Hava Durumu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Çok yakında başlayacak

ABD ile Münbiç görüşmeleri konusunda gelinen noktayı değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "48 devriye çalışması yapıldı, ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın bir zamanda da müşterek eğitim ve devriye faaliyetleri başlayacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2018 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2018 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Çok yakında başlayacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın sözlerinin satırbaşları şöyle:

ABD ile vardığımız Münbiç mutabakatının uygulanması büyük önem arz ediyor. 48 devriye çalışması yapıldı, ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın bir zamanda da müşterek eğitim ve devriye faaliyetleri başlayacak.

Yaşanan bir takım gecikmeler oldu. Fakat bir gerçek muhataplarımıza TSK üzerinden iletmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Münbiç yol haritasının gecikme olmaksızın uygulanması önem arz ediyor. Hayata geçirilmesi, güven ilişkisinin test edilmesi açısından hem de sahadaki durum açısından büyük önem arz ediyor. Bu vesileyle buradan da iletmek istiyoruz. Münbiç yol haritasının bir gecikme olmadan uygulanmasını beklediğimizi ifade ediyoruz. 

'NE ADİLDİR NE DOĞRUDUR'

Suriye meselesinin, idlib konusunun, terörle mücadelenin bütün yükünün Türkiye'nin omuzlara konması elbette ne adildir ne doğrudur. Kabul edilemez. Türkiye'ye dönük "Tebrik ediyoruz, çok iyi bir anlaşma yaptınız" ifadelerini memnuniyetle karşılıyoruz. Ama uluslararası toplumun sorumluluğu bunlardan ibaret olamaz. Uluslararası toplumun katkı sunmasını bekliyoruz. İnsani yükünü tek başına çeken Türkiye'yi daha fazla desteklemeleri gerektiği de aşikardır.

Şunu bilsinler ki Reyhanlı hadisesinde olduğu gibi 1 yıl sonra da olsa, 3 yıl sonra da olsa, 5 yıl sonra da olsa Türkiye'ye karşı suç işleyenler adaletin önüne çıkarılacaktır. Buradan bütün terör örgütlerine açık ve net ifade ettiğimiz bir husustur. Kiminle sahada işbirliği yaparsa yapsın, Türkiye'ye karşı işlediği suçlar karşılıksız kalmayacaktır. Bu yurt dışı operasyonlar, aynı kararlılıkla bundan sonra da devam edecektir.

'POZİTİF BİR GÜNDEMLE GİDİYORUZ'

BM'nin hemen ardından New York'tan Berlin'e geçeceğiz, devlet ziyareti gerçekleştirecek Sayın Cumhurbaşkanımız. Almanya ile ilişkilerimizin daha da güçlenmesi için önemli bir vesile olarak görüyoruz. Oraya pozitif bir gündemle gidiyoruz.

Dün Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı yeni ekonomi programıyla ilgili bir cümle ifade etmek istiyorum. Dün Sayın Bakanımız hedefleri belli olan bir program açıkladı. Yeni büyüme hedefleri ortaya koydu ve 3D şeklinde formüle edilen bir çerçeveyi ortaya koydular. Dengelenme, disiplin ve değişim. Bunun neticelerinin  de olumlu olduğunu görüyoruz, piyasalar tarafından olumlu şekilde algılandığını görüyoruz. Bu programda disiplinli şekilde uygulanmaya devam edecek.

SORU CEVAP

Münbiç şehir merkezindeki ve PYD - YPG unsurlarının çekilmesiyle ilgili son durum?

Kuzey doğu tarafını söylüyorsunuz... Münbiç'le ilgili bir çalışma devam ediyor. Bizim arkadaşlarımızın sahadan aldığı bilgiler sürecin yavaş ilerlediği belki arzu edilen düzeyde olmamakla birlikte yavaş ilerlediği şeklinde. Biz bunu takip etmeye devam edeceğiz. YPG unsurlarının fıratın doğusuna geçmesi konusundaki çalışmalarımız yoğun şekilde devam edecek.

Şunun altını çizmek istiyoruz. Münbiç yol haritası önemli bir anlaşma. Buna sadığız, gereğini yapacağız. Eş zamanlı olarak Amerikan yönetiminin PYD ile angajmanın devam ediyor olması bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır. Buradan tekrar bunu duyurmak istiyoruz. Bir tarafta yol haritasını uygularken, YPG'ye silah medya siyasi desteğinin verilmesi kabul edilemez. Verilen her destek PKK terör örgütüne verilmiş bir destek demektir.

