Hava Durumu

Bursalı eski kramponların sosyal medya dayanışması!

Salih Fındıkkaya'nın liderliğinde Facebook üzerinden örgütlenen bir dönemin eski futbolcuları, yaptıkları paylaşımlarla geçmişe de ışık tutuyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2018 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2018 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalı eski kramponların sosyal medya dayanışması!

Dün YeniDönem'de ağırladık Bursa amatör futbolunun eski tüfeklerini. Organizatör Salih Fındıkkaya başta Nuri Temel, Şaban Tunçak, Mehmet Ceylan, Ayhan Kuri, İbrahim Alkaya, fotoğraf tedarikçisi Mustafa Şahin, İsa Yıldız, Süreyya Temel'le, hakem Cem İyihuylu'yu buluşturan kahvaltıda anılar tazelenirken, bugüne dair de dileklerde bulunuldu.

Mart 2018'de kurulan sitenin an itibarıyla 1353 üyesi var ve her geçen gün bu sayı giderek katlanıyormuş. Amaç; eskide kalan dostlukları bugünün ortamında daha da sosyalleştirerek, kuşaklar arasındaki iletişimi canlı tutabilmek. Dost taziyelerinde bir araya gelen grup, sık sık yemekli toplantılar düzenleyerek aradaki bağı canlı tutmaya çalışıyor. Hedeflerine dernekleşmeyi de yerleştiren eski kramponlar kent elitlerinden destek bekliyor.

RÖPORTAJ: Engin AKSÖZ

Ellerinde poşet poşet simitlerle geldiler medyamıza dün...

Yanında kaşar peyniriyle, zeytini de unutmadan...

Çayları da biz servis ettik, kafede birleştirdiğimiz masaların üzerine...

Açık büfe kahvaltı yapılsa bu kadar keyif ve tat alınamazdı; menü fazla zengin olmasa da asıl karınları doyuran eski defterlerin karıştırılmasıyla gün ışığına çıkan nostaljik anılar oldu, içlerini döktü sırası gelen, o günler bir film şeridi gibi gelip geçti gözlerimizin önünden.

xxx

Dün YeniDönem'de Salih Fındıkkaya'nın önderliğinde kurulan 'Bursa Futbolunun Eski Kramponları' sitesine paylaşımlarıyla katkıda bulunan bir dönemin unutulmaz futbolcularını ağırladık.

Mart 2018'de örgütlenmeye başlayan site, Temmuz 2018 itibarıyla 1353 üye sayısına ulaşmış.

Öğrenen eklenmeye başlamış gruba; hemen her kuşaktan ve yaş grubundan tanıdık isimler var aralarında, onlar da 'eksik olmayın' diyerek hakemleri de almışlar sisteme.

Site dal budak sarmaya başlayınca Salih Fındıkkaya'yı arayıp, 'Gelin bir konuşalım gazetede olmaz mı?.. Sosyal medya ne kadar etkili olsa da haberi olmayanlar vardır mutlaka. Anlatın kendinizi, amacınızı' diye ricada bulundum bir süre önce.

Sağ olsun kırmadılar. Dün sabah resmen çıkarma vardı gazeteye. Kapıdan içeri girerken saymaya zorlandım!..

Amiral gemisinin kaptanı Salih Fındıkkaya toplamış en yakınındakileri; bazılarıyla yıllar sonra bir araya geldik, arada Şaban Tunçak gibi hatırlayamadıklarım da çıktı, artık kusuruma bakmasınlar.

Toplandık ekleme yaparak uzattığımız masaların etrafına; Salih'le Şaban'a ilave olarak Mehmet Ceylan, Nuri Temel, Ayhan Kuri, İbrahim Alkaya, meslektaş Mustafa Şahin, İsa Yıldız, Süreyya Temel'le hakem camiasından Cem İyihuylu; futbolu zamanında iliklerine kadar hissederek yaşayıp oynamış bu kadar insandan spor ağırlıklı öyle şahane bir söyleşi başladı ki saatler nasıl geçti anlayamadık.

Sıraya bakmadan ve araya girerek konuşmaya kalkınca bir ara her kafadan bir ses çıkmaya başladı.

Baktık olmayacak Salih'i sözcü seçip, onun üzerinden devam ettik.

