Hava Durumu

Gıda terörüyle ilgili Bursa'dan flaş açıklama: Hapis cezası gelmeli

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Lale Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş listesi hakkında açıklama yaptı. Yıldız, hile yapan firmalara uygulanan cezaların çok caydırıcı nitelikte olması gerektiğini belirtip, "İnsan sağlığıyla oynayan bu tür işletmeler ticaretten men edilmeli. Gerekirse hapis cezası uygulanmalı" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2020 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2020 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Gıda terörüyle ilgili Bursa'dan flaş açıklama: Hapis cezası gelmeli

Alkolsüz içecekten, bala, çaydan, zeytinyağına, süt ve et ürünlerine kadar taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünün ifşa edildiğini hatırlatan Başkan Lale Yıldız, "Bursa'dan da büyük çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere tağşiş yapan 20 firmanın yaklaşık 60 ürününde uygunsuzluk bulundu. Gıdada tağşiş, ekonomik olarak değerli bir ürüne daha az değerli bir ürünün katılmasıyla yapılıyor. Örneğin, zeytinyağına aspir yağı, fındık yağı, kanola yağı, soya yağı vb. katılarak 'yüzde 100 natural sızma zeytinyağı' adıyla satılabiliyor. Böyle bir ürün hem gerçek ederinin çok üzerinde satılarak tüketicinin cebine zarar veriyor, hem de yüzde 100 zeytinyağı diye satın aldığı ürünün içindeki soya, fındık yağı vb. ürünleri bilmeden tüketen kişide alerjik reaksiyonlar ve benzeri sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor" dedi.

Yıldız, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın hile, taklit ve tağşiş yaparak tüketiciyi kandıran, halkın sağlığını ve gıda güvenliğini riske atan firmaları ifşa etmesi doğru ve başarılı bir uygulamadır. Geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan ifşa listesinden 3 ay sonra bugün yeni liste yayınlandı. Bu listelerin sık periyotlarla açıklanması önemlidir. Öte yandan bu listelerde sadece taklit, tağşiş ve ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler değil, pestisit kalıntı limitlerini aşan ürünler, aflatoksin sınır değerini aşan ürünler ve bunları piyasaya süren firmalar da yer almalıdır" diye konuştu.

MEN CEZASI GELMELİ

Yıldız, "Hile yapan firmalara uygulanan cezaların çok caydırıcı nitelikte olması gerekiyor. Çünkü tağşişe yönelenler, öyle ciddi kazançlar elde ediyor ki, ceza alsa dahi uygulamasını sürdürmeye devam ediyor. İnsan sağlığıyla oynayan bu tür işletmeler ticaretten men edilmeli. Gerekirse hapis cezası uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞILIK SORUN

Yıldız, açılamasını şu şekilde sürdürdü: "Türkiye'de tüm sektörler gibi gıda sektöründe de kayıt dışılık en önemli sorundur. Türkiye'nin yansıması olarak Bursa'da da yüzde 40-45 düzeyinde kayıt dışı üretim söz konusu. Bu durum gıda güvenliği açısından çok büyük risk teşkil etmekte. Ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, vatandaşın sağlığının ve tüketici olarak menfaatlerinin korunması ve sektörde haksız rekabetin engellenmesi ancak ve ancak kayıt dışılığın önlenmesi ile mümkündür. Yasal olarak kayıtlı olmayan bir işletmenin rutin olarak kontrol edilmesi ve denetlenmesi de mümkün değildir. Bu tip işletmeler tamamen kontrolsüz bir şekilde üretim yapmakta ve vatandaşın sağlığını tehdit etmektedir. Ülkemizde gıda işletmelerinin denetimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı' nın yetkisindedir. Bununla birlikte yapılan denetimlerin daha sık ve etkin olabilmesi için kamuda daha çok mühendisin istihdam edilmesi önemlidir. Gerek özel sektörde gerekse kamuda gıda mühendisinin varlığı, güvenilir gıda üretiminin en büyük teminatıdır."

TÜKETİCİYE ÇAĞRI

"Taklit ve tağşiş yapan firmaların listesi Bakanlığımızın internet sayfasında yayınlanmaktadır. Vatandaşlarımız listedeki firmaların ürünlerini tüketmekten kaçınmalıdır. Tüketici olarak tepkisini göstermelidir. Ayrıca bilinçli bir tüketici olarak bir ürünle ya da işletme ile ilgili karşılaştığı uygunsuzlukları, Bakanlığın Alo 174 hattına şikâyet etmelidir. Bu hatta gelen ihbarlar en geç 15 gün içinde değerlendirilip, şikâyete konu işletme denetlenmekte, cezai müeyyide uygulanmakta ve sonuçla ilgili şikayet sahibine geri bildirim gerçekleştirilmektedir. Bu hattı etkin kullanmalıyız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.