Hava Durumu

Dolar güne nasıl başladı?

Dün Merkez Bankası'nın faizi yüzde 24'te tutmasının ardından 5.89 olan dolar/TL yeniden 5.98 TL üzerini gördü. İşte Dolar'da son durum...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2019 08:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2019 08:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dolar güne nasıl başladı?

Dolar kuru dün ABD'nin İran yaptırımları nedeniyle 8 ülkeye tanıdığı ithalat muafiyetini kaldıracağını açıklamasıyla, petrol fiyatlarına bağlı olarak yükseldi.

Piyasaların kapalı olduğu dönemde 5.80 - 5.85 arasında el değiştiren dolar/TL 5.89'u aşarak gün içerisinde 15 Ekim'den bu yana en yüksek gün içi seviyeyi gördü.

SON DURUM

26 Nisan sabahına Dolar 5,93 seviyesinden, Euro ise 6,61 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi de ABD'den gelen iyimser ilk çeyrek rakamlarıyla değerlendi ve 95 - 97 puan arasındaki hareketini kırararak 100 seviyesine doğru hareketine başladı. Dün 97.66'da olan dolar endeksi (DXY) bugün 98 puan üzerinde.

Tüm gelişmekte olan ülke paraları haberlerle birlikte düşerken TL cephesinde ABD ile ilişkiler ve İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin satış baskısı yaratmaya devam ediyor.Piyasalar S-400 konusunu ve YSK'nın incelediği itirazlara ilişkin kararları izlemeye devam ederken bugünün gündemi Merkez Bankası'nın faiz kararı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanarak şu an yüzde 24 olan politika faizine ilişkin kararını açıklayacak.

25 Nisan günü dolar kuru, TCMB'nin faiz kararı öncesi 5.8870 TL'den el değiştirerek başlarken, 5.9020'yi görerek 5.90 üzerini test etti.

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 5.89 olan dolar/TL, politika faizinin yüzde 24'te sabit tutulmasının ardından 5.95 TL üzerini gördü ve 5.9805 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro 6.65 ve sterlin ise 7.70 üzerine kadar çıktı.

Merkez Bankası PPK notlarında "ek sıkılaştırma" ifadesinin çıkarılması dikkat çektiFED'in yıl başında şahin duruştan güvercine geçerek faiz artırmayı ve bilançoyu daraltmasıyla borsalar yeniden yükselişe geçmiş ve dolar bir nebze gevşeyerek gelişen ülke piyasalarında da faiz indirimi bekleyişi başlamıştı.

Analistler sene başında TCMB'nin enflasyonda ciddi bir düşüş gördüğü takdirde yılın ikinci çeyreğinde 600 baz puana kadar faiz indirimi belirtiyordu ancak Bloomberg HT'nin yaptığı son ankete göre beklenti 400 baz puana kadar indi. Reuters anketindeki beklenti ise 250 baz puan. Bugünkü PPK toplantısında ise faiz indirimi öngörülmüyor ve politika faizinin yüzde 24'te kalacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, kurda dün itibarıyla yukarı yönlü hareket gördüklerini belirterek, Fitch'in döviz rezervlerinin gerilemesi ve seçim belirsizliğine atıfta bulunduğu değerlendirmesinin TL'yi baskıladığını söylüyor. Değerlendirmede dikkat çekici bir diğer nokta da TCMB'nin politika faizini gevşetecek pek alanı olmadığının vurgulanması.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.