Hava Durumu

CHP'li vekil Sarıbal, herkesin merak ettiği soruyu sordu: AA'nın veri kaynağı kim?

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a cevaplaması istemiyle  "AA'nın veri kaynağı YSK olmadığına göre bu iş için kimden hizmet alındı? AA'nın veri girişini kim veya kimler engellemiştir?" sorularını yöneltti.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2019 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2019 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP'li vekil Sarıbal, herkesin merak ettiği soruyu sordu: AA'nın veri kaynağı kim?

31 Mart yerel seçimlerinde AA'nın verilerinin bir süre durması tüm Türkiye'de tartışma yarattı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a cevaplaması istemiyle konuyla ilgili soru önergesi yöneltti.

Sarıbal, "Anadolu Ajansı (AA), Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak için kurulmuş bir haber ajansıdır. Özerk bir yapısı olması nedeniyle de 'güvenilir olması' beklenen devletin ortağı olduğu bir ajanstır. Bu yapısından dolayı, özellikle son yıllarda, bütün medya kuruluşları, seçim verilerini AA'dan almakta ve vatandaşa aktarmaktadırlar. AA'nın seçime ilişkin verilerini Yüksek Seçim Kurulu'ndan aldığı genel kabul gören bir anlayıştır.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde, AA'nın özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye seçiminde verileri gizlemesi, zamanında halkla paylaşmaması büyük tepki çekmiştir. Tepkiler üzerine 1 Nisan 2019 tarihinde açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "AA benim müşterim değil, benden veri almıyor" dedi.

Bu bağlamda;

01-       YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamasını doğrulayan ve ismi gizli tutulan ama açıklamaları medyada yer alan AA çalışanları da seçim verilerinin nereden geldiğini bilmediklerini söylemektedirler. AA'nın seçim verilerinin kaynağı YSK olmadığına göre kimdir? Anadolu Ajansı seçim verilerini YSK'dan almadığına göre, kimden almaktadır?

2-         AA'nın veri kaynağı YSK olmadığına göre bu iş için kimden hizmet alındı?

3-         AA kamuoyu ile paylaştığı veriler için kaç kişiyi çalıştırmıştır?

4-         AA, seçim verilerini almak için çalıştırdığı kişilere ücret ödemiş midir? Ödendi ise kaç lira harcanmıştır ve bu para hangi kaynaktan karşılanmıştır?

5-         İstanbul gibi Türkiye'nin merakla sonucunu beklediği bir seçim bölgesinde, verilerin yüzde 98.8'i girildikten sonra durdu. Yaklaşık 13 saat boyunca yeni veri girişi yapılmadı. AA'nın seçim sonuçlarına ilişkin verileri bu kadar süre durdurmasının gerekçesi nedir?

6-         AA'nın veri girişini kim veya kimler engellemiştir?

7-         Cumhuriyet'in kuruluşundan beri oluşturduğu güvenirliliğine darbe vuran bu uygulamaları nedeniyle AA yönetimi için bir yaptırım düşünülmekte midir?" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.