Hava Durumu

Çiftlik Bank'a ilk ceza kesildi!

Soruşturma üzerine soruşturma geçiren Çiftlikbank'a ilk ceza Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, adında "banka" geçmesi nedeniyle reklamlarını 3 ay süreyle durdurma kararı aldı. İncelemelerini sürdüren Gümrük Bakanlığı, para cezası da uygulayabileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2018 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2018 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çiftlik Bank'a ilk ceza kesildi!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çiftlikbank ile ilgili inceleme ve denetimlerin nasıl yürüdüğüne ilişkin bir açıklama yaptı. "Bakanlığımızın başlatmış olduğu incelemeler; gerek reklam ve tanıtımların yasalara uygun olup olmadığının denetimi, gerekse Bakanlığımız müfettişlerinin piramit satış yönüyle başlattıkları yerinde denetimleri ile devam etmektedir" denilen açıklamada ilk olarak reklam durdurma cezası verildiği duyuruldu.

AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

Üç ay süreyle verilen reklam durdurma cezasının gerekçesiyle ilgili yapılan açıklamada, "ÇİFTLİKBANK, ifadesinin Bankacılık Kanunu'nun 150'inci maddesine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir. Gerekli izinler alınmadan Banka ifadesinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından ticaret unvanlarında, ilan ve reklamlarda kullanılması yasaktır. Tüketiciler nezdinde bu yönde bir algı ve güven oluşturulmasının ve tüketicilerin tecrübesizliklerinin istismar edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanarak, söz konusu reklamlar hakkında Reklam Kurulu'muz tarafından üç ay süreyle tedbiren durdurma cezası verilmiştir" denildi.

PARA CEZASI GELEBİLİR

Gerekli incelemeler devam ettiği belirtilen açıklamada, "Firmadan konuyla ilgili görüş ve savunması alındıktan sonra yine Reklam Kurulu'muz tarafından nihai karar verilecek, gerekli görüldüğü hallerde idari para cezası da uygulanabilecektir" ifadeleri kullanıldı.

TÜKETİCİLERE UYARI

Açıklamanın devamında ise tüketicilere de uyarı yapıldı: "Tüketicilerimizin bu ve benzeri oluşumlara karşı daha hassas ve ihtiyatlı davranmaları, tasarruflarını bu gibi alanlara yatırırken azami özeni göstermeleri gerektiğini önemle hatırlatırız."

SPK: 3 ŞİRKETİ DE ZARARDA

Aralarında Bursa'nın da olduğu farklı illerde açtığı tesislerle gündeme gelen ve kısa sürede 300 bin üyeden yüz milyonlarca lira para toplayan Çiftlik Bank hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) soruşturma başlatmıştı. SPK'nın yaptığı incelemede Çiftlikbank CEO'su Mehmet  Aydın'ın reel yatırımlar dediği üç şirketin de zararda olduğu ortaya çıkmıştı.  SPK'nın inceleme raporunda, sistemin önümüzdeki süreçte tıkanabileceğine vurgu yapılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.