Hava Durumu

Erdemliler hareketi gücüne güç kattı

Türkiye'de yaptığı sosyal projelerle adını sıkça duyuran Erdemliler Hareketi Derneği, Bursa'da açtığı temsilcilikle faaliyetlerine daha güçlü bir şekilde devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2017 08:09
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2017 08:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdemliler hareketi gücüne güç kattı

Onuralp ÖZALP

Toplumu iyiye, güzele ve yardımlaşmaya çağıran, Türkiye'de asıl rol model olma yolunda yaptığı çalışmalarla tanınan Erdemliler Hareketi Derneği, Bursa'da açacağı il temsilciliği öncesinde üyelerle bir araya geldi. Erdemliler Hareketi Derneği Genel Başkanı İslam Kanıtoğlu, resmi açılış öncesinde YeniDönem muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Sayın İslam Kanıtoğlu, Erdemliler Hareketi Derneği'nin kuruluş hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?

Erdemliler Hareketi Derneği yaklaşık iki yıl önce İstanbul merkezinde kurduğumuz bir dernek. 'Biz bu ülkede neler yapabiliriz?' sorusu çerçevesinde toplandığımız arkadaşlarımızla ülkenin sorunlarını, daha fazla neler yapılabileceğini tartıştık ve sonucunda da 'Artık harekete geçme zamanı' diyerek Erdemliler Hareketi Derneği'ni kurduk. Çevremizdeki sıkıntıları, şehirlerimizdeki aksaklıkları ve problemleri çözmek adına projeler geliştirerek, devletin yetkili mercileri ile paylaşmak ve ülkemizin kalkınmasında, refah seviyesine ulaşmasında katkı sunmak isteyen bir derneğiz. Öncelikle tabela derneği değiliz, olmayacağız da. Bir sivil toplum örgütünün yapması gereken faaliyetler çerçevesinde, kanunların ve iç tüzüğümüzün bize sağladığı şartlar içinde çalışmalar yapıyoruz. İnşallah zamanla daha fazla faaliyetler yapacağız.

(İslam Kanıtoğlu)

Dernek olarak öncelikleriniz ve amaçlarınızdan bahseder misiniz?

Bizim önceliğimiz, toplumun kanamaya devam eden yarası uyuşturucuyu gençlerimizden uzak tutmak için çalışmalar gerçekleştirmek. Bu konuda ciddi çalışmalar yaptık ve gerekli mercilere sunduk. Şimdi bu çalışmaları diğer illere de yayma çabası içindeyiz. Ciddi şekilde çalışmalarımızı sürdürdüğümüz bir başka konu ise şehit ailelerimizin ihtiyaçlarını gidermek. Türkiye'de 35 yıldır teröristlere karşı kahramanca mücadele eden ve canını bu topraklar için veren Mehmetçikimizin ailelerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onlar için projeler hazırlıyor ve iş adamlarımızın desteğiyle gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde gazilerimiz için de yürüttüğümüz faaliyetler var. Çocuklara, gençlere, kadınlara yaşlılara ve engelli kardeşlerimize yönelik faaliyetlerimiz oldu. Olmaya da devam edecek. Çevreyi ve yeşili korumaya yönelik, öğrencilerin ihtiyaçlarına, mağdur ailelere milli ve manevi destek projeleri yürütüyoruz. Sanata ve sanatçıya önem veriyoruz. Bu konuya özellikle değinmek istiyorum. Çünkü zamanında çok severek izlediğimiz Türk Sineması'nın muhteşem oyuncuları maalesef hayatlarını kaybetmiş bir şekilde yalnızlıktan ölüyorlar. Tabii ki ülkemizin kalkınması için sanayici ve tüccarlarımıza yönelik de destek faaliyetlerini yürütmeye devam edeceğiz. Biz devletin yardımcısı, halkın sesi olacağız.

Erdemliler Hareketi Derneği'nin 2 yıllık kısa bir tarihi var. Fakat baktığımızda sosyal projelerinizle adınızı sıkça duyuyoruz. Kısa zamanda bu başarıyı nasıl elde ettiniz?

