Hava Durumu

Erdoğan'dan ABD'ye sert mesaj! "Kabile devleti değiliz"

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin yaşananların üzüntü verici olduğunu belirtip, "Biz kabile devleti değiliz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2017 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2017 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdoğan'dan ABD'ye sert mesaj! "Kabile devleti değiliz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için Ukrayna'ya gitti. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi'nde  Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından  resmi tören ile karşılandı. Erdoğan ve Poroşenko daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. Görüşmeler sonrası iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Daha sonra ise iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN: KIRIM'IN YASADIŞI İLHAKINI TANIMAYACAĞIZ

'Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor ve derinleşiyor" diyen Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Stratejik ortağımız Ukrayna ile ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Görüşmelerde ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık. Ukrayna bölgemizin güvenlik ve istikrar konusunda kilit ülkelerinden biridir. İkili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık. Daha 2003 yılında Ukrayna'yı öncelikli ülkelerden değerlendirdik. Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadık tanımayacağız.

Ukrayna'nın Kırım tatarlarına verdiği destekten memnunuz. Minsk sürecini destekliyoruz. Ukrayna halkı kendi kararlarını kendisi veren bir ülkede yaşama arzusunu ortaya koymuştur. Buna herkes saygı duymalı. 2015 yılında ikili ticaretimizin 2023 itibariyle yüksek bir seviyeye çıkarma kararı aldık. Öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Bunu uygulamaya geçirmeliyiz. Poroşenko ile bu konuda mutabıkız. Darbe girişiminin faili olan FETÖ dünyanın birçok ülkesinde farklı isimler altında faaliyet yürütüyor. FETÖ'ye karşı atılacak adımları da Poroşenko ile görüştük."

PROŞENKO: TİCARET HACMİMİZ ARTTI

Toplantıda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugünkü görüşmeler sırasında Rusya Federasyonu'nun Kırım'ı işgal girişimine izin vermeyeceğimizi açıklamıştım. Heyetler arasında ekonomik ve yatırım işbirliğini ele almışlardır. Uzun zamandır beklenen yatırımların korunması ve çifte vergilendirmeyle ilgili anlaşmalar ilişkilerimizi geliştirecek. Ukrayna ve Türkiye arasında stratejik ortaklığın hayali bir şey olmadığını ortadadır. Bu senenin son 6 ayında Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret yüzde 20 oranında arttı. Savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi alanında işbirliğimiz gittikçe artmaktadır. Bugün imzalanan anlaşmalar ileride bu alanlardaki işbirliğine daha da katkıda bulunacağını düşünüyorum. Bugün özellikle enerji alanında görüşmeler yaptık. Devletimiz Türkiye'deki nükleer enerji alanında katkıda bulunma açısından önemli tecrübelere sahiptir. Bu sene insani ve kültürel alanda işbirliğimiz pekiştirdik. Daha önce vardığımız bir anlaşma hayata geçirildi. Sadece kimlikle giriş çıkış yapılabiliyor. Bunun sonucunda insani ilişkiler daha da artıyor. Bu alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmeye hazırız."

 ERDOĞAN: BU KARAR ÇOK ÜZÜNTÜ VERİCİ

ABD ile yaşanan vize krizine dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Vize kararı çok üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığı yetkililerimiz konuyu duydukları anda muhataplarını aramışlardır. Bakanlarımız bana konuyu ilettikleri anda şunu söyledim: Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir,  kabile devleti değildir. Mütekabiliyet ilkesi gereği aynı metinle oradaki Büyükelçiliğimiz açıklamayı yaptı. Süreç bundan ibarettir." diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.