Hava Durumu

Flaş açıklama! Kerkük Valisi 200 PKK'lı teröristi kente soktuğu

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, IKBY'nin 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandum öncesi Kerkük Valisinin 200 PKK'lı teröristi kente soktuğunu açıkladı. Salihi, bu durumdan ABD'nin de haberdar olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2017 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2017 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Flaş açıklama! Kerkük Valisi 200 PKK'lı teröristi kente soktuğu

Türkmen kenti Kerkük'te kirli oyun tezgahlanmaya başladı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, terör örgütü PKK'ya mensup 200 silahlı kişinin Kerkük'e getirildiğini söyledi. Salihi, "PKK terör örgütüne bağlı 200 kişi silahlarıyla Vali'nin (Necmeddin Kerim) izniyle Kerkük Keyvan askeri üssüne getirildi. Bu bizi daha da kaygılandırıyor" dedi. "Türkmenlerin Kerkük'te kendilerini korumaları için silahlanmasına izin vermeyen vali, PKK'yı neden getiriyorsun?" diye soran Salihi, "Bunlar DEAŞ'la mücadele bahanesiyle getirildiyse bu mücadele ve savaşı biz Türkmenler olarak veriyoruz" ifadelerini kullandı. Terör örgütü PKK militanlarının Kerkük'teki varlığından ABD'nin haberdar olduğunu dile getiren Salihi, merkezi yönetim ve ABD yönetiminden konuyla ilgili açıklama yapılmasını beklediklerini belirtti.

BAĞLAYICI DEĞİL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu reddettiklerini yineleyen Türkmen lider, "Referandumun sonucu bizim için bağlayıcı olmaz. Kürtlerin Kerkük dahil Peşmergenin bulunduğu bölgelerde referandum kararı ihtilal (işgal) anlamına gelir. Sanki DEAŞ kontrol ettiği bölgeleri bunlara bıraktı ve DEAŞ'tan sadece Kuzey Irak yönetimi yararlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

BASKI UYGULANMALI

Salihi, Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerine yönelik tehlikeli oyunların sergilendiği uyarısı yaparak, "Komşu ülkeler, referandumla ilgili şimdiye kadar hep açıklamalarla yetindi. Komşu devletler, Kuzey Irak yönetimi üzerinde ciddi baskı uygulamış değil" ifadelerini kullandı.

PUSULA YAYIMLANDI

Öte yandan 25 Eylül'de yapılması planlanan "Bağımsız Kürdistan" referandumunun oy pusulaları yayımlandı. Oy pusulaları Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere 4 dilde basıldı. Oy pusulasındaki, "Kürdistan Bölgesi ve bölge idaresinin dışında kalan Kürdistanlı yörelerin bağımsız devlet olmasını istiyor musunuz?" ifadesi dikkat çekti. Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetiminin referandum kararı alması sonrasında, Irak'ta tartışmalı bölgeler krizi yaşanmıştı.

TÜRKİYE TEPKİLİ

Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük il Meclisi'nin 25 Eylül'de yapılacak "Bağımsız Kürtdistan" referanduma katılma kararı alması sonrasında, Türkiye'den çok sert tepkiler gelmişti. Kerkük il Meclisi'nin kararı Türkmen ve Arap meclis üyeleri tarafından boykot edilmişti. Musul'un kuzeyi ve Kerkük'ün ardından, Kürt bölgesel yönetimi, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu için de tansiyonu yükseltecek açıklamalar yapmıştı. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.