Hava Durumu

Gebelik diyabeti nedir?

Aritmi Sağlık Grubu'ndan Başhekim ve aynı zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Mustafa Kır, şeker hastalığının yani diyabetin kandaki yüksek şeker seviyeleriyle karakterize olmuş olan bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekerek "Kadınların bir bölümünde gebelikten önce diyabet olabilir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Gebelik diyabeti nedir?

"Anne adayında gebelik öncesinde şeker hastalığı olmamasına rağmen, gebelik döneminde kanda glikoz yani şeker seviyesinde yükselme olabilir. Bu anne adayındaki gebelik şekerini işaret edecek bir gelişmedir" diyen Op.Dr. Mustafa Kır, şöyle devam etti:

"Gebelik döneminde 24 ve 28. Haftalarda yapılan şekerli su testi olarak da bilinen, şeker yükleme testiyle yapılacak taramalarda bu sorun belirlenebilir. Gebelikte gelişen diyabet anne ve bebek sağlığı açısında risk teşkil eden durumlar oluşturabilir. Dikkatle ve sıklıkla takip edilmeli, anne adayı sosyal hayatında da değişiklikler yaparak gerekirse ilaç ile tedavi edilerek kan şekeri normal sınırlar içerisinde tutulmalıdır. Gestasyonel diyabet genellikle doğum sonrası, hamilelik hormonlarının da etkisini kaybetmesi ile ortadan kalkar."

(Op.Dr. Mustafa Kır)

ANNE İÇİN RİSKLER

"Peki, anne adayının yüksek kan şekeri tespit edilmez ve kontrol altına alınmaz ise ne olur?" şeklindeki bir soruya da Op.Dr. Mustafa Kır, şu cevabı verdi:

"Şeker hastalığının gebelikten önce var olması ya da gebelik döneminde ortaya çıkması, anne adayı ve bebek için bazı risklerin oluşmasını sağlar. Bu durum anne adayını böbrek enfeksiyonu ve dirençli vajinal mantar enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar açısından korunmasız bırakacaktır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.