Hava Durumu

Dövizdeki hareketlilik konut satışını vurdu! İşte TÜİK'ten Bursa verileri

Faizlerin yüksekliği ve dövizdeki hareketlilik yatırımcıyı, 'güvenli liman' olarak tanımlanan konuttan uzaklaştırdı. Artan maliyetler nedeniyle imalatın yavaşladığı sektörde konut satışı, vatandaşın ihtiyacına kaldı. Sektör temsilcileri, yatırımlık konut alımının durduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2019 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2019 10:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dövizdeki hareketlilik konut satışını vurdu! İşte TÜİK'ten Bursa verileri

-N. Nuri Yavuz-

Türk ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan inşaat sektörü, kriz sarmalından çıkış arıyor. Enflasyon etkisiyle artan maliyetlerden ötürü konut imalatının yavaşladığı sektörde satışları da faizlerin yüksekliği vurdu. Hem konut kredisi hem de mevduat faiz oranlarının yüksek olması ayrıca dövizdeki oynaklık yatırımcıyı, piyasaların 'güvenli limanı' olan konut yatırımından uzaklaştırdı. Sektör konut satışında vatandaş ihtiyacına kaldı. Konut satış rakamlarına da yansıyan bu tablo, sektör temsilcileri tarafından da doğrulandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2019'a ilişkin konut satış istatistiklerini yayınladı. Buna göre yılın üçüncü ayında Bursa'da toplam 4 bin 110 konut alıcı buldu. Bu rakamın bin 48'i ipotekli (Konut Kredili) satış olarak gerçekleşti. Mart ayında satılan sıfır konut sayısı ise bin 744 olarak belirlendi.

MART 2018

Bu yıl mart ayındaki tüm rakamlar, Mart 2018'in gerisinde kaldı. Geçen yılın üçüncü ayında Bursa'da toplam 4 bin 565 konut satılmış bunun bin 420'si ipotekli olarak alıcı bulmuştu. Yine geçen yıl martta satılan sıfır konut sayısı ise 2 bin 439 idi.

YILIN EN İYİSİ

Geçen yıla göre mart ayı konut satışları gerilemiş olsa da martta bu yılın en seviyesi görüldü. Ocak 2019'da Bursa'da toplam 2 bin 748 konut satılmış bunun yalnızca 280'i ipotekli olarak alıcı bulmuştu. Yılın ilk ayında satılan sıfır konut sayısı ise bin 197 olarak gerçekleşmişti. Yine Şubat 2019'da Bursa'da satılan toplam konut sayısı, 3 bin 19 adet olarak belirlenmiş bunun 381'i ipotekli satış olarak açıklanmıştı. Şubat'ta satılan sıfır konut sayısı ise bin 224 olarak gerçekleşmişti.

YABANCIYA SATIŞ

Bursa yabancıya konut satışındaki ivmesini mart ayında da korudu. Geçen yıl martta 109 olan yabancıya konut satışı bu yılın aynı ayında 121 olarak gerçekleşti. Üç aylık ilk çeyrek toplamında ise geçen yıl 404 olan rakam bu yıl 490'a yükseldi. Bursa, ülke sıralamasında İstanbul, Antalya ve Ankara'nın ardından yabancıya en fazla konut satışının gerçekleştirildiği dördüncü il konumunda bulunuyor.

KAMUNUN ROLÜ

Mart ayında konut satışındaki artış, Ziraat başta olmak üzere kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını 1.28'e çekmesi etkili oldu. Ayrıca bazı konut firmalarının proje bazlı olarak farklı bankalarla yaptığı anlaşmalar kapsamında 0.98'ler seviyesinde kredi kullandırması da satışlara ivme kazandırdı.

-KONUT KREDİ FAİZ ORANLARI-

KAMU BANKALARI

Ziraat Bankası:                  %1.28

VakıfBank:                        %1.28

HalkBank:                        %1,28

-----

ÖZEL BANKALAR

İş Bankası:                          %1.85

YapıKredi:                           %1.70

AkBank:                               %1.69

Garanti Bankası:               %1.65

DenizBank:                         %1.69

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ

Bursa'da konut sektörünün önde gelen kuruluşlarından İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, mart ayı rakamlarını değerlendirdi.

Andıç, "Mart ayında yıl içindeki en yüksek seviyenin görülmesi kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını 1.28'e çekmesi ve özellikle bası firmaların farklı bankalarla proje bazlı olarak 0.98'den kredi kullandırma imkânı sunması etkili oldu. Fakat seçimlerin bitmesine rağmen Türkiye, İstanbul'daki süreç nedeniyle hala seçim atmosferinden çıkamadı. Yatırımcı hala mevduata yöneliyor. Yatırımlık konut alan yok. Aslında sektörde konut fiyatları hâlâ 2017 rakamlarında seyrediyor. Her yerde söylüyoruz. Bu fiyatlara 3'te 1 oranında zam gelecek. Bu, köprüden önceki son çıkış. Ancak ne yazık ki büyük bir kesim, parasını faiz getirisine bağlıyor. Aslında para, faizde iken enflasyon karşısında eriyor. Oysa konut yatırımı, uzun vadede yüksek karlılık pozisyonunu koruyor. Öte yandan yabancı yatırımcının da döviz kaynaklı olarak artan alım gücü nedeniyle ciddi bir talebi var. Özellikle 250 bin dolara vatandaşlık verilmesi de bunda etkili oldu. Biz, ülkeye doğrudan döviz girişi sağlaması nedeniyle yabancıya konut satışını önemsiyoruz. Bu noktada daha fazla tanıtıma ihtiyaç var. Kamunun tanıtım çalışmalarına ağırlık vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SAHA TEDİRGİN

Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi de mart verilerine ilişkin görüş bildirdi. Çelebi, "Kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını düşürmesi etkili oldu ancak bu, daha çok konut ihtiyacı olan vatandaşlarca kullanıldı. Yatırımlık konut alan neredeyse yok gibi. Herkesin mevduat faizine yöneldiği görülüyor. Sahada ciddi bir tedirginlik var" diye konuştu.

ÜLKE GENELİ

Ülke genelinde toplam konut satışlarının Ocakta yüzde 25, Şubatta yüzde 18'lik gerileyişi, Martta yüzde 5'lere kadar çekildi. Bu toparlanmada kamu bankalarının konut kredi faiz oranında indirime giderek 1,28'e düşürmesi etkili oldu. Geçen yılın aynı ayına göre Mart 2019 konut satışı yüzde 5'lik düşüşle 105 bin 46 adet olarak gerçekleşti.

Bursalılar... 'Paramı nereye yatırayım' diye düşünüyorsanız bir göz atın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.