Hava Durumu

Deprem uzmanından korkutan açıklama! Tehlike Bursa'da İstanbul'dan daha fazla

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesinde 500 yıldan beri olan büyük depremlerin davranışının İstanbul'dan önce, Balıkesir-Bursa hattında büyük bir depremi öngördüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2019 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2019 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Deprem uzmanından korkutan açıklama! Tehlike Bursa'da İstanbul'dan daha fazla

Kuzey Anadolu fayının güney kolunun Çanakkale, Balıkesir, Bursa hattında sismik aktivitenin kuzey kola göre daha fazla arttığını dile getiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "Marmara Bölgesinde, 1509-1894 tarihleri arasında oluşan, 7 den büyük 7 tarihsel deprem; 1912-1999 tarihleri arasında ise 6,3'ten büyük 11 büyük güncel deprem Kuzey Anadolu Fayının paralel Kuzey ve Güney Kolları üzerinde karşılıklı ve sıralı bir şekilde üretilmiştir.

Kuzey Anadolu Fayının Kuzey Kolunda gerçekleşen 1999 İzmit Depreminden sonra geçen 20 yıl sürede Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunda, Çanakkale, Balıkesir, Bursa hattında, sismik aktivitenin kuzey kola göre daha fazla artması yukarıdaki görüşü destekler niteliktedir" dedi.

İstanbul depreminden önce Marmara'nın güneyinde Balıkesir, Çanakkale, Bursa hattında büyük bir depremin yaşanabileceğine dikkat çeken Bektaş, "Kuzey Anadolu Fayının Marmara Bölgesindeki paralel kolları üzerinde bu türden karşılıklı ve sıralı büyük deprem üretme eğilimi paralel fayların derinden uzak mesafelere karşılıklı stres transferi yapmaları ve birbirlerini tetiklemeleriyle açıklanabilir. Başta Kuzey Anadolu Fayının ikiz kardeşi olan Kuzey Amerika'daki San Andreas Fayı ve Dünyadaki diğer büyük fayların jeolojik ve jeofizik verileri dikkate alındığında, 150-300 km aralıklı paralel fay kolları arasında zamana bağlı olarak derinden stres transferi yapılabileceğini ve fayların birbirlerini tetikleyebileceği sonucuna varılır. Özetle, beklenen İstanbul depreminden önce Marmara'nın güneyinde Balıkesir, Çanakkale, Bursa hattında yaşanabilecek büyük bir deprem daha büyük bir olasılıktır" ifadelerini kullandı.

ART ARDA SALLANDIK!

Bursa'da son bir aydır art arda gelen depremler halkta büyük panik yarattı. 

İşte son zamanlarda meydana gelen depremler:

15 Aralık 2018: Merkez üssü Mudanya olan ve yerin 5.7 km derinliğinde meydana gelen depremin şiddeti 3,6.

18 Aralık 2018: Merkez üssü Osmangazi olan ve yerin 5.7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin büyüklüğü 3.0.

20 Aralık 2018: Merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan depremin büyüklüğü 4,5. Deprem Bursa'da da hissedildi.

5 Ocak 2019: Merkez üssü Bursa-Bayramdere. Saat 7.20'de yerin 4,11 kilometre açıklarında meydana gelen depremin şiddeti 3.9.

11 Ocak 2019: Merkez üssü Mudanya. Saat 19.09'da yerin 4,7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin şiddeti 3,7.

8 Şubat 2019: Merkez üssü Osmangazi, saat 13.52'de meydana gelen depremin büyüklüğü 2.9

20 Şubat 2019: Merkez üssü Mudanya.  Saat 07.24'de 3.2 büyüklüğündeki deprem, yerin 6.2 km derinliğinde meydana geldi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da Marmara'da kaçınılmaz 3 depremin beklendiğini belirterek "Bir tanesi Gemlik Körfezi'nin girişinde İmralı depremi, bir tanesi Küçükçekmece İstanbul depremi, bir tanesi de Marmara Ereğlisi önünde Tekirdağ depremi olmak üzere 3 tane deprem beklemektedir Marmara'yı" demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.