Hava Durumu

CHP'nin söylemlerini değiştiren araştırmanın ayrıntıları belli oldu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "AK Parti'ye oy verenler üzerinde psikolog eşliğinde araştırma yaptırdık" ifadeleriyle açıkladığı çalışmanın ayrıntıları ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2019 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2019 09:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP'nin söylemlerini değiştiren araştırmanın ayrıntıları belli oldu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim öncesi CHP'ye oy vermeyen seçmenin hassasiyetlerini anlamak ve buna göre söylem geliştirmek için araştırma yapılması talimatını verdi.

Bunun üzerine, kendisini "milliyetçi, muhafazakar" olarak tanımlayan seçmenler üzerinde çalışma başlatıldI ve belirli aralıklarla hazırlanan raporlar Kılıçdaroğlu'na sunuldu.

Milliyet gazetesinden Şevkjet Yaman'ın haberine göre raporlarda, "kutuplaştırıcı açıklamalardan kaçınılmasının", "ekonomik gelişmelere vurgu yapılmasının", "iktidarın 'kibir' ve 'israf ifadeleriyle eleştirilmesinin" milliyetçi-muhafazakar kesim üzerinde etkili olacağı tespitleri yer aldı.

ÖZEL BİR ŞİRKET ARAŞTIRMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI

Kılıçdaroğlu da seçim stratejisini bu öneriler ekseninde, CHP'ye oy vermeyen kesimlerin desteğini alabilmek üzerine şekillendirdi. 

Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, CHP'ye oy vermeyen kesimlerin oy verme hassasiyetlerinin saptanmasını istedi. Daha önce de CHP için kamuoyu araştırmaları yapan özel bir şirket bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Söz konusu şirket, kendisini "milliyetçi-muhafazakar" olarak tanımlayan yaklaşık 40 seçmen ile psikologlar eşliğinde "derinlemesine mülakat" yöntemiyle "odak grup" olarak adlandırılan bir çalışma başlattı. Kapsamı daha sonra genişletilen çalışmada seçmenlere, "sorunlarının", "beklentilerinin" ve "CHP'de görmek istediği politikaların ve belediye başkan adaylarının" sorulduğu, böylece oy verme davranışlarının mercek altına alındığı öğrenildi. Bu konuda 4-5 ayrı rapor hazırlanarak Kılıçdaroğlu'na sunuldu.

SÖYLEM ÖNERİLERİ

Araştırma raporlarına dikkat çeken söylem önerileri yansıdı. CHP'nin doğru söylemlerde bulunması halinde, Cumhur İttifakı seçmeninin bir bölümünün oy tercihini değiştirebileceği belirtildi.

Raporlarda, CHP'nin "kutuplaştırıcı, sert açıklamalardan kaçınmasının", "ekonomik gelişmelere vurgu yapmasinin", "iktidarı kibir ve israf ifadeleriyle eleştirmesinin", "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsının hedef alınmamasının" milliyetçi-muhafazakar kesim üzerinde etkili olacağı vurgulandi. Raporlarda Tank ve Palet Fabrikası'nın devri ile Rahip Brunson'ın tahliyesiyle ilgili tartışmaların üzerine gitmenin bu kesimin oy tercihlerini değiştirmekte fayda sağlayacağı belirtildi. Kampanyadaki "yerel seçim algisinin" korunmasınin ve ekonomide "üretim" vadeden söylemlerde bulunulmasının önerildiği raporlarda, "yeneceğiz, alt edeceğiz, zafer kazanacağız" gibi kutuplaştirici ifadelerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.