Hava Durumu

Bursa Tabip Odası duyurdu! Hekimler iş bırakacak...

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güzide Elitez, sağlıkta şiddetin dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek, "Ya şiddet duracak ya da biz sağlık sistemini durduracağız' söylemiyle Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü'nde iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2020 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2020 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Tabip Odası duyurdu! Hekimler iş bırakacak...

İsmail ARSLAN

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güzide Elitez, sağlıkta şiddet konulu bir basın toplantısı düzenledi. Tüketim nesnesi haline getirilen sağlık hizmetlerindeki şiddetin çözümü için henüz ciddi bir adım atılmadığını belirten Elitez, "Öldürülen, bıçaklanan, kafasında mermer kırılan, tekmelere, küfürlere maruz kalan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının arkasından timsah gözyaşları döktüler" diyerek tepkisini dile getirdi.

CAYDIRICI ADIMLAR ŞART

82 milyon nüfuslu ülkede 120 milyon kişinin acil servislere gittiğini belirten Elitez, "Yanlış kurgulanmış bu sistemde, kendi hastasının ve yakınlarının beklentileri karşılamadığı anda acil servisleri savaş alanına çeviren, cinayet işleyebilen, başka hastaların bile ölümüne yol açan bir cinnet ortamı var. Sözel ya da fiili şiddete hiç kimsenin kalkışamayacağı, şiddete sıfır tolerans gösterileceğine dair caydırıcı, sonuç alıcı ve somut adımların atılması artık zorunluluktur" diye konuştu.

İŞ BIRAKACAĞIZ

Elitez, 2018 yılında kişi başına yapılan 2 bin 30 liralık sağlık harcamasının sadece 88 lirasının koruyucu sağlık hizmetleri için yapıldığı, 1. basamak sağlık hizmetlerini kuvvetlendirmek adına hiçbir yatırım yapılmadığı bilgisini verdi. Olmayan hastaya ilaç yazdırma, etik dışı talep, gereksiz rapor isteme gibi sebeplerle şiddetin her geçen gün arttığını belirten Elitez, "Sağlıkta şiddetin sona ermesi adına somut ve caydırıcı adımlar atılıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Her ayın 17'sinde yeniden çağrısını yapacağımız, ve Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü olan 17 Nisan'da, 'Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz sağlık sistemini durduracağız' söyleminin kararlılığıyla iş bırakma eylemi gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz" dedi.

EMEKLİLİĞİ GELEN BIRAKIYOR

Şiddet sorunu nedeniyle hekimlerin günü gelir gelmez emekliye ayrıldığını dile getiren Elitez, "İnsanlar sıra bekledikleri gerekçesiyle şiddete başvuruyor. Bankada da sıra bekliyor ama orada herhangi bir şiddet eylemine başvurulmuyor. Baskı ve tehdit altındayız, gerginiz, moralimiz bozuk. Ülkenin iradesine büyük bir görev düşüyor" diye konuştu.

HER SENE 15 HEKİM...

Her sene yaklaşık 15 hekimin şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Elitez, "Hekimler artık çocuklarının hekim olmasını istemiyor. Bu kutsal mesleğin eski değerinin kazanması gerekiyor. Kişi başına düşen hasta sayısının düzenlenmesi, şiddeti ve tükenmişliği önleyici adımlar bir an önce atılmalı" dedi. Elitez, küçük yerleşim yerlerinde durumun daha vahim olduğunu, şiddete başvuran kişinin doktorla tekrar karşılaşma ihtimali nedeniyle bir çok olayın görmezden gelindiğini söyledi.

380 'BEYAZ KOD' ÇAĞRISI

Elitez, Bursa'da 2018 yılında hastanelerdeki güvenlik personelinin en hızlı biçimde olağanüstü durumdan haberdar edilmesini sağlayan 'Beyaz Kod' istatistiklerini de paylaştı. Elitez, 2018 yılında şehirdeki tüm sağlık kuruluşlarında Kasım ve Aralık ayları hariç 380 'Beyaz Kod' çağrısı yapıldığını söyledi.  Öte yandan Elitez, temelde sağlık hakkını savunduklarını, hastalardan gelen şikayetleri de değerlendirdiklerini, etik dışı davranış sergileyen hekimle ilgili soruşturma başlattıklarını da sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.