Hava Durumu

'Bursaspor'a başkan olmak istiyorum'

Bursalı Emire Cantürk Eren. Ralli dünyasının şampiyon co-pilotu. Aynı zamanda eski bir basketbol ve futbol hakemi. En büyük arzusuysa, erkeklerin bile cesaret edemediği o koltuğa oturmak.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2018 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Bursaspor'a başkan olmak istiyorum'

RÖPORTAJ: Engin AKSÖZ

Koca yaz boyunca röportaj yapabilmek için peşinde koşup durdum şampiyon co-pilot Emire Cantürk Eren'in. Araya ya uzun tatilleri girdi, ya da başını bile kaldırmada zorlandığı kendi işleri. Nasip kısmet sonbaharaymış. Sonunda ikna edebildik kendisini. Dün için gazetede buluşmak üzere randevulaştık.

Koşa koşa davetimize icabet etti. Elindeki küçük siyah poşetin sırrı ise söyleşimizin sonunda ortaya çıktı. Meğer nereye giderse gitsin; çanta gibi taşıdığı yeşil beyaz formasıyla, kaşkolunu da getirmiş yanında.

Şampiyonluğu sadece direksiyonun yanı başına oturmakla sınırlı değil Eren'in. Gönlündeki şampiyon Bursaspor'un, yaşamında ve özelindeki yeriyse çok farklı. O formayı taşımasa, o renkleri göremese neredeyse o günü yaşanmamış kabul edecek derecede fanatik ve sevdalı.

Artık nasıl betimlenir böylesine büyük bir aşk inanın bilemedim, şaşırıp kaldım!

Ralli kariyeriniz kadar, Bursaspor'a duyduğunuz sınırsız tutku da merak konusu. Nasıl kıvılcımlandı Bursaspor sevgisi içinizde? Aileden mi eski bir yönetici olan sevgili eşiniz Selçuk Eren'den mi yoksa aile baskısı mı inanın çok merak ediyorum?

"Ne eşimden ne ailemden ne de başka bir şeyden. Kendi duygularımla Bursasporlu oldum. Buna aidiyet duygusu da diyebiliriz. Bu şehrin havasını soluyan, suyunu içen, ekmeğini yiyen insanların başka bir renge sevdalanmalarını kabullenemiyorum. Bursalıysanız eğer Bursa'nın her değeri sizin için kutsal olmalı. Bursaspor'u karşılıksız sevmenin nedeni bu. Bursalıyım, Bursasporluyum, çok mutluyum."

Sizin dışınızda ailede Bursaspor'u tutan var mı?

"Üç ağabeyim var. Arada bir maçlara gelirler ama öyle fanatik değillerdir. En küçük ağabeyim hiç maç kaçırmaz."

Maçları nereden izliyorsunuz?

"Genelde Teksas tribününden. Taraftarla iç içe oturarak maç izlemenin keyfi bir başka oluyor. Tezahüratlara bile eşlik ediyorum."

Eşiniz Selçuk Bey de sizinle birlikte mi geliyor tribüne?

"Hayır. Ayrı ayrı gidiyoruz. Onun arkadaşlarıyla birlikte maç izlediği bir locası var. Ben öyle yerlerde maçın havasına giremediğim için mecburen yalnız bırakıyorum Selçuk'u."

Sizin bir de pek bilinmeyen hakemlik yönünüz var. Bir dönem basketbol ve futbol hakemliği yapmışsınız. Biraz da bundan söz eder misiniz?

"90'lı yılların başında hem basketbol, hem de futbol hakemliği yaptım. Futbol hakemliğine başlarken çevrem bu işi götüreceğimizi söylemişti. Eski Fenerbahçeli, kasap Cemal Uzkes'i gözlemci olarak benim bir maçıma atamışlar. Sonradan öğrendim. Sahaya çıkarken 'Sen hayatta iyi not alamazsın' demişlerdi. 95 puan alınca kimse inanmak istememişti."

Peki, niye devam etmediniz?

"Önce üniversite yaşamım, (Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu) okul sonrası da iş dünyasına atılmam engel oldu. Devam ettiremedim. Kendi kendime 'Keşke bırakmasaydım!' dediğim günler çok oldu."

Gelelim sizi spor dünyasına tanıtan ralli tutkunuza. Nasıl başladı otomobil sporlarına ilginiz?

"Bir arkadaşımın aracılığıyla. Çocukluğumdan beri ekstrem sporlara ilgi duyardım. Tanıyınca da bir daha kopamadım. Önüme de çok iyi bir teklifle gelmişlerdi. 14 yıldır ralli dünyasının içindeyim."

Ercan Kazaz'ın co-pilotluğunu yaptığınız süreç dahil, toplamda 4 kez Türkiye Ralli Şampiyonluğu elde ettiniz. Yine sizin gibi ünlü bir rallici olan Burcu Çetinkaya Bucak ile de birlikte yarışmalara katıldınız. Nasıl bir duygu yaşatıyor insana otomobil sporu?

"Ercan Kazaz'ın co-pilotluğunu yapmak çok özel bir duygu. Türkiye'nin bu sporda en iyi isimlerinden birisi Ercan ağabey. Burcu ile de 3 yarış birlikte pistlerdeydik. Benimle Burcu için en unutulmaz olanıysa; 1 Temmuz 2017'de Avrupa Rallisi kapsamında düzenlenen 2017 Balkan Ralli Kupası'nın 4. yarışı olan Ralli Troia'da Bayramiç yakınlarında aracımızın yanmasıydı. Büyük bir tehlike atlattık."

