Hava Durumu

Evinizi çiçek bahçesine dönüştürün! Hangi çiçek nasıl bakılır?

Mis kokulu çiçekleri balkonunuzda ya da salonunuzda kendiniz yetiştirebilirsiniz... Çiçek yetiştirerek hem evinizi güzelleştirebilir hem de hayatın gündelik stresinden uzaklaşabilirsiniz... Sağlıklı çiçek yetiştirmenin püf noktası ise onlardan ilginizi ve sevginizi eksik etmemek...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2018 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2018 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Evinizi çiçek bahçesine dönüştürün! Hangi çiçek nasıl bakılır?

İşte evinizde sizi şehrin telaşından uzaklaştıracak ve yaşam alanlarınızı canlandıracak birbirinden güzel çiçekler. Bu baharda birini ya da birkaçını evinizde yaşatmaya başlamaya ne dersiniz?

EVLERDE YETİŞTİRİLEBİLEN ÇİÇEKLER

MENEKŞE

Türkiye'de evde çiçek yetiştirmek denilince akla ilk gelen çiçeklerden biri tabii ki menekşeler oluyor çünkü ülkemizin iklim ve ev koşullarına en dayanıklı ve bakımı en kolay bitkilerden biri menekşeler. Toprağının nem dengesini iyi koruyan geniş ağızlı, yayvan saksılarda, aydınlık ama güneşi doğrudan ve dik açıyla almayan bir yerde menekşe yetiştirmek oldukça basit.

-Menekşe bakımı-

Menekşe bakımı çok zor olmayan bir süreçtir ancak tüm bakım koşullarını yerine getirip birini eksik yaptığınızda tekrar tekrar başa dönmenizi gerektirecek kadarda ciddi bir konudur. Bu nedenle bakım saksı seçiminden başlayıp uzun yıllar yetiştirme evresini komple içerecek şekilde tasarlanmalıdır.

1- Saksı seçimi

Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır. Saksı altında mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır, bu hayati önem taşır. Nem dengesi menekşeler için önemlidir bu nedenle seramik saksı tercihinde mutlaka sırlı saksılar tercih edilmelidir.

2- Menekşe toprağı nasıl olmalıdır?

Menekşe toprağı bahçenizden alıp saksıya dolduracağınız türden bir toprak değildir. Menekşe toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Bu özellikleri sağlayacak toprağı perlit, vermikülit, ponza, torf, sphagnum yosunu gibi birçok malzemeyi karıştırarak hazırlayabilirsiniz.  Genel olarak kabul olmuş karışım 1 ölçek torf, 1 ölçek perlit veya ponza, 1 ölçek vermikülit şeklindedir.

3- Işıklandırma

Menekşeler aydınlık alanları severler ancak dik gelen güneş ışığından hoşlanmazlar. Perde arkasından veya jaluziden süzülen ışık çok idealdir. Pencereden 60-80 cm içeri uygun bir alana yerleştirilebilir. Çok içeri gitmek yetersiz ışıklanmaya neden olabilir. Menekşeyi konumlandırırken yaz kış ayrımı yapılmalıdır. Doğu penceresi genelde uygun bir konumdur çiçeklenmek için ihtiyacı olan güneşlenmeyi alırken yakıcı güneşten de korunabilir. Işık yoğunluğuna göre batı ve kuzey pencereleri de değerlendirilebilir.

4- Sıcaklık isteği

Menekşeler tropikal iklim bitkisidir bu nedenle dünyanın birçok bölgesinde iç mekanda yetiştirilmek zorundadır. En iyi gelişimlerini gündüz 21-27 C gece 16-21C derece civarında yaparlar. 15 C derecenin altı ve 27 C derecenin üstü sıcaklıklarda uzun süre kalırsa gelişimi yavaşlar.

5 Sulama

Afrika menekşesi bakımında en önemli konu sulamadır. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsaade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder. Sulama için oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.

6- Gübreleme

Menekşeler sürekli gelişim gösterirler bu nedenle sürekli gübre ihtiyaçları olur. Hazır menekşe gübresi kullanımında eğer musluk suyu kullanacaksanız ve suyunuz tuzluysa kutunun üzerinde yazan gübre kullanım miktarının 1/4 oranını kullanın. Çiçeklenme döneminde fosfor içeriği yüksek gübreler tercih edin.

7- İklimlendirme

Tropikal iklim bitkisi olduğu için nemli ortamları sever nem oranı en az %50-60 civarı olmalıdır. Bu oranı kurak bölgelerde yakalamak güçtür bu nedenle nem tepsileri kullanılır ve bitkiler bir birine yakın konumlandırılır. Pencere ağızları, kapı kenarları gibi hava akımı yüksek yerler menekşeler için uygun değildir. Havadar ancak hava akımından (cereyan) etkilenmeyeceği yerler seçilmelidir.

