Hava Durumu

Deprem sonrası operatörler çuvallamıştı! Bursa'dan hayat kurtaracak öneri...

Yıllardır dillendirilen ancak önlem alınmayan büyük Marmara depremi geçen hafta kapıyı çaldı! Yaşanan paniğin ardından sevenlerine ulaşmaya çalışan halk, GSM operatörlerinin azizliğine uğradı. 'Depremde sesimizi nasıl duyuracağız?' diye yakınan vatandaşlara amatör telsizcilerden cevap geldi: 'Biz sizi duyuyoruz.'

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Deprem sonrası operatörler çuvallamıştı! Bursa'dan hayat kurtaracak öneri...

Tuğba ÖZ

İstanbul ve Bursa başta olmak üzere birçok çevre il, muhtemel Marmara depreminin ayak seslerini geçen hafta iliklerine kadar hissetti. Marmara bölgesi, Silivri açıklarında meydana gelen 5,8'lik bir depremle sarsıldı. Jeologlar meydana gelen 5,8'lik depremin büyük depremi tetikleyip tetiklemeyeceğini tartışırken, vatandaşlar ise GSM operatörlerine isyan etti. Yaşanan depremle sevenlerine ulaşamayan halk, daha büyük bir deprem olduğunda iletişim kurmanın olanaksız olacağını söyleyerek, GSM operatörlerini eleştiri yağmuruna tuttu. Vatandaşın eleştirilerine kulak veren amatör telsizciler, YeniDönem'e özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Bursa Şubesi Başkanı Resul Kamcı, yaptığı açıklamada öncelikle amatör telsizciliğin hayati öneme sahip olduğundan bahsetti. Amatör telsizcilere yıllar önce ajan gözüyle bakıldığını, 1983'te Turgut Özal'ın serbest bırakmasıyla Türkiye'de yaygınlaştığını belirten Başkan Kamcı, afet durumlarında amatör telsizin hayat kurtarabileceğinin altını çizdi. Türkiye'de amatör telsizciliğin gelişmesi için dernek olarak birçok faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Kamcı, vatandaşlara seslerini duyuramadıklarından yakındı. "Türkiye'de Kızılay neyse biz de oyuz" diyen Kamcı, "Uludağ zirvesinde AFAD'da dahi olmayan tüm Marmara bölgesini kapsayan sistemimizle vatandaşlarımıza yardım ediyoruz. Yani deprem veya başka bir afet durumunda vatandaşlarımızın sesini duyan ve kurtarma ekiplerine bilgi vererek operasyonlara katılan biziz" ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ŞEY KALMAYACAK

İstanbul'da meydana gelen son depremde GSM operatörlerinin hedef haline gelmesinden bahseden Kamcı, "Aslında o depremde GSM operatörleri tamamen devre dışı kalmadı. Operatörlerin yeterli sayıda kanallarının olmamasından dolayı kilitlenme yaşandı. Ancak bu da bize gösterdi ki daha büyük çapta bir deprem olduğunda sorun bundan kat be kat fazla olacak. O zaman internet de kalmayacak. Bu durumda tek çalışan telsizler olacak" dedi. Bu yüzden amatör telsizciliğin çok önemli olduğuna vurgu yapan Kamcı, vatandaşları amatör telsizcilik lisansı almaya davet etti.

GÖÇÜK ALTINDA ÇALIŞIYOR

1993 yılından beri amatör telsizcilik yapan Uludağ Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği (ULRAD) Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Ürüker ise herkesin sorduğu soruya cevap verdi. Büyük depremde olası bir göçük durumunda telsizlerin çalışacağını aktaran Ürüker, "Telsizlerimiz 12 volttan çalışıyor. Hava dalgalarıyla çalıştığı için telsizlerimizi hiçbir şey etkilemiyor. Şarjın bitmesi durumunda dahi telefon telini anten yaparak kilometrelerce uzağa ulaşabilirsiniz" dedi. AFAD'ın da sistemlerini kullandıklarını ifade eden Ürüker, "Bizim frekanslarımıza girerek AFAD, bilgi sahibi oluyor ve ona göre harekete geçiyor" açıklamasını yaptı.

LİSANS ŞARTI KOŞULUYOR

Başta ABD olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin amatör telsizciliğe aşırı önem verdiğini belirten Ürüker, Türkiye'de yeteri kadar gelişmediğini söyledi. Çoğu kişinin amatör telsizciliğe hobi olarak baktığını, bazılarının ise devlet kurumlarına girmek amacıyla lisans aldığından yakınan Ürüker, "Bu nedenle katılımcıların çoğu aktif olmuyor. Aslında ne kadar çok amatör telsizci olursa o kadar çok hayat kurtarabiliriz. Çünkü biz dünyanın neresi olursa olsun herkese ulaşabiliyoruz" dedi ve özellikle kadınların bu konuya daha çok önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

DÜNYADA 56.'YIZ!

1901 yılından bu yana yapılan amatör telsizciliği en aktif kullanan ülke sürekli depremle sarsılan Japonya. Japonya'da 1 milyon 296 bin kişi amatör telsizci iken bu sayı Türkiye'de 1200. Türkiye, bu rakamlarla amatör telsizcilik konusunda dünyada 56. sırada yer alıyor.

78 KİŞİ KAZANDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde amatör telsizcilik sınavını 1581 kişi kazanarak, amatör telsizci oldu. Bursa'da ise geçen yıl yapılan amatör telsizcilik sınavına 112 kişi başvurdu. Başvuranlardan 100 kişi sınava girerken, sadece 78'i başarılı oldu.

SINAV ÜCRETİ 60 TL

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından her sene 2 kere amatör telsizcilik sınavı gerçekleştiriliyor. Biri güz diğeri ise bahar döneminde yapılan sınavın ücreti ise 60 TL. Öğrenciler için bu fiyat 30 TL olarak ayarlanmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.