Hava Durumu

Çavuşoğlu'ndan ABD çıkışı: Bu tür kararlar, bölgemizde istikrarsızlığa yol açar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, ABD'nin İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan etmesiyle ilgili olarak, "Bu tür kararlar, bölgemizde istikrarsızlığa yol açar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2019 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2019 22:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çavuşoğlu'ndan ABD çıkışı: Bu tür kararlar, bölgemizde istikrarsızlığa yol açar

Katarlı mevkidaşıyla Libya'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Trablus'a yönelik gerçekleştirilen askeri harekattan büyük bir endişe duyduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanıdıklarını ve desteklerini ifade ederek, Birleşmiş Milletlerin (BM) ve uluslararası camianın Trablus'a yönelik saldırıları ve çatışmaları durdurmak için gösterdikleri çabayı desteklediklerinin altını çizdi. 

BM'nin Libya'da siyasi çözüm için attığı adımları da desteklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Askeri müdahale ya da gücü ele geçirme çabaları yerine BM'nin düzenlemeyi planladığı konferans yoluyla Libya'nın birliği ve beraberliği sağlanmalıdır." dedi.

Çavuşoğlu, "Libya'da askeri yöntemle çözüm aramak, Libya'ya ve Libyalılara felaket getirir." ifadesini kullandı.

ABD'nin İran'ın resmi ordusu Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan etmesine ilişkin ise Çavuşoğlu, bu kararın anlaşılır bir durum olmadığını ve çelişkili olduğunu ifade ederek, "Bu tür kararlar, bölgemizde istikrarsızlığa yol açar." diye konuştu. 

KATAR DIŞİŞLERİ BAKANI

Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani, Libya'da Halife Hafter güçlerinin Trablus'u almak için yaptığı saldırı hakkında, "Böyle bir harekat uluslararası hukuka aykırı olduğu için karşıyız. Her şeyin diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. Biz Katar olarak Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümetinin yanındayız çünkü, bu BM tarafından tanınmış bir hükümettir." dedi.

Al Sani ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuk bakan, Çavuşoğlu ile birçok ortamda ikili, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını belirterek, bugün de ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni iş birliklerini görüştüklerini söyledi.

Türkiye ile Katar arasında siyasi ve ekonomik pek çok alanda stratejik iş birliği bulunduğunu hatırlatan Al Sani, "Pek çok bölgesel meseleyle ilgili ve özellikle İslam alemiyle ilgili konuları ele aldık." diye konuştu.

Al Sani, "İslam ülkelerinin bu günlerde içinden geçtiği gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı nezdindeki çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür ettik. Türkiye'nin İslam aleminde daha güçlü bir rol oynamasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

LİBYA'DA HAFTER GÜÇLERİNİN SALDIRISI

Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlerin Trablus'u ele geçirmek için yaptığı saldırıyı da ele aldıklarını aktaran Al Sani, Libya'da Hafter güçlerinin BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümetine uluslararası hukuka aykırı şekilde saldırısına karşı olduklarını ifade etti.

Al Sani, Libya'nın istikrarının önemine işaret ederek, "Sadece Libya'da değil, başka yerlerde de uluslararası hukuka aykırı saldırıları durdurmak için herkesi çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Bu tür saldırıların durdurulmasını sağlamak için Türkiye ile çaba gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Hafter'e bazı ülkelerin tepki gösterdiğini, bazılarının da destek verdiğini hatırlatan Al Sani, şunları kaydetti:

"Böyle bir harekat uluslararası hukuka aykırı olduğu için karşıyız. Her şeyin diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. Biz Katar olarak Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümetinin yanındayız çünkü, bu BM tarafından tanınmış bir hükümettir. Libya'nın bir an önce istikrara ve barışa kavuşmasını diliyoruz."

"FİLİSTİNLİ TARAFLARIN UZLAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Filistin sorununu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'yı İsrail topraklarına katmaya yönelik açıklamasını ele aldıklarını belirten Al Sani, "Filistinli tarafların bir araya gelip uzlaşmalarını sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Uluslararası alanda ve özellikle Filistinli tarafların topraklarını korumak için bir araya gelip uzlaşmalarını sağlamaları konusunda çalışıyoruz." diye konuştu.

Afganistan konusunun da gündemlerinde olduğu bilgisini veren Al Sani, Taliban ile ABD arasındaki görüşmeleri sağlamak için aracı olduklarını hatırlatarak, "Afganistan'da barışın elde edilmesi için çaba gösteriyoruz." dedi.

Al Sani, Suriye konusunda da İdlib'deki son durumu değerlendirdiklerini söyledi. 

ABD'NİN İRAN KARARI

ABD yönetiminin İran Devrim Muhafızları Ordusunu terör örgütü ilan etmesine yönelik değerlendirmesi sorulan Al Sani, şu yanıtı verdi:

"Tek taraflı bu karara katılmıyoruz. Her şey diyalog yoluyla çözüme kavuşmalı. Biz Katar olarak bölgede coğrafi anlamda İran'a yakın bir ülkeyiz. Barış ve istikrarın bölgede hakim olmasını istiyoruz. Daha önce diğer ülkeler tarafından Katar'a yönelik de bazı kararlar alınmıştı. Ama Katar, şu anda kalkınmada yoluna devam ediyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.