Hava Durumu

G-20 nedir, neden kuruldu?

Toplantıları her defasında büyük bir ilgiyle takip edilen, toplandığı bölge güvenlik önlemlerinin üst seviyede olduğu, protestoların hiç eksik olmadığı bir oluşum olan G-20  nedir, kuruluş amacı nedir?

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2018 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2018 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
G-20 nedir, neden kuruldu?

G-20 NEDİR?

Küresel ekonomik ve ticaret işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan, her defasında farklı bir gündem başlığı altında toplantılar düzenleyen, bünyesinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bulunduran G-20 toplantıları, alınan önemli ekonomik kararları ile adından çok sık söz ettirmektedir. Topluluk 20 üyeden oluştuğundan "Grup 20" kısaca G-20 adını almıştır.

G-20'DE YER ALAN ÜLKELER HANGİLERİDİR?

G-20 topluluğu, 19 ülke ve Avrupa Birliğinden oluşmaktadır. G-20 üye ülkeleri alfabetik sırayla yazacak olursak; ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve 20'nci üyesi Avrupa Birliğidir. Yukarıda sıralan ülkelerin dışında G-20 üye olmamakla birlikte bazı uluslararası kuruluşlar da G-20 toplantılarına katılmaktadır. Söz konusu bu kuruluşlar; Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü'dür.

G-20 NE ZAMAN KURULDU?

Doksanlı yılların sonunda Asya'da ekonomik kriz ortaya çıkınca, ABD ve Kanada bu krizle mücadele edebilmek bir grup kurma kararı verdiler. Bu nedenle 20 ülkeyi G-20'yi oluşturmak için bir araya getirdiler. Bu 20 ülkenin seçilmesi sırasında uluslararası finans için önemli bir ülke olmak, jeo-stratejik konum, nüfus, kendi bölgesindeki önemli bir ülke olmak gibi faktörler ön planda tutulmuştur.

G-20 ÇALIŞMA ŞEKLİ NASIL?

Bilinen büyük diğer uluslararası oluşumların aksine sürekli bir personeli bulunmamakta, genel sekreterlik ve başkanlık dönüşümlü olarak sürdürülmektedir. T-20, L-20, Y-20, W-20 gibi alt çalışma grupları da bulunmaktadır.

G-20'NİN KÜRESEL GÜCÜ

Gezegenin ekonomik gücünü, ticaret merkezlerini ve üretim değerlerinin büyük bir oranını elinde bulunduran G-20 ülkeleri aynı zamanda dünya nüfusunun yaklaşık % 70'ine de ev sahipliği yapmaktadır. G-20 toplantılarında alınan kararlar en basitinden yediğimiz ekmeğimizin fiyatından, eğitim sistemimize, kullandığımız sahip olduğumuz teknolojimize kadar hemen hemen her alanda hayatımıza yön verebilecek güce sahiptir. (egezegen)

    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.