Biz öncelikle kendimizi biliyoruz. Biz bir sivil toplum örgütüyüz. Bizim yapmamız gereken yetki alanımız, önerilerimiz bu çerçeve içerisinde. Yani yasalar dâhilinde çalışmalar yapıyoruz. Elbette bazı kurumlarda aksaklıklar vardır. Biz halkız, bunları görebiliyoruz. Bu aksaklıkları, gördüğümüz bütün sıkıntıları rapor halinde bir araya getiriyoruz. Önce il temsilciliklerimiz bu raporları genel merkeze iletiyor. Genel merkezimiz de il temsilcileri ile birlikte sorunun üzerine gidiyor. Önerilerimizi sunuyoruz, çözüme kavuşturmak için çalışmaya başlıyoruz. Yapıcı ve olumlu bir tutum izliyoruz. Aklın yolu birdir. Herkes ortak akılda buluşuyor ve sorunlar çözülüyor. Az önce de söylediğim gibi genel olarak milletimizin refahını, ülkemizin kalkınmasını istediğimiz için, projelerimiz ve önerilerimiz kabul görüyor. Ama başarımızın asıl önemli faktörü ise üyelerimiz. Biz bu hareketin içerisinde tek vücut gibi çalışabiliyoruz. Bu yapıyı ailemiz belledik. Ve ailemizin daha iyi olması için güç birliği ile çalıştık. Özellikle uyuşturucuyla alakalı mücadelede önerilerimiz ve yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bu çalışmaların neticesinde de pırıl pırıl gençlerimizin hayata döndüğünü yani beslediğimiz ağacın meyve verdiğini gördük. Bunu gördükçe daha fazla çalışıyoruz.

(Erdemliler Hareketi Derneği Genel Başkanı İslam Kanıtoğlu, düzenlenen törenle İl Temsilcisi Muhsin Şaşmaz'a dernek rozetini taktı.)

Şu anda kaç şehirde temsilciliğiniz var?

İstanbul merkezinde kurulan derneğimizin şu anda 3 il temsilciliği var. Anadolu'da Bingöl ve Diyarbakır'dan sonra 3'üncü temsilciliğimizi de Bursa'da açmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yardımlaşmanın paylaşarak büyüyeceğine inanıyoruz. Milletimize ve devletimize hizmet etmenin, toplumumuza örnek olmanın erdemine inanıyoruz. 'Erdemliler'in de bu harekette bir çatı altında toplanması bize gurur veriyor. Ayrıca şu anda 15 büyük şehirde daha örgütlenmemiz sürüyor. İzmir, Trabzon, Mersin ve Gaziantep'teki il temsilciliğimizi yakın bir zamanda açacağımızı ümit ediyorum. Bunların yanı sıra yurt dışında da temsilciliklerimiz var. Bursa'da da Sayın Muhsin Şaşmaz'ın önderliğinde kadrolarımız tamamlandı. Gerçekten çalışmak ve bu ülke için bir şeyler yapmak isteyen gönüllü arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip. Genel merkez olarak her türlü desteği vereceğimize eminiz. Arkadaşlarımızın da yüzümüzü kara çıkarmayacaklarına yürekten inanıyoruz.

Bursa'daki aksaklıklardan biraz bahseder misiniz, özellikle göze batan bir şey gördünüz mü?

Sayın başkanımızla Bursa'da yapılacak çok şeyin olduğunu saptadık. Muhsin Bey'le istişarelerimiz oldu. Tabii ki önceden olanları eleştirecek değiliz, belki de sivil toplum kuruluşu olarak sesimiz daha fazla çıkabilirdi. Ama biz eleştiren değil, yapıcı projeler üreten bir kuruluşuz. 'Bugünden sonra neler yapabiliriz'e daha çok önem veriyoruz. Bu tarihten sonra Erdemliler Bursa'da da harekete geçmiş oldu.

Yurt dışındaki faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?

