Hava Durumu

Düşüş kalıcı olmadı! Dolar 8 lirayı aştı...

Dolar, yeni güne 7.90, Euro ise 9.37 liradan başladı. Öğleden sonra dolar 8, Euro 9.50 lirayı aştı. 3 Hafta önce 8.50'yi aşan dolar/TL geçen hafta Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından 7.52'ye kadar gerilemişti. Ancak bu düşüş kalıcı olmadı

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2020 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Düşüş kalıcı olmadı! Dolar 8 lirayı aştı...

Dün güne 7.66 liradan başlayan dolar/TL 7.95'e kadar yükseldi. Günü ise 7.88 liradan kapattı. Bu sert yükselişte yurtiçi döviz talebindeki artış etkili oldu.

Dolar yeni güne 7.90 liralık kritik seviyenin altında, 7.90 liradan, Euro ise 9.37 liradan başladı. Öğleden sonra dolar 8, Euro 9.50 lirayı aştı.

Bu arada Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK),mayıs ayından itibaren uygulanan ve birkaç kez değiştirilen aktif rasyosu uygulamasını 31 Aralık 2020 itibarıyla sonlandırmaya karar verdi. Kararın açıklanmasının ardından dolar 7.91'den 7.88'e gerilese de bu seviyede kalamadı.

Geçen hafta Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz artırımının ardından dolar/TL 7.70'lerden 7.52'ye kadar gerilemişti. Ancak kurdaki düşüş kalıcı olamadı.

Kurda son 5 haftadır büyük bir oynaklık yaşanıyor. Ekim ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa politika faizinde anlamlı bir artırım bekliyordu. Ancak Murat Uysal başkanlığındaki son toplantıda PPK faizi sabit tutmaya karar verdi ve kurda yukarı yönlü hareket başladı.

3 HAFTA ÖNCE REKOR KIRDI

3 hafta önce dolar/TL 8.50'yi aşıp rekor kırdı Ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler ve verilen piyasa dostu mesajlar kurda sert düşüşe yol açtı. Merkez Bankası yeni Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın verdiği gereken tüm araçların kullanılacağını içeren mesajlar yeniden faiz artırım beklentisini doğurdu. Bu sefer Naci Ağbal başkanlığında toplanan PPK piyasa beklentilerini karşılayarak faiz artırımına gitti.

Bunun üzerine geçen hafta TL, dünyada dolar karşısında en çok değerlenen para birimi oldu. Dün ise tam tersi bir şekilde dünyada dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dolar/TL'de günlük yükseliş yüzde 3'ü aştı.

Analistler Merkez Bankası kararı öncesinde dolar/TL'de kısa pozisyon alan uluslararası yatırımcıların kâr realizasyonunun yurtiçi yerleşiklerin düşen kuru alım fırsatı olarak görmesiyle birleştiğini ve bunun TL'de değer kaybına yol açtığını ifade etti.

'ZAMAN ALACAK'

Son haftalarda yaşanan gelişmeleri değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin para politikasının güvenilirliğinin tekrar oluşturulmasının ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini yeniden inşa etmesinin zaman alacağını açıkladı. Politika faizinin yüzde 10.25'ten yüzde 15'e çekilerek fonlama maliyeti seviyesine getirilmesini ve tüm fonlamanın bu kanaldan yapılmasını olumlu olarak değerlendiren kuruluş, bu adımları "para politikası güvenilirliğini geliştirme yönünde bir adım" olarak yorumladı.

Bugün piyasaları etkileyecek bir veri açıklanmayacak. Türkiye'de artan koronavirüs vakaları yeni tedbirleri beraberinde getirebileceğinden piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.