Hava Durumu

Facebook paylaşımınız kişiliğinizi ele veriyor!

Londra Brunel Üniversitesi'nden psikologlar, Facebook paylaşımları üzerinden yaptıkları araştırmayla kişilik analizi ortaya koydu. Araştırmaya göre, iş saatlerinde çocukları hakkında gönderilerde bulunanlar daha vicdanlı ve sağduyulu, kendi vücudunu teşhir edenler ise narsisist...

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2018 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2018 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Facebook paylaşımınız kişiliğinizi ele veriyor!

Londra Brunel Üniversitesi'nden psikologlar, 555 Facebook kullanıcısından topladıkları bilgilerle derlediği ve Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayımlanan araştırmada, Facebook paylaşımlarının analiz etti.

Araştırmada katılımcılar, Beş Büyük Kişilik Özelliği (açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, uyumluluk ve duygusal denge) ile birlikte özgüven ve narsisizmi ölçmeyi amaçlayan çevrim içi testi çözdü. Sonuçlar, katılımcıların kişiliklerinin Facebook sayfalarında paylaştıkları gönderileri etkilediğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre Facebook paylaşımlarımız görünenin ardında, kişiliğimizin özünde olup bitenleri yansıtıyor olabilir.

AİLESİNE DÜŞKÜN OLANLAR, ARKADAŞ CANLISI

İnsanların iş saatlerinde çoğunlukla çocukları hakkında gönderilerde bulunmaları onların daha vicdanlı ve sağduyulu olduklarını gösteriyor. Düzenli, sorumlu ve çalışkan olan bu insanlar, Facebook'u akranlarından daha az kullanıyor. Facebook'a girdiklerinde, mutlu aile haberleri veya gündelik hayattan komik şeyler gibi daha "güvenli" ve sade paylaşımlar yapıyorlar. Sayfalarında dürüst olmayan dedikodular yer almıyor, oldukça sağduyulular. Ayrıca diğer kişilik tiplerine göre daha fazla Facebook arkadaşları oluyor.

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİNE İŞARET EDEN MESAJLAR

Araştırmacılar, sürekli sevgililerinin yaptığı aptalca hareketlerden bahsetmeyi özgüven eksikliğine bağlıyorlar. Bu tür durum güncellemeleri okuyanların pek hoşuna gitmiyor ve daha az beğeni alıyor.

Gönderileri çoğunlukla politik ve entelektüel konularla ilgili olan insanların, açık fikirli, meraklı ve yaratıcı olduğu düşünülüyor. Bu insanlar boş gevezelikle ilgilenmiyor. Facebook'u fikirlerini yayımlayabilecekleri, bilinmesi gereken bilgileri, mesela önemli bir konuda çok beğendikleri bir kitabı paylaşmanın bir yolu olarak görüyorlar.

GRUP PAYLAŞIMI DIŞADÖNÜKLÜK ANLAMINA GELİYOR

Sürekli büyük arkadaş gruplarıyla beraber çekilmiş fotoğraflarını göndermek, kişilerin dışadönük olduğu anlamına geliyor. Sosyal ve konuşkan tipler için, Facebook diğer insanlarla "geyik" yapabilecekleri ve onlara harika sosyal yaşamlarını gösterebilecekleri bir yer. Bu tür insanların paylaşımları arkadaşları tarafından çok yorum ve beğeni alıyor.

NEVROTİKLER DUYGUSAL VE ŞİKAYETÇİ

Nevrotik insanlar, her şikayetlerini dramatik bir üslupla paylaşıyorlar. Genellikle kaygılı bir ruh halinde olan bu insanlar, Facebook'ta dikkat çekmeyi ve gerçek yaşamda sahip olmadıkları desteği çevrim içinde bulmayı amaçlıyorlar. Facebook'u diğer insanlar tarafından onaylanmak amacıyla kullanıyorlar. Gönderileri kişisel ve duygusal oluyor.

VÜCUDUNU TEŞHİR EDENLER NARSİST

Sürekli kendi vücudunu teşhir eden insanlar narsisist oluyorlar. Bunlar gönderilerine bir çok beğeni ve yorum alsalar da, araştırmacılar aslında insanların bu gönderilerden pek hoşlanmadıklarını, sadece kibarlıktan beğendiklerini tahmin ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.