Burcu Çetinkaya da sizin gibi sıkı bir Bursaspor taraftarı. Ona bu konuda telkinde bulundunuz mu?

"Hayır. Benim yönlendirmem söz konusu değil. Kendi tercihiyle yeşil beyazlıları seçti. Eski stadyumda Teksas'ta birlikte maçlar izledik. Tribünlerin ambiyansına hayran kalınca, o gün bugündür Bursasporlu'dur Burcu."

Bu sporda böylesi kazalar yaşanması işin doğasında olmalı?

"Maalesef öyle. Böyle riskler her zaman mevcut ve çok dikkatli olmak şart. Yarışmalarda beklenmedik yangınların yanı sıra, sık sık yaşanılan mekanik arızalarla lastik patlamaları size çok zaman kaybettiriyor. Bunun önüne geçebilmek için yarışmalardan önce bütün önlemlerin alınması gerekiyor."

Co-pilotluk nedir? Sürekli yazılıp, çizilse de ben bir görev tanımı yapanını hiç okumadım. Cahilliğime verin, hiç bilgim yok; biraz anlatır mısınız?

"Co-pilot aslında bir pilottur, bir pilotun yedeği gibi start alır. Acil durumlarda direksiyona geçecek şekilde kendini hazır tutar. Ralli terminolojisinde 'keşif turu' diye geçen yol notu yazma görevi ona aittir. Sonra bu notları pilotla check eder. Böylece yarış esnasında pilotun yarış parkuruna güvenle ve en hızlı şekilde virajlara girmesini sağlayarak, A noktasından B noktasına gitmesine aracılık eder. Tuttuğu zaman karnesiyle; ceza almadan etaplara girmek ve geçilmesine aracılık etmek de görevleri arasındadır. Yanı sıra yarış bittiğinde zaman karnesinin doğru işlenmesiyle ceza almadan etaplara girilmesine de sayılabilir. Sonuç itibarıyla 'Bir co-pilot her zaman bir pilottur ama bir pilot her zaman co-pilottur' diyemeyiz."

Sizi co-pilotluğunuzun dışında, pilot olarak direksiyonun başına geçmiş olarak izleyebilecek miyiz?

"Pilot olarak defaatle teklifler aldım. Planlarım olsa da 14 yıldır uygulamaya geçiremedim. Önümüzdeki yıllar ne getirir bilemiyorum."

Sosyal yönünüzle de aktif birisiniz. Hangi derneklere üyesiniz?

"Öncelikle Bursaspor kongre üyesiyim. Yine Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na bağlı Türkiye Otomobil Sporları Kadın Kurulu'nda üye pozisyonundayım. İlave olarak HASVAK (Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı) ve Bursa Kükürtlü Lions Kulübü üyeliğimi de sayabiliriz. İlaveten Kasım 2018 itibarıyla federasyon bünyesinde kendi geliştirdiğimiz 'velinin karnesini sen ver' projesiyle okul çocuklarına trafik bilincini aşılamak için eğitim hizmeti veriyoruz."

Bursa; bir ralli organizasyonu için yeterli parkurlarla, organizasyonu başarabilme yeteneğine sahip bir şehirdir diyebilir miyiz?

"Ne yazık ki diyemeyiz! Çünkü böylesine uluslararası organizasyonlar için öncelikli olarak yeterli yatak kapasitemiz yok. Geride kalan yaz aylarında Marmaris'te Dünya Ralli Şampiyonası'nın bir ayağı gerçekleşmişti. Bir turizm merkezi olmasına karşın, orada bile konaklama konusunda sıkıntı yaşandı. Bizde bu kültür istenilen düzeyde değil. Bir de doğa olaylarının can alıcı ve çekici olması gerekiyor. Sadece Uludağ'ın varlığı böyle bir organizasyonu çekici kılmaz."

Gelelim özelinize. Eşiniz Selçuk Eren'le nasıl tanıştınız?

"Bir Bursaspor maçı aracı oldu. 2012'de Burcu Çetinkaya ile birlikte, eski yönetici İlhan Uslu'yla Selçuk'un da bulunduğu bir yemekte ilk kez tanıştık. Zamanla ilişkimiz; birlikte olmayı gerektirecek düzeylere geldi. 2014'te âşıklar şehri Roma'da evlendik." 

Sosyal sorumluluk projelerinde etkin birisi olarak vermek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?

"Kız çocuklarının bu sporun içinde yer almalarını, yaklaşık 14 yıldır ralli dünyasına hizmet eden birisi olarak çok arzuluyorum. Ailelerin de işin içine girmesini istiyor ve onların desteğini bekliyorum. Bir yere kadar getirip, sonuna yaklaştığımızda 'ailem izin vermiyor' diyerek, çekip gitmesinler diye."

Emire Hanım yaşamınızda gerçekleştirmek istediğiniz en büyük arzunuz nedir diye sorsam?

"Bursaspor'un ilk bayan yöneticisi olmam noktasında yoğun bir baskı geliyor şahsıma. En büyük arzumsa; Allah nasip ederse eğer, çok sevdiğim Bursaspor'uma günün birinde başkan olabilmektir. Bu konuda kendime inancım da güvenim de tam. Görev tevdi edilirse, inanın kimsenin gözü arkada kalmaz."

Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.