FULYA

Büyüleyici kokusuyla insanı adeta kendinden geçirebilen zarif bir kır çiçeği olan fulyalar kırılgan görünümlerinin aksine karda bile açabilen, soğuk havalara dayanıklı bir bitkidir aslında. Haliyle bakımı da kolay olan bu dayanıklı çiçeklerin dayanamadıkları tek şeyin sıcak olduğunu ve sürekli serin yerde tutulmaları gerektiğini bilmeniz yeter! Havadar ve serin balkonlar fulyalar için ideal olacaktır.

Fulya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kolayca ortalama olarak yetiştirilir, orta nem, tam gölgede güneşin altında iyi drene edilen toprak. Organik açıdan zengin, kumlu killerin en iyisi suyudur. Bitki ampulleri sonbaharda 3-5 "derin ve 3-6" aralıklarla çiçeklerin çiçek açtıktan sonra her çiçek kökünün üst kısmı mümkün olduğunca tohum oluşumunu önlemek için alınabilir, ancak yeşillik kesilinceye kadar kesilmemelidir. Çiçekler genellikle güneşle karşı karşıya kalır, bu nedenle ampuller dikim alanının arkasındaki herhangi bir gölge alanı ile yetiştirilmelidir. Ampuller kolayca yetiştirilir, hızla çoğalırlar ve yıllarca bozulmadan bırakılabilirler.

Genellikle fulya veya nergiz olarak da bilinen narcissus jonquilla, ilk kez yaklaşık 1750 yılında kaydedilen, soğanlı bir bitkidir. İlkbaharın geç çiçeklenen bitkisidir. (Nisan-Mayıs sonu), İspanya ve Portekiz'e özgüdür ancak zamanla diğer bölgelerinde doğallaştırılmıştır. Kanada, Avrupa, Kanada ve ABD'nin bazı kısımlarını içeren yetişme alanları vardır. Ülkemizde de en çok İzmir'in Karaburun ve çevresinde yetişir. Çiçek rengi altın sarısıdır. 2-4'lük dik kümeler arasında dar, koyu yeşil yapraklar görünür. Ciddi böcek veya hastalık sorunları yoktur. Ampul çürümesi kötü drene edilen topraklarda meydana gelebilir.

NERGİS

Nergis çiçekleri fulya ile aynı aileden geliyorlar ve bu yüzden de pek çok açıdan oldukça benzeşiyorlar. Sıcağı pek sevmeyen nergisler kışın ilk günlerinde çiçeklerini açıyor; bunun için de evinizi saran kış depresyonuyla mücadele etmek için harika bir fikir olabilir!

Nergis çiçeği soğanları için uygun dikim zamanı sonbahar başlarıdır. Dikim yapılacak alan yabani otlardan temizlenmelidir.

Nergis çiçeği nasıl bakılır?

Güneşli veya yarı gölge nergis için uygundur ama çok sıcağı sevmezler. Lodosu seven bir bitkidir. Lodos çiçek açmasını hızlandırır. Ayrıca düşük rakımlı yerlerde daha çabuk çiçek verir. Haftada 1 sulanması yeterlidir. Kışın ilk günlerinden itibaren, çiçek açmaya başlar. Çiçekler 1 ay kadar diri kalırlar ardından solduğu zaman sapından budanırlar. Bu dönemden itibaren soğanın dinlenme dönemidir ve sulama kesilmelidir. Kışı toprak altında soğan halinde geçirdiğinden soğuğa dayanır.

Nergis çiçeği evde ve saksıda nasıl yetiştirilir?

Nergis çiçeği, hem saksı hem bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Nergis soğanlarını evde yetiştirmek ve evinizin o harika nergis kokusu ile dolmasını istiyorsanız öncelikle soğanları alıp yırtılmak üzere olan kabuklarından temizliyoruz.

Ardında 20cm çapındaki bir kabın içerisine(Soğan sayısına göre boyutu azaltabilir veya arttırabilirsiniz) önce yarısını dolduracak şekilde çakıl yerleştiriyoruz. Ardından çakılların üzerine toprak koyuyoruz. Ardından soğanlarımızı dekoratif bir şekilde yerleştirip yalnızca yeşil tepelerindeki yeşil kısımlar açıkta kalacak şekilde üstünü tekrar toprakla örtüyoruz. Çakılları örtecek kadar su koyuyoruz ki soğan suyun içinde kalıp çürüme yapmasın.

