Hava Durumu

Bursa Mollaarap'ta heyelan! Binalar boşaltılıyor!

Yıldırım ilçesi Mollaarap Mahallesinde yapılan bir inşaatın temel kazısı sırasında heyelan meydana geldi. Mahalledeki 100'e yakın binanın etkilendiği, bina sahiplerinin yakınlarının yanına, misafirhanelere ve otellere yönlendirildiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2018 20:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Mollaarap'ta heyelan! Binalar boşaltılıyor!

H. Gül Kolaylı-Yüksel Baysal

Yıldırım ilçesi Mollaarap Mahallesinde  yapılan bir inşaatın temel kazısı sırada, heyelan meydana geldi. Yaklaşık 100 civarında binanın etkilendiği olayda, mahalleli büyük panik yaşadı. Temel atma işlemi nedeniyle yollarda da çatlakların meydana geldiği aktarılırken,  binaları etkilenen mahalle sakinlerinin tahliye edildiği, yakınlarının yanına, misafirhanelere ve otellere yönlendirildiği belirtildi. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali  son durum hakkında şu bilgileri verdi: "Çok büyük bir bölgede çatlamalar meydana geldi. Bir inşaat hafriyat yaptı, fore kazık çakarken, tetikleyici mi oldu?  Çatlaklar büyüdü. Üniversitelerden Jeo radar ve sismik ölçümler için heyet istedik. Üç gündür çalışıyorlar.  Çatlaklar büyümeye başlayınca alan da büyük olunca heyelan tehlikesi tahmini yürüttüler. Büyükşehir Belediyemiz ve Bursa Valiliği  ile görüştük. Can güvenliği için tahliye ediyoruz. Rapor yarın çıkacak. O raporun sonuçlarıma göre yol haritası belirleyeceğiz..." Başkan Edebali, gün içerisinde Büyükşehir Belediyesi ve Valilik ile toplantı gerçekleştirdiklerini, kriz masası oluşturulduğunu söyledi.

MİSAFİRHANELERE YÖNLENDİRİLDİLER

Ayrıca gidecek yeri olmayan vatandaşlar için belediyelerin, Valiliğin misafirhanelerinin hazırlandığını, vatandaşların araçlarla nakledildiğini, her türlü konaklama, yeme, içme desteğinin ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi ve valilik olarak verilmekte olduğunu belirterek "Hiçbir vatandaşımız açıkta bırakmayacağız" dedi.

TAHLİYE SÜRÜYOR

Öte yandan bölgede bazı vatandaşların eşyalarını alıp evlerini terk ederek yakınlarının yanına gittikleri, bazı vatandaşların ise tutanakları imzalamayıp evlerinden çıkmayı kabul etmedikleri öğrenildi. Halen bölgede oturan vatandaşlar eşyalarını toplayıp evlerinden ayrılmayı sürdürüyor.

CAN GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSU

CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş ile CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi Nimet Yıldız da bölgede incelemelerde bulundu. Mahalleliyle bir araya gelen Yeşiltaş ve Yıldız, yaşanan gelişmeleri not alıp yetkililere bildirdi. Yıldız "Bizim de akşam saatlerinde durumdan haberimiz oldu. 130 civarında evin boşaltılacağı bilgisine ulaştık. İnsanların kafası karışık. İkna olmuş değiller. Ancak anladığımız kadarıyla insanlarımızın can güvenliği söz konusu" dedi.

BÜYÜK TEHLİKE

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er ve MMO Bursa Şubesi eski başkanı İbrahim Mart,  incelemede bulunmak üzere bölgeye gitti. Mahalleden ilk izlenimlerini bildiren İbrahim Mart "Büyük bir alanda acil bir boşaltma söz konusu. Kayma başlamış ve devam ediyor. Her an çok daha geniş ve büyük bir tehlike kapıda" dedi. Mart, yaşanan olaya neden olarak ise bölgedeki inşaatı gösterdi.

 

YAĞMUR YAĞARSA...

Engin Er de riskin büyük olduğunu belirtti. "Yarın sabah gidip gün ışığında daha geniş tetkik yapacağız. Neler yapılabilir ona bakacağız" diyen Engin Er sözlerini şöyle sürdürdü: "Net açılma başlamış. Heyelan başlamış. Heyelanda taç bölgesi deriz. Açılmalar başlamış. Taç ve topuk bölgesi deriz. Taç'ta açılma var, topukta da hareketlenme var. Yağmur yağdığı ya da don olduğunda bu hareket tetiklenebilir. Yağmur yağış riski daha da çok artıran bir olay olacak. Yağmur yağmadan bu bölgenin öncelikle can güvenliği açısından boşaltılması lazım.. Heyelan bölgesinin üstünün ve altının boşaltılması lazım...."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.