Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu!

Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oyla 3. turda TBMM'nin yeni başkanı seçildi. TBMM Başkanı Yıldırım, başkan seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Oy veren veya vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini ister hepinizi saygıyla selamlarım" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2018 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2018 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu!

TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanlık Seçimi yapıldı.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da yapılan oylamada, eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, MHP'nin de desteğiyle TBMM'nin yeni başkanı seçildi.

İlk iki turda Meclis Başkanı seçilebilmek için gerekli olan sayıya ulaşılamadı.

1. TUR OYLAMA

Birinci tur oylamada 581 milletvekili oy kullandı. Buna göre MHP'nin de desteklediği AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı.

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 134 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu:

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 43, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4...

4 oy ise geçersiz sayıldı.

2. TUR OYLAMA

İkinci tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı. Buna göre AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 336 oy aldı.

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 131 oyla ikinci sırada yer alırken diğer adayların oy dağılımı şöyle oldu:

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 65, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 42, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 4...

6 oy ise geçersiz sayıldı.

3. TUR OYLAMA

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katıldı.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

YILDIRIM'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Teşekkür konuşması yapan Binali Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

''Gazi Meclisimizin 28. Başkanı olarak şahsımı seçmenizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Gazi Meclisimize bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bildiğiniz gibi 24 Haziran seçimleriyle beraber TBMM yeni yönetim sistemiyle birlikte yasama faaliyetlerine de başlangıç yapıyor. Bu dönemde yüce Meclis'in görevi çok daha artmıştır.

Yeni dönemde yürütmenin bütçe kanun tasarısı dışında Meclis'e tasarı gönderme yetkisi yoktur. Kanun yapma yetkisi tamamen Meclis'e ait olacaktır. Bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir. Meclis araştırması yazılı soru önergesi gibi mekanizmaların yeni dönemde etkin bir şekilde uygulanması mümkün hale gelecektir.

Çalışmalarımızda rehberimiz milletimizin iradesi anayasamız ve iç tüzük olacaktır. Seçilmeme katkı sunan bütün milletvekillerine açıkça desteğini ortaya koyan AK Parti Grubu'na MHP Grubu'na teşekkür ediyorum. Oy veren veya vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini ister hepinizi saygıyla selamlarım.'

5 ADAY YARIŞTI

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, TBMM Başkanı adayı gösterildi.

MHP, AK PARTİ'NİN ADAYINI DESTEKLEDİ

MHP, Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti'nin adayı Yıldırım'ı destekleme kararı aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.