Hava Durumu

Çilek: Bosna Hersek Türk yatırımcıyı bekliyor

BEGD Yönetim Kurulu ve üyeleri ile bir araya gelen Muzaffer Çilek, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Bosna Hersek'teki iş fırsatlarının Türk yatırımcıyı beklediği söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2018 21:16
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2018 21:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çilek: Bosna Hersek Türk yatırımcıyı bekliyor

Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD), iş dünyasındaki gelişmeleri değerlendirmek adına düzenlediği 'Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ilkinde Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek ile bir araya geldi. Konsolosluk binasında gerçekleştirilen toplantıya; BEGD Başkanı Elif Sezgin, Başkan Yardımcısı Binay Kazan, Dernek eski Başkanı Orhan Çelik ile Yönetim Kurulu ve üyeler katıldı. 10 yıldır Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğunu sürdüren Muzaffer Çilek, iki ülke arasında ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, Bosna Hersek'te Türk iş dünyasını bekleyen yatırım fırsatlarını anlattı.

ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEK İÇİN VAKIF KURULDU

Muzaffer Çilek, Bosna Hersek'te yatırımlar yapılabilmesi için tanıtım gezileri ve toplantılar düzenlediklerini söyledi. BEGD Başkanı Elif Sezgin'in, "Sizin çabanız fahri konsolosluktan daha öte bir vizyon içeriyor, bunu nasıl başardınız?" şeklindeki sorusu üzerine şunları aktardı: "Fahri konsoloslar genelde ofislerinin yanında sekreter ve bir ekip kurar. O ülkenin anma gününde resmi toplantı yapacak kadar sorumluluk alır. Ben bu kadarla sınırlı kalmak istemedim. Viyana Anlaşması'nda tanımlanan koşullara göre çalışıyoruz. Fakat dikkat çekmesin, yanlış yorumlanmasın diye bir vakıf da kurduk, Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı. İstanbul merkezli, Bursa'da şubemiz var. Saray Bosna'da Rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in evi eş merkez. STK'lar, iş insanları dernekleri ile toplantılar yapıyoruz. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç'in danışmanı olarak da iki ülke arasındaki yatırımlar ve ticari ilişkileri yakından takip ediyorum."

"BALKANLAR'IN YILDIZI SARAY BOSNA"

Bosna Hersek'te en çok Rus ve Arapların yatırım yaptığını açıklayan Çilek, Türk yatırımcının payının da 11. sıradan 9. sıraya yükseldiğini söyledi. Boşnakların, Türk yatırımcıları beklediğini ve yurtdışına açılmak isteyen firmalar için de Bosna Hersek'in doğru adres olduğunu anlatan Çilek, şöyle devam etti: "Türk iş dünyasında en büyük holdinglerin gelecek 10 yıllık planlarında maalesef Bosna Hersek'in yeri yok. Daha küçük ölçekli firmalar da büyük ülkelere açılmak istiyor. Ancak doğru gözlemlendiğinde; Mısır'a gidemiyorsun, Yunanistan iflas etmiş, Amerika, İngiltere, Fransa'yla da kolay kolay iş yapamazsın. Gidilecek en doğru coğrafya Balkanlar. Oranın yıldızı da Bosna Hersek. Türk insanı Bosna'yı bombalar patlayan, fakir bir ülke sanıyordu, oysa 25 yıldır tek tabancı patlamadı. Ankara Büyükelçiliği, DEİK, BİGMEV hep birlikte çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız da Saray Bosna'ya yapılacak yatırımları önemsiyor ve destekliyor."

ÇİLEK, BOSNA HERSEK'TE YENİ KULVARLARDA

Çilek Mobilya olarak 71 ülkede, 220'si Türkiye'de olmak üzere toplam 570 mağaza ile hizmet verdiklerini açıklayan Muzaffer Çilek, Bosna Hersek'te farklı kulvarlarda yatırım alanlarına açıldıklarını da ifade etti. Ülkede 2 mağaza ve 1 depo ile mobilyacılık faaliyetini sürdüren Çilek'in diğer yatırımlarına dair Muzaffer Çilek şunları söyledi: "Organik tarım ve butik oteller yapıyoruz. Bunun dışında ülkede 7 HES kurduk. Bazıları tamamlandı, bazıları devam ediyor. Enerji ihracatı yapan bir ülke, devletin 12 yıl satın alma garantisi var. Norveç ve Fransa'dan sonra en büyük enerji ihracatçısı konumunda. Gidip araştırdıkça biz de iş imkânlarını öğreniyoruz. Farklı alanlara yönelmemiz, yatırım yapacak iş dünyasına da somut örnek oluyor."

"MEDYAYA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR, VARLIĞINIZ ÖNEMLİ"

Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin çalışmaları ve hedefleri hakkında Başkan Elif Sezgin'den bilgi de alan Muzaffer Çilek, ekonomi gazeteciliğini ve medyayı önemsediğini vurguladı. Gerçeklerin yansıtılmasında medyanın önemli bir güç olduğunu kaydeden Çilek, Bosna Hersek'te yayıncılığın Alman, Sırp ve Amerikan kaynakları elinde olması yüzünden yanlış haberler yayınlandığını vurguladı. Çilek, "Bizlerin doğru bilgi alması için size çok iş düşüyor" dedi. BEGD Başkanı Elif Sezgin de, dernek olarak iş dünyasına sorulmamış soruları yöneltip ekonominin nabzını yakından tutmak istediklerini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.