Hava Durumu

Bursalılar şaşırıp kalıyor! Pir Emir asasını uzattı, kupkuru yerden kaynamış su akmaya başladı

Bursa'da Piremir Mahallesi'ndeki Piremir caminin hemen yanında bulunan Piremir Sultan Türbesi, Ramazan'da ziyaretçi akınına uğruyor. Hastalıklarına şifa, dertlerine derman isteyenler bu kutsal mekâna gelerek dua ederler. Piremir Sultan'la ilgili anlatılan rivayetler ise hayrete düşürüyor...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2018 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2018 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalılar şaşırıp kalıyor! Pir Emir asasını uzattı, kupkuru yerden kaynamış su akmaya başladı

Asıl Adı Mehmed olup Evlad-ı Resüldendir. Babası Seyyid Ali'dir. Emir Sultan Hazretleri'ne yakınlığından dolayı kendisine Emir denmiştir. Doğum tarihi belli değildir.

Piremir Sultan Hazretleri, 1495 yılında Buhara'dan gelerek Bursa'ya yerleşmiş.

Emir Sultan Camiine geldi ve halka, "Ben Emir Buhari'nin kız kardeşinin oğluyum, bu sebeple Emir Buhari dergahında bulunmak benim hakkımdır" dedi. Daha sonra kürsüye geçip birkaç defa vaaz etti ancak Türkçesi çok iyi olmadığı için Farsça vaaz etti ama halk pek bir şey anlamadı.

O zamanda emir Sultan dergâhında Postnişin olan Abdurrahman Efendi bu durumdan çok rahatsız oldu. Bu sürede halk ikiye ayrıldı. Bir kısmı Abdurrahman Efendi'yi, bir kısmı da Piremir Sultanı destekledi. Daha sonra Abdurrahman Efendi Darus Sultani'ye gidip kendisinin burada görevli olduğuna dair bir emri şerif getirdi. Taraflar arasında bir mahkeme kuruldu ve sorun çözülmeye çalışıldı. Ancak bir türlü sulh sağlanamadı. Hatta camii şerifde kubbe altında Abdurrahman Efendi meclisi toplanır, aynı anda mihrab yanında Piremir sultan meclisi toplanırdı. Uzun süre devam eden kavgalarda iki tarafın da çok yıprandığı söylenir.

O sırada Rumeli Yenişehirinde irşadla meşgul olan Emir Sultan Hazretleri'nin halifelerinden Şeyh Hacı Halife Bursa'ya gelip duruma müdahale etti ve halkı Abdurrahman Efendi etrafında birleşmeye çağırdı. Halkın çoğu da Abdurrahman Efendi'nin meclisine dahil oldular. Piremir Sultan'ın dostlarından Hoca Alizade meseleye müdahil oldu ve Musa Baba camiinin üst tarafında Piremir Sultan'a bir camii ve zaviye inşa ettirdi ve sorun çözüldü. Piremir Sultan Hazretleri bu dergâhta irşad hizmetlerini sürdürdü ve vefatında da aynı dergâhın bahçesinde defnedildi. Günümüzde Dergâhtan eser kalmamıştır.

MİMARİ YAPISI

XVI. yüzyılın mimari özelliğini taşıyan bu türbe sekizgen planlı olup, kubbe ile örtülüdür. Tuğla hatıllı taş malzeme ile yapılmıştır. Girişi doğu yönünde sivri kemer alınlıklı, yuvarlak mermer söveli bir kapıdandır. Türbeyi altta yedi, yukarıda da dört pencere aydınlatmaktadır. Türbe içerisindeki tek sandukanın üzerinde Pir Emir Sultan Mehmet'e ait olduğu yazılıdır. Bu türbe 1964 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından onarılmıştır.

Yunan işgali yıllarında Piremir Sultan'la ilgili anlatılan bir rivayet ise hayrete düşürüyor...

Bir gün dergâhına bir grup misafir geldi. Namaz vakti olduğu için abdest alınacak yer sordular. O da elindeki asa ile batı tarafında abdest alınacak suyun yerini işaret etti. Giden misafirler, gösterilen yerde suyun olmadığını görüp geri döndüler. Durumu Pir Emir Hazretleri'ne bildirdiler.

O da yerinde kalkıp: "Beni takip ediniz ve biraz sonra geliniz" diyerek günümüzde Asa Suyu denilen yere gitti.

Arkasından gelen ziyaretçiler de, biraz önce su bulamadıkları bu yerde, henüz kaynamaya başlamış bulanık bir suyun aktığını gördüler. O günden itibaren bu suya 'Asa Suyu' denilmektedir.

Bir diğer rivayete göre ise; Bursa'nın Yunan işgali sırasında bir Yunanlı asker, Pir Emir Hazretleri'nin kabrine ata biner gibi bindi ve yakışıksız sözler söyledi. O anda askerin ayakları kurudu. Feryad üzerine arkadaşları tarafından türbeden çıkarıldı.  Birçok menkıbesi zamanımıza kadar gelmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.