Hava Durumu

Dün gece Bursa'yı da sallamıştı! Bir deprem daha...

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinden alınan bilgiye göre, Balıkesir'de 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2019 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dün gece Bursa'yı da sallamıştı! Bir deprem daha...

Balıkesir'in Akçaköy ilçesinde dün gece saat 23.14'te 5 büyüklüğünde, 23.24'te Balıkesir merkezde 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş, Bursa'da da şiddetli bir şekilde hissedilmişti. Tüm gece boyunca artçılar devam etti.

Deprem Bursa başta olmak üzere, Yalova, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa'da  da hissedildi.

BİR DEPREM DAHA

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinden alınan bilgiye göre, saat 16.15'te Balıkesir'de 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Akçaköy kırsal mahallesinde vatandaşlar, geceyi sokakta yaktıkları ateşin başında geçirdi.

SABAHA KADAR 85 ARTÇI DEPREM...

Balıkesir il merkezi, dün gece merkez üssü Altıeylül ilçesinin Akçaköy, Bayat, Kuşkaya ve Bigatepe kırsal mahalleleri olan depremlerle sarsıldı. Sabaha kadar 85 sarsıntının kaydedildiği Altıeylül'de deprem fırtınası yaşandı.

Açıklama yapan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı şunları söyledi:

"Öncelikle şehrimize ve vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun. Mevlam tekrarını göstermesin. Altıeylül'de Akçaköy, Bayat, Bigatepe ve Kuşkaya mahallelerimiz depremin merkez üssüydü. Saat 23.14 gibi ilk atak geldi. Devamında deprem fırtınası yaşadık ve sabaha kadar 85 artçı deprem meydana geldi. Vatandaşlarımızla beraber dışarıda stresli bir gece geçirdik. Depremden hemen sonra ekiplerimiz ile koordinasyon sağlayarak yapılacak neler olduğunu istişare ettikten sonra Sayın Valimizin Başkanlığında kurulan AFAD Kriz Masası'na intikal ettik. Orada gerekli görüşmeleri yaptık ve sonrasında geceyi vatandaşlarımızla beraber geçirmeye gayret ettik. 04.00'e kadar vatandaşlarımız dışarıdaydı. Çok şükür vefat eden bir vatandaşımız yok.

Korku dolayısıyla hastanelere başvuranlar var. Ayrıca dün gece evde annesinden dolayı yaşadığı sıkıntı sebebiyle acele eden bir vatandaşımız eve giderken görevde olan bir personelimize çarpmış. Şükür personelimizde hayati bir tehlike yok. Ufak tefek yaralanmaları mevcut, inşallah o da iyileştiğinde herhangi bir sıkıntımız kalmamış olacak. Altıeylül Belediyesi olarak, Valiliğimizin ve Büyük Şehrimizin öncülüğünde hem Assuva'yı hem İsmail Akçay Parkımızdaki Millet Kıraathanesi'ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk, çay ikramında bulunduk. Büyükşehir Belediyemiz de Çocuk Köyü'nü açtı orada da çorba ve çay ikramında bulunduk. Soğuk ve stresli gecede vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık" dedi.

Başkan Hasan Avcı depremin meydana geldiği kırsal mahallelerde tespit edilen ufak tefek hasarlar olduğunu belirterek, eski evlerde oluşan hasarların, yaşayabilecekleri bu hadiseyi en ufak şekilde atlattıklarını gösterdiğini sözlerine ekledi.

YENİ BİR FAY MI OLUŞTURUYOR?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaptığı yazılı açıklamada, "Son 6 ayın verisine baktığımızda bölgede yeni bir fay kuşağının oluştuğunu düşünmeye başlamam dünkü Balıkesir depremi öncesinde de hep aklıma takılan soru idi. Peki, yeni fay kuşağı hangi bölgelerde şekilleniyor: Harmancık-Bigadiç-Altıeylül (Bayat)-Savaştepe-Soma hattı boyunca uzanıyor. Yeni gelişen bir fay zonu söz konusunda olduğunda zonu oluşturan faylar KAF ta gördüğümüz gibi çok düzenli bir dizilim göstermezler. Yeni fay zonunu oluşturan faylar yer yer farklı yönlerde olabilir, başlangıçta birbirine bağlı olmasalar da fay zonu olgunlaştıkça birbiri ile daha yakın bir konuma ulaşırlar ve bağlanırlar" ifadelerine yer verdi.