Bursa futbolunun eski kramponlarının kuruluşuyla başlayalım Salih, nereden çıktı bu sosyal medya üzerinden örgütlenme fikri?

"Kendi payıma ben ne zamandır böyle bir oluşumun yaşama geçirilmesi için çalışma içindeydim. Örneğin eski bir arkadaşımız vefat etti diyelim; cenazesine gidiyorsunuz caminin değişik köşelerinde gruplar halinde toplanılıp, sohbet ediliyor. Herkes birbirini tanısa da birliktelik yok. Orada, burada ayrı ayrı gruplar yapılacağına, toplu halde taziyeye gitmek en iyisi. Konuyu yakın çevreme açtım. 'Sosyal medya üzerinden bir site kurarak bir araya gelelim' görüşü ağır bastı. Sitenin fotoğrafla desteklenmesi halinde iletişimin daha çabuk sağlanabileceğini düşündük. Kuruluş aşamasında Mehmet Ceylan arkadaşımızın katkıları da büyük oldu."

İlgi gördü kuşkusuz. Tepkiler nasıl oldu? Fotoğraflar konusunda birilerinden destek aldınız mı?

"Hem de nasıl, ben bile bu kadarını beklemiyordum. Meğer böyle bir girişim için birilerinin harekete geçmesi gerekiyormuş. Elinde fotoğrafı bulunan siteye koymaya başladı. En büyük yardım da eski bir gazeteci olan Mustafa Şahin arkadaşımızdan geldi. Amatör küme üzerine mükemmel bir arşivi var Mustafa'nın. Başımız sıkışınca ona başvuruyoruz. Sitedeki resimlerin çoğu kendisine ait'."

Siteye katılımda hatırı sayılır bir rakama ulaşılmış. Devamı da gelecektir herhalde?

"Duyan dâhil olmaya başladı. Kısa sürede rekor sayıya ulaştık. Şimdi bu yazıyı okuduktan sonra biraz daha artacaktır üye sayımız!.. Bilenler bilmeyenlere söyleyerek katkıda bulunmaya devam ediyor."

Bir de kahvaltılı, yemekli toplantılarınız oluyor arada?

"Evet, bugüne kadar iki kez toplandık eski kramponlarla bir kahvaltıda bir de yemekte. Cuma namazı çıkışı da arada bir iş yerimizin bulunduğu Küçük Sanayi'de simitli çaylı buluşmalarımız oluyor. Yemekli toplantılarımızı ileride daha büyük katılımla düzenlemeyi planlıyoruz."

Bu site aynı zamanda yıllar içinde birbirinin adresini unutmuş eski dostları bir araya getirme gibi kutsal bir görevi de yerine getiriyor olmalı?

 "Doğru söylüyorsun. Bu masada oturan gruptaki arkadaşlarımız yıllar önce emektar Merinos Stadı başta olmak üzere değişik sahalarda ya aynı forma altında, rakip olarak ya da birlikte top oynamış insanlar. Bir dönem geçince herkes kendi ekmeğinin derdine düşüyor. İş telaşesi, özel yaşam derken ilişkiler eskisi gibi sıcak tutulamıyor. Bir süre sonra da unutup gidiyoruz. Siteyi kurup bir araya gelmeye başlayınca eski dostluklar da canlanmaya başladı. Anılar hatırlanıp, dillendirildikçe insana moral motivasyon açısından da katkı yapıyor."

Sitenin ilk olma açısından bir özelliği var mı?

"Dünya görüşlerimiz farklı olsa da bir araya gelince kesinlikle siyaset konuşmamaya çalışıyoruz. Paylaşımlarımızda da aynı şekilde hassas ve seçiciyiz. Herkesin gönlünde bir parti ya da lider bulunsa da Atatürk ortak değerimizdir."

Dernekleşme sosyal medyadan sonraki son aşama olacak diyebilir miyiz?

"Uzun vadede evet. Bursa'nın değişik kulüplerinde top oynamış eski futbolcuları bir çatı altında toparlayıp, dernek statüsüne kavuşmak hedeflerimiz arasında. Bunu yaşama geçirmeye çalışırken, sivil toplum örgütleriyle kent elitlerinin desteğine ihtiyacımız olacak. Örneğin Belediye Başkanımızdan dernek binası temininde yardım isteyebiliriz."

Sevgili dostlar; bu güzel söyleşi için hepinize çok teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.