Hava Durumu

F-35 gerilimine İsrail de dahil oldu: 'Türkiye'ye satışından kaygılıyız'

Washington ile Ankara arasındaki F-35 gerilimi İsrail'in de devreye girmesiyle yeni bir boyut kazandı. İsrail'in Orta Doğu'da F-35'e ya da en azından F-35'in üstün özelliklerine sahip tek ülke olarak kalmak için ABD yönetimiyle görüştüğü,  F-35'in performans artırıcı yazılımı olmaksızın Türkiye'ye teslimini istediği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2018 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2018 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
F-35 gerilimine İsrail de dahil oldu: 'Türkiye'ye satışından kaygılıyız'

İsrail'in, ABD yapımı ileri teknoloji savaş uçağı F-35'lerin Türkiye'ye satılmasından "kaygı" duyduğu ve meseleyi ABD ile görüştüğü öne sürüldü. Haaretz gazetesi, "İsrail, F-35'lerin Türkiye'ye satışından kaygılı" başlığı ile verdiği haberde, İsrail'in ABD'den Türkiye'ye teslim edilecek uçakların "kabiliyetlerini" yükseltecek teknolojinin verilmemesini istediğini yazdı.

Haberde, üst düzey bir İsrailli savunma yetkilisine atfen "İsrailli yetkililer, radara yakalamayan F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını öngören anlaşmadan kaygılı ve mesele halen ABD ile görüşülüyor" denildi. Haarezt "İsrail'in üstünlüğünün korunması amacıyla İsrail ve ABD'nin (Türkiye'ye) performans güçlendirici yazılımı olmayan uçakları sağlanmasını görüşüyorlar" ifadelerini kullandı.

SİPARİŞ VERENLER

Bugüne dek F-35 siparişi veren ülkeler ABD, İsrail, Türkiye, İngiltere, Avustralya, Norveç, Danimarka, Hollanda, İtalya, Japonya ve Güney Kore.

FİNANSE EDENLER

F-35, 1993'te kurulan Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretiliyor. Bu programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Türkiye ortak şekilde finanse ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.