Hava Durumu

Bursa Vekili Karabıyık: 'Bütçe açığı, emekli, yaşlı, işçi ve memura yapılan zamlardan olmuş'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, TBMM'de başlayan Bütçe Maratonu ve 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında görüşlerini, yaptığı basın açıklaması ile dile getirdi: "İktidar, 2020 Bütçesinde istihdam yaratıcı politikalar ve yatırımlara yer vermemiştir. İktidarın, 2019 yılı bütçe giderlerindeki artışın ve aşırı büyüyen açığın sorumlusunu da keşfettiğini kaydeden Karabıyık, "Bütçedeki beklentinin çok üzerindeki açık, emekli, yaşlı, işçi ve memura yapılan zam ve maaşlardan dolayı olmuş" sözleriyle imalı bir açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2019 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2019 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Vekili Karabıyık: 'Bütçe açığı, emekli, yaşlı, işçi ve memura yapılan zamlardan olmuş'

CHP'li Karabıyık, "Diğer taraftan, OECD ülkeleri ortalamasında doğrudan vergilerin, toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 70 iken Türkiye'de tam tersi; dolaylı (ve gelir durumuna bakılmadan alınan) vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 67. Kaldı ki zaten iktidarın dolaylı vergileri azaltmak gibi bir derdi de yok" dedi. Bu yıl beklenen vergi geliri artışının yüzde 20 olduğunu ifade eden CHP'li vekil, "Ancak dolaylı vergi ağırlıklı olduğu için kriz ve gelir yetersizliği nedeniyle beklendiği kadar vergi geliri toplanamayınca da iktidarın yöntemi temel tüketim maddelerine daha yüksek oranlı zamlar yapmak. 2020'de de inşallah yaşanmaz diyelim; ancak bu yöntemi yine deneyeceklerdir. Peki sonuçta ne oluyor? Tabi ki, Türkiye'de zaten bozuk olan gelir dağılımı daha da olumsuz bir hal alıyor. Yoksul daha yoksullaşıyor, sosyal bozulmalar ise artışa geçiyor" şeklinde konuştu. 

Vatandaştan alınan her 100 TL'lik verginin 17 TL'si faize ödenecek!

2020 bütçe tasarısında iktidarın emekçilerin ve ücretlilerin ihtiyaçlarını karşılayıp sorunlarını çözecek ücret politikalarını oluşturmak gibi bir derdi olmadığını vurgulayan Lale Karabıyık, "2020 Bütçesinde 140 milyar TL faiz ödemesi hedefleniyor, tabi o da olumsuz sapmaz ise. Ayrıca, bu iktidar vatandaştan alınan her 100 TL'lik verginin 17 TL'sini faize ödeyecek ve bundan da en ufak bir rahatsızlık duymuyor" dedi.

"Peki Bütçe Taslağında gözümüze çarpan ve bizi rahatsız eden başka ne var?" sorusuna da yanıt veren Karabıyık, "Koskoca bütçede Kamu Yatırımları için ayrılan pay, toplam bütçenin sadece yüzde 8'i ve yanlış bir finansman modeli ile yapıldığını defalarca ifade ettiğimiz Kamu Özel İşbirliği adı altında yürütülen projeler için ayrılan pay, 2018 Bütçesinden 6.2 Milyar TL, 2019 Bütçesinden 9.7 Milyar TL, 2020 Bütçesinden 18.9 Milyar TL, yani 2018'in iki katı. 18.9 Milyar TL'nin 10.54 Milyar TL'si şehir hastanelerine, 8.36 Milyar TL'si köprü ve otoyollara. 2020 için beklenen bütçe açığı ise Merkez Bankası'ndan bu kadar aktarıma rağmen 139 Milyar TL" açıklamasında bulundu.

İktidarın, 2019 yılı bütçe giderlerindeki artışın ve aşırı büyüyen açığın sorumlusunu da keşfettiğini ve yanıtı unutmamak gerektiğini kaydeden CHP'li Karabıyık, "Meğer nedenmiş? Bütçedeki beklentinin çok üzerindeki açık, emekli, yaşlı, işçi ve memura yapılan zam ve maaşlardan dolayı olmuş. Zavallı iktidar" sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.