Hava Durumu

Cezayir'de dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ile Türkiye'nin Rönesans grubu arasında, Adana'da 1 milyar dolarlık petrokimya tesisi kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2018 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2018 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cezayir'de dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'de Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katıldı.  Burada bir konuşma yapan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmine ilişkin değerlendirme yaptı. Erdoğan, "Turist sayımız 32 milyona ulaşmış vaziyette. Merkez Bankası'nda 27,5 milyar dolar rezerv vardı, şimdi 120 milyar dolara ulaştık. Eğitimde 282 bin yeni derslik yaptık, sağlıkta adeta bir devrim gerçekleştirdik. Ulaşımda 20 bin kilometreye yakın yeni bölünmüş yol inşa ettik, 29 yeni havalimanı açtık.  Türkiye sahip olduğu imkanları, birikimi ve deneyimi dostlarıyla paylaşmaktan çekinmemiş ve çekinmeyecektir. Suriye ve Irak'taki savaştan kaçarak ülkemize gelen 4 milyona yakın kardeşimizi 30 milyar dolarlık bir harcama ile misafir ettik.  Cezayir'le 3,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi yeterli bulmuyorum. Bunu 5 milyar dolara çıkarmamızda fayda var. Bunu ilk etapta 5 milyar dolara ikinci etapta 10 milyar dolara çıkarabiliriz buna mani yok. Özellikle enerji alanındaki işbirliğimizin süratle ilerletilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

ANLAŞMA SAĞLADI

Erdoğan, konuşmasının devamında, "Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ile Türkiye'nin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında Adana'da Yumurtalık serbest bölgesinde 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı (kurulması) konusunda anlaşmaya varıldı" dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Erdoğan şöyle devam etti: "Yılda 450.000 ton poliproplen üretecek bu tesisin hammaddesi Cezayir'den tedarik edilecek. Bu tesisin hayata geçmesiyle birlikte cari açık noktasında da ciddi bir sıkıntıyı aşmış olacağız ve dışa bağımlılığı da yüzde 25 azaltılmış olacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.