Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz çıkışı

Ankara Ticaret Odası Ödül Töreni'nde döviz ve ekonomiye ilişkin değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün döviz 3 kuruş yükseldi akaryakıt iki kuruş arttı diye karalar bağlayanlar, 1 doların 7 bin 500 liralara çıktığı günleri niye konuşmuyorsunuz?"dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2017 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2017 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da ATO Ödül Töreni'nde konuştu, ekonomi ve dövizin durumuna ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dövizdeki artış üzerinden hükümeti eleştirenlere yanıt veren Erdoğan, "Bugün döviz 3 kuruş yükseldi akaryakıt iki kuruş arttı diye karalar bağlayanlar ancak 15-20 yıl öncesinin Türkiyesini bilmeyenler olabilir. Ülkemizin ekonomisinin bir gecede yerle yeksan olduğu dövizin 3-5 kuruş değil 5-10 kat birden arttığı günlerden buralara geldik. Kur şöyle arttı böyle arttı bütün bunları konuşuyorsunuz da 1 doların 7 bin 500 liralara çıktığı günleri niye konuşmuyorsunuz?" dedi.

SUNİ ŞİŞKİNLİK

Kapasite kullanım oranlarının yüzde 80'i bularak son 10 yılın zirvesine çıkması üretimdeki artışın ve büyüme eğiliminin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Erdoğan, "Döviz kurlarında son günlerde görülen suni şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına inanıyorum. Faizler, benim ekonomide en çok muzdarip olduğum alanı oluşturuyor. Katılmıyorum ben, birilerinin faizdeki anlayışına katılmıyorum" diye konuştu. 

HEDEFİMİZ İLK 10

"Milli gelire göre dünyanın 17'nci, satınalma parametresiyle dünyanın 13'ncü büyük ekonomisine sahibiz" diyen Erdoğan, "Hedefimiz 10 büyük ekonomi arasına girmek. Bunun için mevcut durumumuzu ikiye katlamamız yeterli olacaktır. Geçtiğimiz 15 yılda neredeyse 3.5 kat büyümüş Türkiye'nin önümüzde 6-7 yılda 2 kat büyümesinin önünde hiçbir engel yoktur" ifadelerini kullandı. 

İSTİHDAM RAKAMLARI

İstihdam alanında yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Erdoğan, "2005 yılında 19.6 milyon olan istihdam edilen kişi sayısı bugün 28.8 milyona çıktı. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımı öyle yüksek seviyelere ulaştı ki işsizlik oranını hedeflediğimiz düzeye çıkaramadık. Kadınların ve gençlerin işgücüne katılımının yükselmesi bizi daha da güçlü kılar. Bizim görevimiz, daha çok istihdam sağlayacak politikalar geliştirmek" dedi.

YÜZDE 7 CİVARI BÜYÜME...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyüme oranlarını da değerlendirdi. "Bu yıl ilk iki çeyrekte yüzde 5,2'yi yakaladık. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çok daha büyük oranlar bekliyoruz" diyen Erdoğan, "2017 büyümesinin, yüzde 6'dan fazla muhtemelen yüzde 7 civarı olması kimseyi şaşırtmayacaktır. Mesela ihracat son günlerde çok güzel haberler aldığımız başka bir alan. Yaşanan olumsuzluklar sebebi ile 143 milyar dolara kadar geriledi. Bir rekora doğru gidiyoruz. Ekim ayı itibarıyla 15 milyar dolarlık artışla 154.2 milyar doları buldu" ifadelerini kullandı. 

KANAL İSTANBUL VE FUAR ALANI AÇIKLAMASI

Erdoğan, konuşmasında Kanal İstanbul projesine de değindi. Erdoğan, "İstanbul'da Kanal İstanbul proje itibariyle şu anda bitme noktasına geldi ihale aşamasında. Ankaramızda da benzer projelerle hep konuşulan mesafe alınmayan Fuar Alanı meselesini de inşallah bu dönemde bitireceğiz. Hiç gecikmeden bunu aldığım söz arkadaşlardan 1 yıl içerisinde bu Fuar Alanı'nın bitirilmesidir. Bu Fuar Alanı Ankara'ya çok ciddi bir renklilik katacaktır. Akyurt fakir kalmayacak oraya da zengin bir proje gelecektir" dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.