Hava Durumu

'Bursaspor'un basketboldaki yeri Süper Lig olmalı'

Basketbolun yeni teknik patronu Arda Vekiloğlu ile TBL ve potanın timsahlarını konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2018 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2018 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Bursaspor'un basketboldaki yeri Süper Lig olmalı'

RÖPORTAJ: Engin AKSÖZ

Arda Vekiloğlu; oyunculuk geçmişi, henüz başlangıcında olduğu antrenörlüğünün birkaç tık yukarısında olan özel bir isim.

Sporcu bir aileden geliyor genç koç. Baba Nadir Vekiloğlu Ankara Şekerspor, İTÜ, yeniden Şekerspor ve Ankara Koleji yıllarından sonra 1974-1975 sezonunda transfer olduğu İzmir Karşıyaka'da 10 yıl aralıksız forma giyerek efsaneleşmiş bir isim. Şubenin kuruluş yılı dikkate alınarak kurulacak en iyi ilk beşe kafadan girecek fenomen bir oyuncu aynı zamanda.

'Baba' lakaplı oyuncu, keskin şutörlüğünün yanı sıra, saha içi liderliğine eklediği saha dışı beyefendiliğiyle bu sporun unutulmaz isimleri arasına girip, tarihe farklı bir not düşmüştü.

1979 yılında İzmir'de dünyaya gelen Arda Vekiloğlu 'boynuz kulağı geçer' misali, Karşıyaka altyapısında filizlenen basketbol kariyerinde birçok ilkleri başarmanın yanı sıra, sergilediği başarılı performansıyla babasını bile gölgede bırakarak,'yeni Vekiloğlu' dönemini başlatmıştı.

Vekiloğlu, Efes Pilsen'le başlayan yeni yol haritasında sırasıyla Galatasaray (2 kez), Ülkerspor, yeniden Karşıyaka, Beşiktaş ve Kepez Belediyespor'da oynadıktan sonra kronikleşen sakatlığı nedeniyle genç sayılacak bir yaşta 2008'de aktif sporculuk yaşamını noktalamak zorunda kaldı.

Basketbol milli takımlarının altyapı departmanlarında ve değişik yaş gruplarında benchte yerini alan Vekiloğlu'nun profesyonel kariyeri altyapısından adım attığı TBL takımı İzmir Gelişim Koleji'yle başladı, bir süre sonra da A kadroya geçti. Geçen sezonu Antalyaspor'da değerlendiren genç koç, Şemsettin Baş'la yolların ayrılmasından sonra yeşil beyazlı kulüple el sıkışarak, Timsah'ın potadaki direksiyonuna geçti.

Yeşil beyazlı şubenin medya tanıtım gününde bir araya geldiğimiz Vekiloğlu, TBL'yle Bursaspor'u YeniDönem gazetesine değerlendirdi.

2018-2019'a bugün Bursa'da oynanacak Mamak Belediyesi Yeni Mamakspor maçıyla merhaba diyeceksiniz. Hazırlık süreciyle ilgili görüşünüzü alabilir miyiz?

"Hazırlık maçlarının yanı sıra, oynadığımız Federasyon Kupası'nda takımın genel durumunu gözlemleme olanağı buldum. İyi maçlar çıkardığımızı söyleyebilirim. Tek handikabımız; aynı pozisyonda sakatlık ve operasyonlar nedeniyle yaşanılan eksiklik oldu. 4 numarada hem Ali Işık'ın, hem de Tevfik Akdamar'ın aynı anda oynayamamaları düzenimizi olumsuz etkiledi. (Ali Işık elini keserken, Tevfik Akdamar apandisit ameliyatı geçirdi) Bu olumsuzluk özellikle rotasyon anlamında kupa maçlarında elimizi zayıflattı. Yine de geriye kalan oyuncularımızla yapabileceğimizin en iyisi vermeye çalıştık. Lig bu yıl şu açıdan önemli. Her hafta final gibi maçlar oynayacağız. Birincinin direkt Süper Lig'e çıkacağı bu süreçte rakipleri, gücü ve kalitesi ne olursa olsun hafife alma gibi bir lüksümüz olamaz. Play-off oynamadan Süper Lig hedefini yakalamak istiyoruz. İnşallah da bunu gerçekleştireceğiz."

Bakıldığında TBL'de bu sezon geçen yıllarda olduğu gibi dominant kadrolar yok. Örneğin geçen yıl Bahçeşehir'le Türk Telekom rakiplerinden daha güçlü kadrolarla, bütçelere sahipti. Bursaspor ise belki de bugüne kadar kurulmuş en iyi kadrosuyla sezona başlıyor. Güçlenen takımlar olsa da eskisi kadar değil. Ligin geneli için nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

"Söylediğiniz gibi öyle ligi alıp tek başına götürecek kadrolar yok gibi. Biz bu ligin iyi takımlarından birisi olsak da ciddi anlamda rakiplerimiz olacak. 5-6 takım bu seviyenin biraz üzerinde yer alıyor. Her takım her takımı yenecek güçte duruyor. Kendi içinde dinamiği olan bir lig maratonu bekliyor bizi. Daha çok savaşan, oyun anlamında daha çok kavga edip, savunma yapan bir adım öne çıkar. Şimdi isim vererek diğer rakipleri itibarsızlaştırmak istemem. Kendimize odaklanmamız önemli. İşimizi iyi yaparsak sorun yaşamayız. Her maçımıza aynı ciddiyet ve disiplin içinde çıkacağımızı da herkes bilmeli."

