Hava Durumu

'Doğru kararı birinci derece mahkeme verir'

AYM'nin Altan ve Alpay için tahliye kararıyla ilgili değerlendirme yapan Başbakan Yıldırım, "Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir. Bu davanın görüldüğü mahkeme gerekli kararı verecektir. Dosyanın içeriğini Anayasa Mahkemesi bilmiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Doğru kararı birinci derece mahkeme verir'

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.  AYM'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için tahliye kararıyla ilgili değerlendirme yapan Yıldırım, "Beğeniriz beğenmeyiz. Bunun incelenmesi değerlendirmesi ayrı bir şeydir. AYM de değerlendirmesinde birkaç husustaki iddiayı dayanaktan yoksun bulup reddetmiştir. Tutuklanma sebebini yeterli görmeyen bir karar almıştır. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir. Bu davanın görüldüğü mahkeme gerekli kararı verecektir. Nöbetçi mahkemenin kararı yeterli değildir. Asıl mahkeme yetkilidir. AYM'nin gerekçeli kararı beklenmesi istenmiştir. Verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgili. Yerel mahkeme dosya içeriğini ve AYM'nin kararını dikkate alarak hukuka uygun bir karar verecektir" dedi.

İTTİFAK AÇIKLAMASI

Yıldırım, MHP-AK Parti ittifakına ilişkin de konuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarına ve iki partinin ittifakına olumlu baktıklarını ifade eden Yıldırım, "Partilerin kurumsal kimliklerini korumak suretiyle buna yönelik düzenlemeye sıcak bakıyoruz. Teşkil edilen komisyonun da görevi bunun detaylarına çalışmak ve önümüze getirmektir. Bunun dışında bir gündem söz konusu değildir" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, dün FETÖ üyeliğinden hukuksuz şekilde tutuklu olduklarını savunan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın, "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" ve "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiğine 6'ya karşı 11 oyla karar verdi. AYM, Altan'a ayrıca 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. AYM, 9 ay tutukluluktan sonra tahliye edilen gazeteci Turhan Günay'ın ise "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının" ihlal edildiğine karar verdi. Eski AYM üyesi Alparslan Altan'ın FETÖ üyeliğinden tutukluluğuna ilişkin bireysel başvurusunu ise "açıkça dayanaksız" gerekçesiyle oybirliği ile reddetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.