tarafından Türkçeye çevrilen "Kapılar" adlı oyun seyirciyle buluşacak.  Yönetmen yardımcılığını Süheyla Elbaş Zeybek'in yapacağı oyunda, Nazlı Ceren Argon ve Süheyla Elbaş Zeybek oynayacak. Oyunun dekor ve kostüm tasarımında Özge Akarsu imzası var. Işık tasarım ise Ali Karaman'a ait.

OYUNUN KONUSU

Yaşamla ölümün geçmişle geleceğin birbirine karıştığı soğuk bir oda... Belirsiz bir gücün iki parmağı arasına sıkışmış, birbirine hiç benzemeyen iki kadın... Morgda kapalı kalan Natalie ve Victoria'nın 'eğlenceli' ölüm-kalım mücadelesi... Soluk kesici bir kara  mizah örneği...

KÖPRÜDEKİ ADAM

Oda tiyatrolarındaki bir başka eser ise yönetmen Ezgi Yentürk tarafından sahneye konulacak Guy Foissy'in 'Köprüdeki adam' adlı romanı olacak. 18 Ekim Perşembe günü seyircisiyle buluşacak eseri Olcay Poyraz çevirdi. Oyunda 'İnsanoğlunun içindeki "öz" nereye gizlenmiştir?, Neden bize ait olanı bulmak bu denli zor hale gelmiştir?, Hayat ölüm dengesinde "farkında olma"nın yolu nereden geçer?' sorularına ışık tutarken, modernitenin getirdiği ağırlık, yaşamlarımızın tüm katmanlarında kendini vahşice hissettirirken, etik değerlerimiz gitgide görünmez hale geldiği anlatılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.