Hava Durumu

Gemlik ile ilgili korkunç açıklama! 'En ufacık depreme bile...'

Gemlik'teki konutların, büyüklüğü az olan depremlerde dahi yıkılabileceğine dair haberlere ilişkin değerlendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ne yazık ki Gemlik'te söylenilenler doğru.  'En ufacık bir depreme dayanamayacak' diye geçiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2017 19:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2017 19:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Gemlik ile ilgili korkunç açıklama! 'En ufacık depreme bile...'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile  Gemlik'te deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesine ilişkin düzenleme hakkında konuştu. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Özhaseki, ülke topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu, nüfusun da yaklaşık yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını söyledi. Bakan Özhaseki, bu nedenle her gün bir ilden deprem haberi geldiğine işaret ederek, daha küçük şiddetli depremlerin her gün birçok kez yaşandığını, ancak hissedilmediği için haberlere konu olmadığını bildirdi.

'VATANDAŞIN ANLAYACAĞI DİLDEN SÖYLÜYORUM'

"Ülkemizi bekleyen deprem tehlikesi hepimizi korkutuyor" diyen Özhaseki, şehirlerin gelişmesinde ve konutların yapılmasında 2000 yılı öncesine kadar zemin etütlerine dikkat edilmediğini vurguladı. O dönemdeki ilgililerin bu işleri çok dikkate almadıklarını belirten Özhaseki, "Birçok şehirde, Gemlik gibi şu anda büyük risk var. Haliyle Gemlik'te bulunduğu konum itibarıyla, vatandaşın anlayacağı dil üzerinden söylüyorum, çok çürük zeminlerde, balçık araziler üzerine kurulmuş olunca, Allah korusun en ufacık depremde bile yerle yeksan olacak yüzlerce ev var. Bütün bunları bilerek hareket ediyoruz" ifadesini kullandı.

NE YAZIK Kİ DOĞRU...

Bakan Özhaseki, Gemlik'teki konutların, büyüklüğü az olan depremlerde dahi yıkılabileceğine dair haberlere ilişkin, "Ne yazık ki Gemlik'te söylenilenler doğru. Biz de okuyoruz onları. Verilen raporlar öyle. 'En ufacık bir depreme dayanamayacak' diye geçiyor"  ifadesini kullandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığına da yer tahsisinden dolayı teşekkürlerini ileten Özhaseki, "Buradaki zemin etütleri yapıldı, sert araziler. Zemin sert, inşallah orada buna uygun bir statik içinde de hesap yapılırsa 8-9 şiddetine kadar deprem artık oraya tesir edemez" dedi.

BOŞALAN ARAZİYE İNŞAAT YAPILMAYACAK

Konutların taşınması sonrasında boşalan araziye ne yapılacağına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, "Orada planlanmış herhangi bir durum yok ama net olan kesin olan bir şey var; artık konut yapılmayacak oranın üzerine, inşaat yapılmayacak, orası yüksek katlı olmayacak. Oralar büyük ihtimalle belediyenin isteğine göre, vatandaşların talepleri doğrultusunda değerlendirilecek" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.