Hava Durumu

Firmalar üretimini durdurdu! Antibiyotik krizi kapıda mı?

Antibiyotiğe dirençli bakteriler her yıl yüzbinlerce insanın ölümüne yol açıyor. Yeni antibiyotikler geliştirilmesi ise son derece pahalı ve zor bir süreç. Uzmanlar, son dönemde art arda gelen AR-GE şirketi iflasları sonrası "antibiyotik krizi kapıda" uyarısı yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2019 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2019 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Firmalar üretimini durdurdu! Antibiyotik krizi kapıda mı?

Büyük ilaç şirketleri, kar etmedikleri gerekçesiyle antibiyotik geliştirmeyi durdurdu, küçük ölçekli "AR-GE" şirketleri art arda iflas ediyor. ABD'li uzmanlar antibiyotik krizinin kapıda olduğunu söylüyor. New York Times'a konuşan yetkililer, son aylarda  ABD merkezli yeni nesil antibiyotik üzerinde çalışan üç şirketin iflas ettiğini açıkladı. Uzmanlar, dirençli bakterilere karşı antibiyotik geliştiren şirket sayısının giderek azaldığına vurgu yapıyor. 

Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden bazıları, zarar ettikleri için antibiyotik araştırmalarına son verdiklerini açıklamıştı. Üretilmesi milyarlarca dolara mal olan yeni ilaçların büyük kısmının bakteriler karşısında etkisiz kaldığına vurgu yapılıyor.  ABD'de 2000 yılından beri sadece 12 yeni antibiyotik kullanım için onay almış durumda.

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ BAKTERİLER YILDA 700 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR 

Bu ilaçların dirençli bakteri ve mantarlara karşı etkinliği de her geçen gün azalıyor. Yüksek maliyetleri sebebiyle de en büyük pazar olan ABD'de tercih edilmiyorlar.  Blim insanları, dirençli bakteri ve mantarla mücadele için gen terapisi ve modifiye edilmiş virüsler üzerinde çalışıyor. Ancak mevcut antibiyotiklere henüz bir alternatif ortaya konulmuş değil. Antibiyotiğe dirençli bakteriler sebebiyle her yıl dünyada 700 bin kişi ölüyor. Bugünkü koşullarda bu sayının 2050 yılında 10 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.