Hava Durumu

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler hayatını kaybetti

Ara Güler, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti. Güler'in cenazesi hastaneden alınarak 3 Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2018 08:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2018 08:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler hayatını kaybetti

Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en  önemli temsilcisi olan Ara Güler, tedavi gördüğü Florence Nightingale  Hastanesi'nde vefat etti.

Doktor Zafer Gökay, Güler'in yakınlarına yaptığı açıklamada, "Serviste  3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde  ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği." dedi.

Ara Güler'in ölüm haberini alan ailesi, yakınları ve gazeteciler hastanaye akın etti.

Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler'in vefat ettiği Florence Nightingale Hastanesi'ne Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, foto muhabiri Coşkun Aral, asistanı Fatih Aslan, gazeteciler, meslektaşları ve sevenleri geldi.

Büyük üzüntü yaşayan sevenleri, Güler'in yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. 

Cenazesi kiliseye götürüldü

Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler'in cenazesi hayatını kaybettiği hastaneden alınarak 3 Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü.  

Hastane başhekimi Dr. Okan Özçeker, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle tedavileri Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde devam ederken, saat 22.10 sıralarında kalp ve solunum durması sebebiyle müdahale edilerek yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken saat 23.05'te kalp atımı ve solunumu tekrar duran Sayın Güler, yapılan tüm müdahalelere yanıt vermemiş ve saat 23.20'de vefat etmiştir. Ülkemizin, yakınlarının ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun."

Fotoğraf dünyasının duayenleri arasındaydı

Fotoğraflarıyla 68 yıldır zamanı durduran ve 90  yaşında vefat eden Ara Güler, birbirinden renkli kareleriyle fotoğraf dünyasının  duayenleri arasına girdi.

İstanbul'da 16 Ağustos 1928'de doğan, lisedeyken film stüdyolarında  sinemacılığın her dalında çalışırken yönetmen ve oyun yazarı olma hayaliyle  Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam eden Ara Güler, 1950'de Yeni İstanbul  gazetesinde gazeteciliğe başladı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Güler, 1958'de  Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği  görevlerini üstlendi. Hayat dergisinde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya  başlayan Güler, 1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak, Paris Magnum  Ajansı'na katıldı.

Ara Güler'i, İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi"  dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi  Fotoğrafçıları Derneği'ne tek Türk üye olarak kabul edilen Güler, 1962'de  Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı ve  İsviçre'de çıkan Kamera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı.

Mariana Noris'in 1953'te ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında  fotoğrafları kullanılan Güler'in, 1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the  World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı.

Güler'in, Kanada'da 1967'de açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar"  sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli  Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da Köln'de Fotokina  Fuarı'nda yapıtları sergilendi.

Picasso ile röportaj

"Turkey" adında fotoğraf albümü 1970'te Almanya'da yayımlanan Ara  Güler'in, sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life,  Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından  kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının  fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira yayınevince Picasso'nun 90. yaş günü için  yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun  foto-röportajını yaptı.

Paris Ulusal Kitaplık'ta 1972'de sergisi açılan Güler, 1975'te ABD'ye  davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra "Yaratıcı  Amerikalılar" adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi.

Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın  Sonu" adlı bir belgesel film çeken Güler, 1979'da Türkiye Gazeteciler  Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü kazandı.

Fotoğraflarının bir kısmı 1980'de Karacan Yayıncılığın "Fotoğraflar"  adlı kitabında basılan Güler, 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan Prof. Abdullah  Kuran'ın yazdığı "Mimar Sinan" kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987'de  "Institute of Turkish Studies" tarafından İngilizce olarak yayımlandı. 1989'da  "Ara Güler'in Sinemacıları" kitabı basıldı.

Ara Güler, 1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın  (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

Bu arada bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yapan ve bunları  Magnum Ajansı ile dünyaya duyuran Ara Güler, İsmet İnönü, Winston Churchill,  Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel  Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile  röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

"Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz"

Ara Güler'in yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının  fotoğrafları, 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman  the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı.

Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da  "Turkish Style" başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla  yayımlandı. 1994'te "Eski İstanbul Anıları", 1995'te "Bir Devir Böyle Geçti",  "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.

Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester  Georg Eastman Müzesi'nde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda  bulunuyor. Güler'in fotoğrafları Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo  Museum'da sergileniyor.

Arşivinde 2 milyonu aşkın fotoğraf bulunan Ara Güler'in ödülleri  arasında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı  Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de yer alıyor.

Bir röportajında kendisini "Her zaman foto muhabiri ile fotoğrafçı  birbirine karıştırılır. Biz, fotoğrafçı değiliz, foto muhabiriyiz." şeklinde  tanımlayan Ara Güler, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde 90  yaşında hayata veda etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

Ara Güler'in ailesini arayan ve taziye mesajı ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü  fotoğrafçı Ara Güler usta geriye bıraktığı eserleriyle hep hayırla yad  edilecek" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: TÜRKİYE 3 DEĞERİNİ YİTİRDİ

Türkiye'nin 3 değerini yitirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Fotoğraflarıyla tarihi belgeleyen fotoğraf sanatının usta ismi, duayen gazeteci ve foto muhabiri Ara Güler'i, şiirleri ile Anadolu insanının sesi, Türk edebiyatının 'beyaz kartal'ı Bahaettin Karakoç 'u Türk siyasetinde önemli hizmetler yürütmüş bilim insanı Prof. Dr. Oya Akgöneç'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: "Ruhuyla var olan Ara Güler'in kadrajından Türkiye'yi ve insanımızı görmek büyük keyifti. Ruhu şad olsun."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Fotoğraf sanatının büyük duayeni Ara Güler'in vefatını teessürle öğrendim. Merhumun ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza sabır ve başsağlığı diliyorum."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Duayen fotoğrafçımız Ara Güler, ardında gençlerimize örnek olacak nice eserler bırakarak aramızdan ayrıldı."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Türkiye'nin sevincini, üzüntüsünü, neşesini, hüznünü, bütün yönleriyle hayatın her anını fotoğrafladı. Makinesiyle nice zamanları ölümsüz kıldı."

ÖMER ÇELİK AÇIKLAMA YAPTI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, " Fotoğrafla tarihi zapteden büyük  ustayı kaybettik. Ömür sermayesini mücevher gibi işledi. İnsan hayatının ve dertlerinin şahidi bir derviş aramızdan ayrıldı. Ara Güler ustamıza Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanveli Numan Kurtulmuş da "Kültür ve Sanat dünyamızın dev çınarı Ara Güler'i kaybettik. Ailesine, dostlarına ve halkımıza başsağlığı diliyorum" açıklamasında bulundu.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI HASTANEYE GELDİ

Hastane önünde açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Ara Güler, Türkiye'nin Dünyanın çok iyi yetiştirmiş olduğu çok önemli sanatçılardan biriydi. Bir foto muhabiri, bir basın mensubu, bir fotoğraf sanatçısı olarak çok büyük bir kıymetti. Beyoğlu'yla özleşmiş, Beyoğlu'nun kozmopolit kültürün ifade edin deseniz, başa Ara Güler'i yazacağımız bir şahsiyetti. Kendisini şahsen Beyoğlu Belediye Başkanı olarak çok severdim ve hukukumuzda çok derindi. Ben basın camiasının, sanat camiasının Türkiye'nin başı sağ olsun diyorum" dedi.

Milliyet foto muhabiri Ercan Aslan  "Bugün bir devir sona erdi. Onun fotoğrafları bizim geçmişimizle bir bağ kurdu" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, duayen foto muhabiri Ara Güler'in vefatı  dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

"Fotoğraf sanatı alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Ara Güler'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da, geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Objektifiyle tarih yazan Ara Güler'i de, işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisine Master of Leica unvanı da verilmiş olan Güler, dünyanın önemli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi en iyi biçimde temsil etmiştir.

Winston Churchill'den Bertrand Russell'a, Indira Gandi'den Salvador Dali'ye, Alfred Hitchcock'tan Picasso'ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir.

Dünyanın önemli müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanı sıra, kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de Ara Gürel ustayı daima saygıyla hatırlayacağız.

Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ediyor, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

Ara Güler kimdir? 

16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da dünyaya gelen Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti. 

1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. 1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı. 1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.1975'de ABD'ye davet edildi ve yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı. 

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapur'da "Turkish Style" başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı.1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.