Hava Durumu

'Darbe Üssü' davası başladı

Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanıklı dava dün başladı. Kemal Batmaz, Akın Öztürk ve Mehmet Dişli'nin de aralarında bulunduğu darbeciler, vatandaşların 'İdam isteriz' sloganları arasında getirildi. Tarihi davaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Akar müdahillik talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2017 20:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2017 20:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Darbe Üssü' davası başladı

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılanmasına dün başlandı. Sanıklardan, darbe girişimini yönettikleri belirtilen Kemal Batmaz, Akın Öztürk, Kubilay Selçuk ve Mehmet Dişli'nin de bulunduğu 41 kişi duruşma salonuna hakim ve savcıların girdiği kapıdan alındı. Diğer tutuklu sanıklar ise duruşma salonuna binanın arka tarafından götürüldü. Tek sıra halinde yürüyen sanıklardan Kemal Batmaz en önde, arkalarında ise diğer asker ve sivil sanıklar salona alındı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın bir numaralı sanığı firari sanık Fethullah Gülen. Darbe girişimi sonrası Akıncı Üssü'nde yakalanan siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek, Harun Biniş ilk kez, Genelkurmay davasında da yargılanan darbe girişiminin bir numaralı sanığı olan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve bazı askerler ikinci kez hakim karşısına çıktı. 

GERGİN BAŞLADI

Sanıkların kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, bazı müştekiler sanık ve sanık avukatlarına tepki gösterdi. Müştekilerin sanık avukatlarına hakaretlerde bulunması üzerine avukatlar oturdukları sıralara vurarak, durumu protesto etti.

HAKİM'DEN UYARI

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, tarafları tepki göstermemeleri konusunda uyararak, "Davanın önemini herkes biliyor. Burada Türk milleti adına, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yargılama yapıyoruz. Acınızı, öfkenizi anlıyoruz. Ancak bunu kaldıramayacak kişiler duruşma salonundan ayrılsınlar. Devam ederse, gerekli kişileri talimatla salondan çıkaracağız. Sağlıklı yargılama yapabilmemiz için mahkeme düzenine herkesin uyması gerekiyor"dedi.

'İDAM İSTERİZ'

Öte yandan sanıkların duruşma salonuna getirilişi sırasında Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar da darbecileri protesto etti. Tahtadan yaptıkları mankenlere giydirdikleri tek tip kıyafetlerle darbecileri karşılayan vatandaşlar, "Teröristler tek tip kıyafetle yargılansın", "Hainlere idam istiyoruz", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" yazılı dövizler taşıdı. Sanıklar içeri alındığı sırada ise bazı vatandaşlar, "İdam isteriz" sloganı ile ip attı.

YOĞUN GÜVENLİK

Ağustos'un 29'una kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farklı noktalarda kurdukları güvenlik noktalarında davayı izlemeye gelenleri tek tek aradı. Cezaevi çatısına keskin nişancılar yerleştirilirken, jandarmaya ait dronelar sürekli havadan görüntü aldı. Çok sayıda zırhlı araç ve bir TOMA'da cezaevi önüne konuşlandı.

ERDOĞAN'DAN TALEP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi davaya müdahillik talebinde bulundu. Başvuru dilekçesinde, "Sayın Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında şahsına yönelik olarak planlanan ve işlenen suçların yanında deruhte ettiği Cumhurbaşkanlığı makamının temsil ettiği Türk milletin birliğine ve diğer değerlere yönelik işlenen suçlar nedeniyle de zarar görmüş olup işbu davaya müdahil olmak talebinde bulunmak gerekmiştir" ifadeleri yer aldı. Erdoğan'ın yanı sıra AK Parti, CHP ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da davaya müdahillik talebinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.