Hava Durumu

Bursa Vergi Dairesi Başkanı Karakaş'tan çok önemli uyarı: 'Bu fırsatı kaçırmayın'

Yürürlükteki 7143 sayılı kanunla birçok borç ve cezanın yapılandırma kapsamında olduğunu hatırlatan Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, 31 Temmuz'da sona erecek başvuru süresi öncesi vatandaşlara çağrıda bulundu: 'Bu fırsatı kaçırmayın!'

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2018 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2018 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa Vergi Dairesi Başkanı Karakaş'tan çok önemli uyarı: 'Bu fırsatı kaçırmayın'

-N. Nuri Yavuz-

Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu'nun vatandaşlara anlatılması için çalışmalarını sürdürüyor. Karakaş, bu kapsamda basın kuruluşlarını ziyarete başladı. Medya turuna YeniDönem gazetesinden başlayan Karakaş, konuya yönelik şu bilgileri paylaştı: "31 Mart 2018 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi borçlarının gecikme zammı veya gecikme faizi tutarlarının Yurt İçi-ÜFE oranında güncellenmesi, vergi ziyaı cezasının tamamen silinmesi, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarında peşin ödeme halinde ceza aslında yüzde 25 indirim, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50'sinin silinmesi, vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında yüzde 80'e varan indirim, işletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, eczanelerde cezasız ve faizsiz stok düzeltme, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, yurt içi ve yurtdışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme, yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartıyla ödeme, vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 lira ve altındaki borçların silinmesi sağlanıyor."

PEŞİN AVANTAJI

Borçlarını yapılandıran vatandaşların borçlarını peşin ödemelerinde önemli avantajlar elde ettiğini belirten Karakaş, "Vatandaşların peşin ödemeyi tercih etmeleri halinde borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödenirse katsayı alınmıyor, Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 oranında indirim yapılıyor, kanun kapsamındaki idari para cezalarından yüzde 25 indirim yapılıyor, yapılandırılan alacağın sadece fer'i alacaktan ibaret olması halinde kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50 indirim yapılıyor" dedi.

ÖĞREN KREDİSİ BORÇLARI

Gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergilerin bu kanuna göre yapılandırılabileceğini hatırlatan Karakaş, "Çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yurt-Kur'dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin işletmelerimizin ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler" diye konuştu.

İNCELEME MUAFİYETİ

Mükelleflere matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet hakkı tanındığının altını çizen Karakaş, şu bilgileri aktardı: "Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarının belli oranlarda artırırlarsa geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar, matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler peşin veya ilk taksit Eylül 2018'den başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilecek, bu tutarların kanunda öne görülen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olunmayacak, burada önemli bir hususun altını çizmek istiyoruz, daha önceki yapılandırma kanunlarında matrahın artırılması, incelenmeme ve tarhiyata muhatap olmama için yeterli iken yeni kanunda ayrıca artırılmış tutarların kanuna uygun şekilde ödenmesi şartı da aranıyor. Kanuna uygun ödeme yapılmaması halinde matrah ve vergi artırımı imkânları kaybedilecek. Yani inceleme ve tarhiyat yapılabilecek ödenmeyen vergiler de gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek."

Yİ-ÜFE'DE İNDİRİM

6552, 6736 ve 7020 sayılı kanunlar kapsamın yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacakların yeni kanun kapsamında yapılandırılamayacağını açıklayan Karakaş, "Ancak anılan kanunlar kapsamından yapılandırılan ve ödemeleri devam eden borçlardan kalan taksitlerin tamamının 7143 sayılı kanunla belirlenmiş olan ilk taksit ödeme süresi içinde (1 Ekim 2018'e kadar) ödenmesi halinde taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 90'ının ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım 2018'e kadar) ödenmesi halinde ise bu taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçilecek. Taksitlerin ilk ikisinin zamanında şartı var. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.  İlk iki taksiti ödemeyenler kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak" dedi.

BAŞVURU VE ÖDEMELER

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunması gerektiğini hatırlatan Karakaş, başvuru sürecine ilişkin şu aktarımda bulundu: "Matrah artırımı için özel bir düzenleme yapıldı ve bu konuya ilişkin başvuru süresinin son günü 31 Ağustos 2018 olarak belirlendi. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da gelir idaresi başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleriyle ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödemeli olacak. Unutmamamız gereken bir husus matrah artırımından kaynaklanan ödemeler peşin veya 6 taksitte yapılabilecek. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Kanunla ilgili her türlü sorununuza Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.