Hava Durumu

Ege'de Yunan savaş uçağı düştü!

Ege'de Yunanistan'a ait bir savaş jeti düştü. Yunan basını Mirage-2000-5 tipi savaş uçağının İskiri adası yakınlarına düştüğünü duyurdu. Söz konusu jetin, Türk uçaklarını engellemek için Ege'de görev yapan filoda bulunduğu iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2018 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2018 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ege'de Yunan savaş uçağı düştü!

Yunan basını, Ege Denizi'nde Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının düştüğünü son dakika olarak geçti. İskiri adası yakınlarına düştüğü belirtilen uçağın pilotundan haber alınamadığı belirtildi. Mirage-2000-5 tipi savaş uçağının düşme nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Söz konusu uçağın Türk uçaklarını engellemek için Ege'de görev yapan filoda bulunduğu iddia edildi.

Ada, Ege Denizi'nin ortasında bulunuyor. İskiri adasının Türkiye karasularına uzaklığı 100 kilometreden fazla. 

İT DALAŞLARI

Türk ve Yunan savaş uçakları yıllardır Ege'de karşı karşıya geliyor. Taraflar "it dalaşı" denilen manevra mücadelesine girerek birbirlerine pozisyon üstünlüğü sağlamaya çalışıyor. Genelde it dalaşlarında uçaklar ateşleme sistemlerini karşı taraf üstünde kitlemeye çalışıyor ancak füzelerini ateşlemiyor. Buna karşın geçmişte silahların da ateşlendiği ve can kayıpları yaşanan olaylar var. Son olarak 2006'da Türk jetinin füzelerinin kendisine kilitlendiği sinyalini alan Yunan pilot Türk F-16'sını vurmuş, ardından diğer Türk jeti tarafından düşürülmüştü. Vurulan uçaktaki Türk pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir fırlatma koltuğuyla kurtulmuş, Yunan F-16 pilotu Kostas İliakis ise hayatını kaybetmişti.

Kardak Krizi'nin patlak verdiği 2006 yılında ise keşif görevindeyken başlayan it dalaşı sırasında Yunan uçağı tarafından vurulan Türk F-16'sının arka koltuğunda oturan Yüzbaşı Nail Erdoğan şehit olmuştu.

Ayrıntılar geliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.