Hava Durumu

Bursa'nın havasına 'korona' etkisi! Kalitesi değişti...

Yıllardır hava kirliliği sorunu yaşayan Bursa'da uzun bir aradan sonra Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlerde Bursa'nın hava kalitesi "Yeşil" renk ile kodlanan "iyi" kalitede çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2020 23:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 23:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'nın havasına 'korona' etkisi! Kalitesi değişti...

Gül KOLAYLI

Covid-19 nedeniyle "Evlerinde kalan" Bursalılar; uzmanların önerdiği tedbirler arasında yer alan "Pencerelerin açılarak odaların sık sık temiz havayla havalandırılması" önerisine hava kirliliği nedeniyle kaygıyla bakıyorlardı. Son ölçümler vatandaşların çekinmeden gönül rahatlığıyla pencerelerini açıp evlerini havalandırabileceklerini gösterdi. 

Koronavirüs pandemisi kapsamında karantina ve sokağa çıkmayı ve araç trafiğini kısıtlayan önlemler, çeşitli dünya ülkelerinin kentlerinde olduğu gibi ülkemizde de hava kirliliği düzeyinde önemli ölçüde azalmaya yol açtı. Uzun yıllardır hava kirliliği sorunu yaşayan Bursa'da da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağ www.havaizleme.gov.tr'de yer alan verilere göre hava kalitesi "İyi" düzeyde ölçüldü.  

Yapılan ölçümlerde Bursa Uludağ Üniversitesi, Nilüfer, Beyazıt Caddesi (Yıldırım), Kültürpark ve Kestel istasyonlarının hepsinde de yapılan ölçümlerde hava kalitesi "İyi" çıktı ve haritada da yeşil ile gösterildiği görüldü. İlçeler arasında geçmiş yıllarda yoğun hava kirliliğinin yaşandığı İnegöl'de de hava kalite ölçümleri sarı renkle simgelenen "Orta" düzeyde olarak yer aldı. 


Bursa'da yoğun olarak yaşanan hava kirliliği nedeniyle Akademik odaların da içinde bulunduğu "Hava Kirliliği İzleme Platformu" kurulmuştu. Platform hava kirliliği ve zararları konusunda kamuoyunu sürekli bilgilendirme ve bu konuda bir bilinç oluşturma kararı almıştı. 28 Kasım 2019 tarihinde Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayhan Pala Bursa'da hava kirliliği konusunda yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sayfası aracılığı ile edindiğimiz bilgiler, halen Bursa'daki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği sınır değerinin kimi zaman 5 katına kadar ulaştığını gösteriyor. Özellikle son 10 yıla baktığımızda hava kirliliği yalnızca kışın değil yazın bile kentin önemli bölgelerinde nefes alınamaz bir duruma geldiğimizi gösteriyor. Geçen yıl yaptığımız çalışmalarda Bursa'daki bu yüksek hava kirliliği düzeyinin yaklaşık her yıl 3 bin kişinin erken ölmesine yol açtığını ortaya koymuştuk" demişti. Prof. Dr. Kayıhan Pala 3 bin kişinin erken ölmesine yönelik söylemi ise Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kirliliği ölçümleri üzerine yaptığı bilimsel simülasyon neticesinde tahmin edildiğini belirtmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.