Hava Durumu

CHP'li vekil Kayışoğlu: Mezar parasını Meclis'e taşıyacağım

Gürsu'daki Dışkaya Mahallesi sakinlerinin sıkıntılarını dinleyen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, devletin, kamulaştırma yaparken vatandaşları yeterince bilgilendirmeden ellerindeki arsa ve tarlaları aldığını, bu nedenle büyük mağduriyet yaşandığını belirtti. Kayışoğlu, bölgedeki mezarlığa defin işlemlerinin artık ücretli olduğunu, bunu Meclis'e taşıyacağını da dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2018 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP'li vekil Kayışoğlu: Mezar parasını Meclis'e taşıyacağım

Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı Dışkaya mahallesi sakinleri, Bursa Büyükşehir sınırların genişletilmesiyle ellerindeki arsa ve tarlaların, yapılan şuurlandırmayla ellerinden alındığını, yıllardır cenazelerine ücretsiz gömdükleri mezarları bakım  parası adı altında  cenazelerini defnettiklerini söylediler.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Gürsu İlçe Başkanı Cavit Kaya ile Dışkaya Mahallesi sakinlerinin sıkıntılarını dinledi. Köylerinin mahalle satütüsüne alınmasıyla mağdur olduklarını söyleyen Dışkaya Mahallesi Muhtarı Veli Esen,  şuurlandırma ve kadastro işlemleri yapılırken yeterli bilgiye sahip olmadıklarından dolayı atalarından kalan arsa ve tarlaların ellerinden gittiğini öğrendiklerinde şok olduklarını söyledi.

TAPUYA GİTTİĞİMİZDE ŞOK OLDUK

Muhtar Veli Esen, şöyle konuştu: "Tarlalarımızı ekmeye gittiğimizde, bize ait olmadığını öğrendik. Gürsu TOKİ'nin birinci etapı yapılacak diye beklerken, kimin ne çıkarı olduğunu bilmiyorum. ikinci etaba TOKİ yapıldı. TOKİ arazisinde arsalarımız vardı. Bize de TOKİ'den birkaç daire verilir ümidini yaşarken, tapuya  gittiğimizde yerimizin kamulaştırıldığını, bize hazineye ait olan başka bir ormanlık alandan yer verildiğini görünce ne yapacağımızı şaşardık. Mahallemizin civarındaki toprakların TOKİ'ye verilmesini istemiyoruz."

CENAZEMİZİ TOPRAĞA VERİRKEN, 100 LİRA ÖDÜYORUZ

köylerine ait mezarlığın kullanımı, cenaze defin işlemlerinin yılbaşından önce Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinden dolayı 'mezar parası' ödemeden cenazelerini toprağa veremediklerini söyleyen muhtar Esen, "Bir mezar fiyatı yılbaşından önce 200 lira idi. Belediye şimdi bu fiyatı 100 liraya düşürdü. Mahallemizin nüfusu 325 kişi. Biz mezarlığımıza dışarıdan cenaze gelmesini istemiyoruz. 30 yıl önce 60 bin üzerinde büyük-küçükbaş hayvan vardı. Şimdi 5 bin civarında. Bursa ve civarının kurbanlık ihtiyaçlarını biz karşılıyorduk" şeklinde konuştu.

DERE TEPE BİZE, GERİ KALANI HAZİNEYE VERİLMİŞ

TOKİ'nin köyü yuttuğunu söyleyen Esen, "Elmalı, Güriçi, Hotanlar, Uzuntemür mevkilerinin elimizden alınmasını istemiyoruz. Burasını TOKİ'ye vereceklerine bize versinler. Dere tepe bize, geri kalanı Hazineye verilmiş. Diğer bir durum ise şehirde işini bitiren bir kişi köye dönmek için akşama kadar beklemek zorunda kalıyor. Belediyenin buraya da otobüs göndermesini istiyoruz. Ayrıca gölet projesinin de hayata geçirilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

MEZAR PARASINI TBMM'DE DİLE GETİRECEĞİM

Vatandaşların derdini dinleyen CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise, "Buraya gelince köylünün sıkıntılarının çok büyük olduğunu gördük. Ellerindeki arsa ve tarlaların yeterince bilgilendirilmeden, yasalar çerçevesinde ellerinden alındığını gördük. Sahibi oldukları yerleri devlet kamulaştırma yaparak almış. Atalarını toprağa verdikleri mezarlık alanları artık ücretli olmuş. Köylüler, kendi sınırları içindeki mezarlığa başka cenazelerin gömülmesini istemiyor. Sıkıntıları ve dertleri bir rapor halinde TBMM'de dile getireceğim" ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.