MİT FETÖ'cüleri paketleyip Türkiye'ye getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika'ya gidecek. Oradan bir gelişme beklememiz gerekiyor mu? Yeni FETÖ'cülerin Türkiye'ye getirildiğini görebilecek miyiz?

Bu Amerika olur, başka yerler olur, başka ülkeler, bölgeler olabilir. Buralara dönük de ilgili birimlerimizin operasyonları hiç ara vermeden devam edecek. Ben size tabi ki detay veremem. Ama her an her yerde her şey olabilir. Bu konuda çok net cumhurbaşkanımızın talimatı olduğunu, ilgili birimlerimizin profesyonel çalışmalar yaptığını ifade edeyim. Kosova'da olduğu gibi, başka ülkeler olabilir, FETÖ'nün rahat nefes almasına Türkiye Cumhuriyeti izin vermeyecektir. Bunu herkes bilsin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de Trump ile görüşmesi olacak mı? Randevu talebi var mı?

MHP lideri Bahçeli İstanbul adayı çıkarmayacaklarını açıkladı. AK Parti'nin bu şekilde tavrı olacak mı? Bazı yerlerde aday çıkarmama gibi... Bahçeli ile görüşme olabilir mi?

Amerika ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanımızın çeşitli devlet başkanlarıyla görüşme olacak. Kesinleşenler var, kesinleşmeyenler var. Netleştikçe sizlerle paylaşırız.

İttifak meselesine gelince, cumhur ittifakı geçtiğimiz seçimlerde Türk siyasetine katkılar sundu. Sayın Bahçeli'nin dün yaptığı açıklama memnuniyet verici. Seçimlere doğru planlar yaptıklarını göstermesi açısından. Görüşme meselesine gelince, bu tabi biraz program meselesi. Cumhurbaşkanımızın yoğun gündemini görüyorsunuz. Bu görüşmeler her an olabilir. Ama tabi şu anda Amerika'ya gitmemize iki gün var. Bugün de Cumhurbaşkanımızın genel merkezde toplantısı var. Yarın da Cumhurbaşkanımız Teknofest'e katılacak. Ben emeği geçen herkesi de tebrik etmek istiyorum. Aslında Türkiye'nin ne kadar çok yönlü ülke olduğunu göstermesi açısından bu programın da hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şurada bir iki günümüz kaldı, muhtemelen Amerika dönüşü böyle bir gündemimiz olabilir.

Uçak konusu çok tartışıldı. Sayın Bahçeli dün 'Türkiye hibe hediye kabul etmez' dedi. Ne dersiniz?

Yeni ekonomik program açıklandı. Bazı maddeler, yeni bir kıdem tazminatı fonu mu kurulacak sorusunu doğurdu. Böyle bir şey var mı? Bazı maddeler de sosyal yardımlar kesilecek mi tasarruf tedbirleri çerçevesinde?

Sayın Cumhurbaşkanımızın da Tahran dönüşüydü galiba, gazetecilere yaptığı açıklama vardı. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütçesinden çıkan bir lira bile yok. Bu Türkiye ile Katar arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Sayın Bahçeli'nin görüşünü saygıyla karşılıyoruz elbette. Bu envantere girmiş bir uçaktır. Devletin envanterindeki diğer unsurlar nasıl hizmet ediyorsa, o şekilde hizmet edecektir.

Dün Hazine ve Maliye Bakanımız açıkladı. Ben kıdem tazminatıyla ilgili öyle bir açıklama çıkarmadım. İkinci kısmıyla ilgili de sosyal yardımların kesilmesiyle ilgili bir formülasyon yok orada ama dengelenme, disiplin ve değişim ilkeleri çerçevesinde bu ekonomik yeniden yapılandırmanın bir çok alana uygulanacağını, tasarruf tedbirleri çerçevesinde bu ilkelerin hayata geçirileceğini ifade etmek isterim.

Konuşmanızda ifade ettiniz, çalışmaların dün başladığına yönelik. Putin de söyledi 15 Ekim'de ağır silahların çıkarılması için takvim nasıl işleyecek? 15 Ekim son tarih midir?

15 Ekim'i kendimize bir son tarih olarak koyduk. Çalışmalar da bu çerçevede devam ediyor. Ucu açık bir şey olmasın dendiği için ki iki liderin talimatıyla yazıldı bu metin. Bununla ilgili sahadaki operasyonel çalışmalar devam ediyor. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Amacımız orada bu mutabakatı ihlal edecek hiçbir uygulamaya izin vermemek. Biz mutabakata sadığız, gerekli adımları atacağız. Zaten şu anda sahadaki sakin ortam memnuniyet verici bir durum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.