Hava Durumu

Erken müdahale ile körlük önlenebilir!

Göz Nurunu Koruma Vakfı Yıldırım Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Osman Seyrek, "Göz hastalıklarında erken müdahale ve uygun tedavi ile körlüklerin önüne geçmek mümkün olmaktadır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erken müdahale ile körlük önlenebilir!

Göz Nurunu Koruma Vakfı Yıldırım Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Osman Seyrek, birçok göz hastalığının zamanında teşhis konularak tedavi edilebileceğini söyledi. Op. Dr. Osman Seyrek halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen Glokom, Diabetes mellitus (şeker hastalığına bağlı körlük), katarakt, kaza ve zehirlenmelerin körlüğe neden olabileceğini ancak erken tanı ile birçok olumsuz sonucun engelleneceğini belirtti. Öncelikle glokom hastalığına değinen Seyrek, şunları kaydetti:

YAŞINIZ 40 İSE

"Glokom, göz içi basıncının artması ile birlikte göz sinirinin zarar görmesi sebebiyle ileri zamanlarda körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Glokomun farklı tipleri vardır. Üzerinde en çok durmak istediğimiz glokom tipi 'Basit Kronik Glokom'dur. Bu tip glokomda hastanın genel olarak şikâyetinin bulunmaması buna rağmen hastalığının ilerlemesi ve giderek önce görme alanında daralma daha sonra da tamamen görememe ile sonuçlanmaktadır. Bu yüzden 40 yaşını geçen insanların hele ailede göz tansiyonu olan bireylerin mutlaka göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Göz tansiyonu tanısı almış kişilerin de kesinlikle doktorun tavsiyelerine uyması gerekmektedir. Erken tanı almış glokomlu hastaların ilaçlarını ve doktorun tavsiyelerine uyduğu sürece görmesinin bozulmayacağı bir gerçektir."

(Op. Dr. Osman Seyrek)

DİABETE DİKKAT

Körlüğe sebep olabilecek bir başka hastalığın da şeker olduğunu belirten Op. Dr. Osman Seyrek, şöyle devam etti:

"Maalesef ülkemizde diabet melitus oranları giderek artmaktadır. Ülkemizde diabet oranı yüzde 7 civarlarındadır. 20 yıl içerisinde bu oranın 2 katına çıkacağı hesaplanmaktadır. Diğer yandan ortalama yaş artmaktadır. Bu nedenle diabete bağlı körlük rakamları da artacaktır. Diabet tanısı almış kişilerin yılda en az bir kere göz muayenesi olmalıdırlar. Şayet göz dibinde diabete bağlı değişiklikler başlamışsa daha sık kontrollerinin yapılması uygun olur. Çoğu zaman diabette kan şekerinin düzenli gitmesi ile uzun yıllar göz dibi etkilenmemektedir. Şayet diabetik retinopati tanısı konmuşsa doktorunun tavsiyelerine ve uygun tedaviye devam edilmelidir. Bazen hastalarımız değişik nedenlerle tedaviye devam etmemektedir, bu yüzden daha sonra görme kayıpları yaşamaktadırlar."

Op. Dr. Osman Seyrek, diabete bağlı körlüklerin önüne geçilmesinde en etkili yolun erken teşhis ve erken uygun tedavi olduğuna da dikkat çekti.

KATARAKT VE KÖRLÜK

Bir başka sonradan olma körlük nedeni Katarakt hastalığına da değinen Op. Dr. Osman Seyrek, bu sağlık sorununun yaygınlığına işaret ederek şunları aktardı:

"İleri yaşlarda ortaya çıkan sonradan olma körlüktür. Çok da bilinen bir hastalıktır. Tanı almış hastaların uygun zamanda katarakt ameliyatı ile bugün çok iyi sonuçlar alınabilmektedir. Son yıllarda gerek ameliyat yöntemleri gerekse göz içine konulan lenslerdeki gelişmeler başarımızı ve hastanın konforunu arttırmıştır."

KAZA VE YARALANMALAR

Op. Dr. Osman Seyrek özellikle yaygın kullanılmakta olan alkol içindeki metil alkolün seçici olarak göz sinirini etkilediğini, kazalarda da kimyasal yanıkların önem arz ettiğini ifade ederek, bu tür kazalarda da erken müdahale ile körlüklerin önüne geçmenin mümkün olduğunu ifade etti. Op. Dr. Ali Osman Seyrek, son olarak şunları söyledi:

"Hiçbir şikâyeti olmayan çocuğun en azından 1 defa, 2-3 yaşlarında göz muayenesi yapılmalıdır. Şayet ailede gözlük kullanan kişiler varsa göz muayenesi şarttır."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.