Hava Durumu

Bursa'nın 'konkordato' karnesi! Rakamlar belli oldu...

Yüksek faiz ve döviz kuru sarmalına kapılan piyasalarda borç yönetiminde sıkıntı çeken şirketler, finansal can simidi olarak konkordatoya yöneldi. Bursa'da son 2 ayda 7 şirket konkordato ilan etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2018 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2018 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'nın 'konkordato' karnesi! Rakamlar belli oldu...

N.Nuri YAVUZ

Ekonomik dalgalanma dönemlerinde ortaya çıkan ve yüksek borçluluk ya da mali denge bozukluğu yaşayan şirketler için can simidi işlevindeki konkordato, piyasanın yeni gündemleri arasında yer alıyor. Döviz kurundaki haraketlilik, yüksek faiz, çift haneli enflasyon ve işsizlik oranıyla tedirginliğin hat safhaya ulaştığı piyasalarda bir de konkordato üzerinden geliştirilen spekülatif dedikodu ve iddiaların telaşı yaşanıyor. Ülke genelinde birçok şirket konkordato ilan ederken birçok şirket hakkında da konkordato sürecinde olduğuna yönelik söylentiler kriz algısını tırmandırıyor. Bursa'da da konkordatoya ilişkin bir dedikodu kazanının kaynadığı ve birçok şirket hakkında bu yönde asılsız beyanlar olduğu konuşuluyor. Bu bağlamda Bursa Asliye Ticaret ve İnegöl Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin son verilerinde yapılan araştırma Bursa'da tabloyu belirginleştiriyor. Buna göre ağustostan ekim ayına kadar Bursa'da 4, İnegöl'de 3 şirket için konkordato ilan edildi. Daha önce konkordato ilan eden İnegöllü 2 şirket için de 2 aylık ek süre hakkı verildi.

Bursa'dan Sed Yol İnşaat, Miray Tünel Yapı İnşaat, Pelori Perde ile Cüneyt Güzelbakan' firmalarına 3 aylık konkordato mühleti tanındı. İnegöl'den ise 'Bosse Mobilya, Cappor Mobilya Aksesuarları ile Can Grup Mobilya Aksesuarları' şirketlerine 3 aylık konkordato mühleti verildi. Daha önce 3 aylık konkordato mühleti verilen 'NDY Akaryakıt ile Adek Mobilya' şirketlerine de ilave 2 ay ek süre tanındı. Öte yandan İnegöl'de Temmuz ayında da 'Erteks Tekstil' şirketine 3 aylık konkordato mühleti verilmişti.

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, mali durumu bozulan şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırmak üzere kullandıkları hukuki bir yöntemdir. Şirketlerin, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödeyeceğine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan anlaşma da denebilir. Konkordato ilan eden şirketlere, alacaklılar haciz işlemi yapamıyor, bankalar kredilerini isteyemiyor, ipotekler satışa çıkarılamıyor ve devlet bir çeşit geçici koruma sağlamış oluyor. Konkordato, borçlu şirketlerin finansal durumunu düzeltip iflastan kurtulmasını ve alacaklıların da belli bir vadeyle alacaklarını temin etmelerini amaçlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.