Emekli Prof. Perinçek, Balıkesir'deki depremin ardından meydana gelen artçıların küçüldüğünü belirterek, "Ana depremden sonra 22 adet artçı deprem oldu. Artçıların büyüklüğü azalıyor. Bu nedenle bu saatten sonra 4,6'dan büyük deprem beklemiyorum. Tehlike şimdilik geçti. Bu bölgede dikkati çeken husus ise şu; Balıkesir depremi ve Haziran ayı içinde Soma kuzeydoğusunda olan depremler fay haritasında fay olmayan alanda oldular. Bu durum söz konusu depremler yeni bir fay mı oluşturuyor sorusunu akla getiriyor. Son 6 ayda olan depremlere baktığımda; bugün olan Balıkesir depreminin Kuzeydoğu-Güneybatı hattı boyunca dizilen depremler zinciri içinde kaldığı görülüyor" diye konuştu.
 

BURSA'DA SON BİR SENE İÇİNDE MEYDANA BAZI GELEN DEPREMLER:

15 Aralık 2018: Merkez üssü Mudanya olan ve yerin 5.7 km derinliğinde meydana gelen depremin şiddeti 3,6.

18 Aralık 2018: Merkez üssü Osmangazi olan ve yerin 5.7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin büyüklüğü 3.0.

20 Aralık 2018: Merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan depremin büyüklüğü 4,5. Deprem Bursa'da da hissedildi.

5 Ocak 2019: Merkez üssü Bursa-Bayramdere. Saat 7.20'de yerin 4,11 kilometre açıklarında meydana gelen depremin şiddeti 3.9.

11 Ocak 2019: Merkez üssü Mudanya. Saat 19.09'da yerin 4,7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin şiddeti 3,7.

8 Şubat 2019: Merkez üssü Osmangazi, saat 13.52'de meydana gelen depremin büyüklüğü 2.9

20 Şubat 2019: Merkez üssü Mudanya. Saat 07.24'de 3.2 büyüklüğündeki deprem yerin 6.2 km derinliğinde meydana geldi.

5 Mart Salı 2019: Karacabey, merkez üssü Bayramdere açıkları-Marmara denizi...4.1 şiddetindeki deprem, saat 00.07'de, yerin 11.3 km derinliğinde meydana geldi.

8 Ağustos'da Denizli'de meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem Bursa'dan da hissedilmiş büyük paniğe neden olmuştu.

10 Ağustos: Karacabey-Kurşunlu'da peş peşe depremler meydana geldi. İlk deprem yerin 3.1 kilometre altında ve 3 şiddetinde, ikincisi yerin 5.8 kilometre derinliğinde ve 2.4 şiddetinde ve 11.23'te olan ise yerin 4.4 kilometre derinliğinde ve 2,8

İstanbul'da 26 Eylül'de, 5.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin merkez üssü Silivri ve Marmara Ereğlisi olarak açıklanmıştı. Deprem, Bursa merkez ve ilçelerde de şiddetli bir şekilde hissedilmişti.

16 Kasım'da Osmangazi ilçesinde gece 03:28'de deprem meydana gelmişti. Depremin büyüklüğü ise 3,0 olarak kaydedilmişti.

18 Kasım'da Osmangazi ilçesinde 3,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, yine gece saatlerinde yaşanan deprem panik yaratmıştı.

ÜNLÜ PROFESÖR 'KAÇINILMAZ' DEMİŞTİ

Ekim ayında açıklama yapan deprem Uzmanı Oğuz Gündoğdu da, Bursa'yı deprem konusunda uyarmış,  "Bursa'da olan en son deprem 1855 yılında 7 şiddetinde. Bu fayın harekete geçmesi durumunda Bursa'da 7 şiddetinde deprem bekliyoruz. Büyük depremler 150-200 yılda bir tekrarlanıyor. Bursa'da en son 7 şiddetinde deprem 1855 yılında olduğuna göre Bursa için büyük bir deprem yaklaşmış görünüyor. Bunun için insanlar tedirgin olabilir. Bu tedirginliğin bir paniğe dönüşmesi yanlış. Bir an önce kentsel dönüşüm yapılması lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.