Nergis aydınlık seven bir bitkidir. Güneş gören ancak sıcak olmayan serin bir yerde tutuyoruz. Bu 1 hafta içerisinde filizlenmeye başlayacak 10-15 gün içerisinde ise yeterli boya ulaşıp çiçekleri çıkacaktır. Nergis çiçekli halini 1 ay kadar koruyacaktır. Daha sonra çiçekler ve sap kesilip soğan tekrar toprak altında koruma altına alınabilir. Bu güzel kokulu bitkiyi evinizde veya balkonunuzda denemenizi tavsiye ediyoruz.

BEGONYA

Renkleriyle kendine hayran bırakan begonyalar biraz nazlı; eğer evinizde begonya yetiştirecekseniz doğrudan gün ışığına maruz bırakmamalısınız. Gelgelelim begonyanızın bulunduğu atmosfer de asla loş ya da karanlık da olmamalı. Ayrıca rüzgar ve soğuktan da korunmaları gerekiyor.

Yeşil ve pembe ağırlıklı tonlarda renklere sahip begonya evlerde bakılmak için çok uygun bir çiçektir.

Begonya (Begonia) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışık kaynaklarından da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır.

*Hava akımlarından kolay etkilenen begonya bitkisini bu etkiden korunmalıdır.

*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

*Saksı değişimi genellikle 2-3 yılda bir nisan yapılmalıdır.

*Begonya bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.

Sulamada en önemli unsurlar;

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.

-Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.

-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.

- Begonyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

*Begonya bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.

*Begonya bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve bu çiçeğe iyi bakılmazsa çiçeği çürür.

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

Begonya (Begonia) bitkisinin çoğaltılması:

*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan begonya derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.

*Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek yapraklarını çıkarır.

*Begonya bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman nisan ayıdır.

*1. ve 2. begonyamıza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.

ORKİDE

Zarafet ve etkileyicilik denilince çiçeklerden ilk orkideler gelir akla. Tabii orkidelerin bakımı da pek kolay değil; bunun en önemli sebeplerinden biri de orkidelerin sıradan topraklarda yetişmemeleri. Orkidelerin belirli karışımlarla üretilen geçirgen ve özel toprakları oluyor; eğer orkide yetiştirmeye karar verirseniz bu toprak karışımını özenle hazırlamanız ya da hazır karışımları satın almanız şart. Orkidelere verilecek su da, toprakları gibi özel olmalı. Oksijen açısından zengin, bayat olmayan, kaliteli bir su ile sulanması gereken orkidelerin sularının sıcaklığı da oda sıcaklığında olmalı. Orkidenin evinizde konumlanacağı yer de hem aydınlık hem de serin bir yer olmalı.

GÜL

Bahçeli evlerde en sık gördüğümüz çiçekler gül oluyor elbette, oysa bakımları ve uyum yetenekleri bir hayli yüksek olan gülleri iç mekanlarda da yetiştirebilirsiniz. Haftada iki kez sulanması gereken iç mekan güllerinin toprağının yazın 15 günde bir, kışın ise ayda bir sıvı gübre ile desteklenmesi gerekiyor.

ATATÜRK ÇİÇEĞİ

Çarpıcı kırmızı rengiyle dikkat çeken ve adını Türkiye'de yetiştirilmesine önayak olan Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Atatürk çiçeğinin bakımı da biraz özen istiyor. Yaz aylarında bol bol sulanması gereken çiçeklerin yaprakları da sıcak havalarda püskürtme yoluyla serinletilmeli. Aydınlık ama yarı gölge bir yerde konumlanması gereken bitki, çiçeklenmeye başladığı Eylül ayından itibarense yapraklarının kızarması için günde 14 saat kesintisiz karanlığa maruz kalmak zorunda. Bunun için de bu dönemde akşam saatlerinde karanlık bir dolaba kaldırılması öneriliyor.

SÜMBÜL

Güzel kokularının tüm evi sardığı ve yılın büyük bir kısmında çiçekli kalan sümbüller soğuğu ve rüzgarı hiç sevmiyorlar. Doğrudan güneş de istemeyen sümbüller aydınlık odalar için ideal bir çiçek yetiştirme seçeneği.

SARDUNYA

Ülkemizdeki popüler çiçeklerden biri olan sardunyalar 2-3 haftada bir gübre desteğiyle kuru ve sıcak yerlerde yetiştirilmek için ideal ve bakımı kolay bir yaz çiçeği.

ONBİR AY ÇİÇEĞİ

Adı üstünde, bu harika salon çiçekleri yılın on bir ayı çiçek açabiliyorlar! Sıcak havayı sevmeyen ve esinti isteyen bu çiçekler aslında daha çok pencere kenarları ve balkonlar için ideal bir seçim olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.