Hava Durumu

Fransa lideri Macron: Sözlerimin arkasındayım

NATO zirvesinden önce Trump ve Macron bir araya geldi, Fransa lideri 'beyin ölümü' açıklamasının arkasında olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2019 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2019 18:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Fransa lideri Macron: Sözlerimin arkasındayım

Yeryüzünün en büyük ittifakı NATO (Kuzey Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), 70. yaş gününde tarihinin en sancılı zirvelerinden birini İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam Air Force One uçağına binerek Atlas Okyanusu'nu geçti ve gece saatlerinde Londra'ya indi.

'Beyin ölümü' açıklamasıyla NATO'daki fay hatlarını yerinden oynatan Fransa lideri Emmanuel Macron, 'Avrupa ile aynı değerleri paylaşmayan ilk Amerika lideri' diye tanımladığı ABD Başkanı Donald Trump'la zirveden önce bir araya geldi.

ABD lideri Trump, NATO'nun daha güçlü ve büyük bir hale gelmeye başladığını söyledi. Trump, ittifakın daha çok esnekliğe ihtiyacı olduğunu savundu.

Fransa lideri Macron ise, "Trump'ın söyledikleri doğru, ABD onlarca yıllardır daha fazla para harcıyor. Açıklamalarım birçok insan için şoke ediciydi ancak halen söylediklerimin arkasındayım" dedi.

Basın toplantısının soru cevap kısmında Fransa Cumhurbaşkanı, birinci önceliklerinin terör örgütü DEAŞ'ın tamamen yok edilmesi olduğunu ve bunun henüz gerçekleşmediğini söyledi. Trump ise, DEAŞ'ın elindeki petrolün alındığını belirtti.

ABD Başkanı, gelen bir soru üzerine Türkiye ile iyi ilişkilerinin olduğunu ve Obama'nın Ankara'ya Patriot füze sistemini satmadığını yineledi. ABD lideri Trump, bugün Londra'da ilk olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le buluştu.

Görüşme sonrası herkesin en çok merak ettiği, Trump'ın "NATO'nun beyin ölümüne tanık oluyoruz" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ne yanıt vereceğiydi.

Macron'un kurduğu cümlenin 'çok aşağılayıcı' olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa liderine verdiği yanıtı hatırlattı.

"Türkiye Macron'a kendi beyin ölümünün gerçekleştiğini söyleyerek yanıt verdi ki, bu çok ilginç" diyen Trump, depreme yol açan ifadenin ittifakın 28 üyesi açısından 'çok nahoş' olduğunu kaydetti.

Fransa'nın ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve gösterilerin olduğunu hatırlatan Trump, şöyle devam etti: "Bunlar varken kalkıp NATO'yla ilgili böyle bir açıklama yapamazsınız, oldukça saygısızca.

NATO'ya Fransa'dan daha çok ihtiyacı olan başka bir ülke yok. Bakıyorum ve herkesten daha fazla korunmaya ihtiyacı olduğunu ve parçalanmakta olduğunu görüyorum. Bu yüzden biraz şaşırdım."

Trump, Türkiye'ye ise övgüler dizdi. "Türkiye'yi seviyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi anlaşıyorum" ifadesini kullanan ABD Başkanı, uzun süre Suriye sınırında kaldıklarını ve artık çekildiklerini hatırlattı:

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.