Genç oyunculara her fırsatta sorumluluk veren teknik adam kimliğinizle tanınıyorsunuz. Örneğin Gelişim Koleji'nde Hasan Emir Gökalp sizin döneminizde şans bulup, yıldızını parlatmıştı. Bursaspor'da da TOFAŞ'tan çifte lisansla ve kiralık olarak gelen Emre Tanışan'la Çağatay Afşar gibi iki potansiyelli oyuncu var. Onlara bakış açınızı öğrenebilir miyiz?

"Sadece Emre ve Çağatay değil, Bahçeşehir'den gelen Ata da kadro içinde rotasyondan gelerek kendine yer açacak kapasitede bir oyuncu. Öncelikle bizlere iki genç oyuncusunu vererek güzel bir dayanışma örneği sergileyen TOFAŞ Kulübü'ne, Genel Menajer Tolga Öngören'le antrenör Orhun Ene ağabeye teşekkür etmek istiyorum. Emre Tanışan lig sürecinde değerlendireceğimiz bir yetenek. Çok yönlü bir oyuncu, size'yla hem uzun forvette, hem de çember altında oynayabiliyor. Çağatay ve Arda'yı da maçların akışı içinde oynatmaya çalışacağım. Üçünün de basketbol camiasında yer alabilmeleri için oynamaları gerekiyor. Bu bir hayır işi değil, kazan, kazan durumu. Onlar isteyecek, biz de şans vereceğiz. Saha içinde dakika verirken, oyuncularım arasında ayırımcılık yapmamak karakterimdir. Kim hafta içinde daha iyi idman yapmışsa, kim kendini daha iyi hissedip, hazır duruma getirmişse o çıkar oynar. Gelişim Koleji'nde Hasan Emir Gökalp'in yanı sıra Erdi Gülaslan'la Dorukhan Engindeniz'e de süre vererek Süper Lig'e giden yolda kariyerlerine katkıda bulunmuştum. Benim için oyuncunun yaşı, ırkı, tecrübesi değil, bana ve takıma basketbol sahasında neler veriyor orası önemlidir."

Bursaspor, basketbolda seyirciyle fark yaratan bir takım ve çok renkli ve heyecanlı bir taraftar profili var. Zaman zaman kabaran öfkesiyle cezalar aldırdığı da oluyor. Seyirciyle ilgili neler söylersiniz?

"Buna geçen yıl Antalyaspor'u çalıştırırken ben de tanıklık ettim. Verdikleri inanılmaz destekle Bursa'da maçı çeviren faktör olmuştu tribünlerin itici gücü. Yalnız bu gücü olumlu yönde ve eğiterek kullanırsanız size dönüşü de öyle olur. Geçen yıl bizim maçta videolu sunumlarla taraftardan hakemlere tepki gösterilmemesi ve sahaya yabancı madde atılmaması anons edilmişti. Hiçbir olay yaşanmadı. Bu yıl da bu çizgiyi korumamız gerekiyor. Yine aynı yöntemle uyarıcı görevimizi yapabilirsek; seyircimiz sadece takımlarını destekleyerek başarılarımıza ortak olur. Taraftarımız bizim en önemli dinamiğimiz, onlara her maçımızda ihtiyacımız var. İnşallah cezalı dönemlerin olmadığı iyi bir sezonu her birlikte geçiririz."

Türkiye ekonomik açıdan zor dönemden geçerken bu süreç sporu, özellikle salon sporlarından basketbolu çok olumsuz etkiledi. Kapanan, çekilen ya da küçülen çok sayıda kulüp var. Bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

"Bu sadece sporun içinde olan bizlerin değil, ülkenin genel sorunu ve iş adamından sanayicisine, tüccarından ücretiyle çalışan emekçisine hatta çiftçisine kadar zor bir dönemin içindeyiz. Krizi topyekûn sahiplenip, el ele vererek aşabiliriz. Sporda tasarruf ederken, yeniden yapılanmak belki de önümüzü açar. Basketbol da bu durumdan bağımsız değil. Ben bu sürecin öyle sanıldığı kadar çabuk atlatılacağını düşünmüyorum. Yapılacak şey; altyapıya daha çok önem verilip, genç oyunculara fırsat tanınmasıdır. Küçülmeler yaşanırken genç oyuncular devreye girebilir. Bütçeler daha mantıklı paralarla hazırlanmalı, ayakların da yere basması gerekiyor. Sezon içerisinde hem Süper Lig'de hem TBL'de ödemelerde sıkıntı yaşanması yine görülecektir. Tabii bu benim öngörüm."

Sporcu bir aileden geliyorsunuz. Babanız Nadir Vekiloğlu'nu bu yıl maçlarda tribünde görebilecek miyiz?

"Babam İzmir Çeşme'de yaşıyor. Geçen yıl Antalyaspor'u çalıştırırken bir iki maçımı izlemeye gelmişti. Bursa'da basketbol oynadığı yıllardan eski arkadaşları bulunuyor. Hem onları, hem beni hem de Bursaspor'u izlemek için yine geleceğini düşünüyorum."

Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.