Hava Durumu

Bursalılar! 'Sessiz ölüm'e dikkat!

Bursa'da lodos nedeniyle çok sık rastlanan karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında konuşan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, karbonmonoksit gazının kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz oluğunu söyledi. Mart, denetimlerin artırılması vurgusu da yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2017 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2017 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalılar! 'Sessiz ölüm'e dikkat!

Lodos, yakıt kullanılan yakıt ve baca sistemlerindeki sorunlar nedeniyle 2017 yılının ilk dönemi 916, ikinci döneminde 204 kişi, toplamda ise bin 133 kişi karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Karbonmonoksit gazından zehirlenen bin 133 kişiden 193'ü ise hayatını kaybetti. 2016 senesinde ise bin 271 kişi zehirlendi, bunların 163'ü hayatını kaybederken, 2015 senesinde ise bin 131 kişi zehirlendi, 193 kişi ise hayatını kaybetmişti. Bu zehirlenme ve ölümlerin nedenleri ise mangaldan, sobadan, bacadan ya da şofbenden sızan karbonmonoksit gazı oldu.

RENKSİZ TATSIZ GAZ

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, karbonmonoksit gazının kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz oluğunu ve bu gazın uyku sırasında fark edilmesinin güç olduğunu, bu konuda önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Denetimlerin aksatılmaması, aralıklarla tekrarlanmasıyla, zehirlenmelerin önüne geçilebileceğini vurgulayan Mart, "Bursa'da özellikle lodoslu havalarda yaşanan zehirlenmeler sonucu ölümler yaşanmaktadır. Bu yüzden yaşanacak zehirlenmelere karşı dikkatli olunmalıdır" dedi.

NELER YAPILMALI?

Zehirlenmelerin önüne geçmek için de önerilerde bulunan Mart, "Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına ve baca ve duman gazı boru birleşim noktalarında, bacanın içerisindeki gazı sızdırmaması için izolasyonuna dikkat edilmelidir. Sobalar doğru kurulmalı, aşırı doldurulmamalı, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yakılmasına dikkat edilmeli ki sobanın içinde oluşacak zehirli gaz baca aracılığı ile kolayca sobayı terk etsin. LPG kullanılan bacalı cihazlar, uygun bacaya bağlanmalıdır" diye konuştu.

ONAY OLMADAN...

"Bu tip cihazlar kesinlikle havalandırma boşluğuna bağlanmamalıdır. Gaz algılama cihazları kullanılmalıdır" diyen Mart, "Yatmadan önce sobaya yaktı beslemesi yapılmamalıdır. Doğalgaz kullanılan evlerde doğalgaz, havadan hafif olduğundan dolayı evin tavan bölgesinde toplanır. Doğal gaz kullanılan evlerde havalandırma menfezleri 'soğuk geliyor' diyerek kapatılmamalıdır. Doğal gaz kokusu duyulduğunda elektrik düğmeleri ile oynanmamalı, pencereler açılarak havalandırma sağlanmalıdır ve ilgili gaz kuruluşlarına haber verilmelidir. Doğal gaz tesisatlarında, ilgili gaz kuruluşların onayı olamadan bir işlem yapılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.