Gurbetteki soydaşlarımızla, onların sorunlarıyla ilgilenmek bizim için büyük önem arz ediyor. Mesela Türk gençleri dillerini unutmak üzere! Bu konunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Biz onlar için Türkçe kurslar açtık. Uyuşturucu kullanımı yurt dışında daha fazla, çünkü orada yasalar daha esnek, yeterince ceza uygulanmıyor. Gençlerimizin uyuşturucuya kurban gitmemesi için sürekli toplantılar ve uzmanlar eşliğinde seminerler düzenliyoruz.

Türkiye genelinde bünyenizde kaç üyeniz bulunuyor?

Biz üye bazında çok hızlı gitmek istemedik. Başlangıçta bizim de farklı algıladığımız ama sonradan doğru olduğunu anladığımız bir durum var. Sistemimizi oturtarak ilerlememiz daha iyi. Bu konuda Osmanlı yayılma politikasını örnek alıyoruz desek yanlış olmaz herhalde. Keşfettiğimiz gönüllerin bizim için bir sorun oluşturmayacağını öğrenene kadar yeni gönülleri keşfetmeye çıkmıyoruz. Bir kuruluşun ne kadar fazla üyesi varsa o kadar iyidir mantığını gütmüyoruz. Gönüllülüğü esas alıyor, vatanımız için, insanlarımız için ne yapabilir onu tartıyoruz. Hiçbir üyemizden vazgeçmek istemediğimiz için bu konuda çok yavaş ve doğru adımlar atmaya çalışıyoruz. Şu anda bütün üyelerimizin alınacak kararlar dâhil olmak üzere her şeyde oy verme hakkı bulunuyor. Bu yüzden yol arkadaşlarımızı iyi seçmeliyiz.

Üye seçme kriterleriniz var mı?

Dernek olarak iç tüzüğümüz olduğu gibi temsilciliklere gönderilen, gönderilecek olan yönetmeliklerimiz var. Anayasaya uygun olarak kanunlar, kanunlara uygun olarak tüzük, tüzüğe uygun olarak da yönetmelik uygulanır. Dolayısıyla derneklerin işleyiş biçimi de böyle. Bizde diğer derneklerde olmayan bir şey daha var. Üyelerimizden sabıka kaydı istiyoruz. Resmiyette olmamasına rağmen biz kendi derneğimizin selameti adına bunu istiyoruz. 'Eski mantıkla hareket ediyorsunuz' diyebilirler ama derneğimizin, köklü kurumumuzun daha sonra sıkıntıya düşmesini istemediğimiz için prensip olarak bu uygulamayı yapıyoruz.

Sayın Başkan keyifli sohbetiniz ve vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz. Derneğinizle ilgili söylemek istediğiniz son sözleriniz veya eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben de YeniDönem gazetesine bize göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ederim. Son olarak; 'Allah bir daha o günleri yaşatmasın' dediğimiz 15 Temmuz hain darbe girişiminin gecesinden bahsetmek isterim. O gün biz ülke çapındaki gücümüzü bir kez daha anladık. İstanbul üzerinde jetler alçak uçuş yaptığında, ilk yaptığımız şey genel merkezimizde toplanarak, bir arada kalarak neler yapılabileceğini konuşmak oldu. Daha sonra bir kalkışmanın olduğunu haber alır almaz kısa zamanda organize olmamız gerektiğini anladık. O gece bir anda 250 bin kişiye sokağa çıkma çağrısı yaptık. Telefonlardan sürekli bilgilendirme mesajları yolladık. Milletvekillerini merkezimizde ağırladık. Darbeye karşı dik duruşumuzu ortaya koyduk. Bizim için önemli bir organizasyondu. Ve parti tüzüğümüzde yer alan 'Vatan için, millet için çalışılacak' maddesinin sadece yazıda kalmadığına hep beraber şahit olduk. Umarız Allah bir daha öyle bir gece yaşatmaz bize. Erdemliler Hareketi Derneği olarak böyle bir gecenin bir daha yaşanmaması adına tüm gücümüzle halkımız için çalışmaya devam edeceğiz. Son olarak da Bursalılara şunu söylemek istiyorum: Bursa'nın Erdemli insanlara ihtiyacı var. Kapımız ve gönlümüz herkese açık. Buyurun Bursa için beraber çalışalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.