Hava Durumu

Göz kuruluğu hakkında tüm bilinmeyenler!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu son zamanlarda pandemi süresinde artan bilgisayar ve cep telefonu kullanıma bağlı artan göz kuruluğu hakkında açıklamalarda bulundu. Göz kuruluğu nedir? Belirtileri nelerdir? Hangi testler ile anlaşılır? Tedavisi nedir? Hastaların damlalara bağımlılığını azaltan yeni kuru göz tedavisi LipiFlow nedir?

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2021 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Göz kuruluğu hakkında tüm bilinmeyenler!

Göz kuruluğu; göz yüzeyinin nemlenmesini sağlayan gözyaşı film tabakasının azalması veya stabilitesinin bozulmasıdır. Gözyaşı film tabakasında yer alan su içerikli aköz tabaka, daha yoğun içerikli müköz tabaka ve yağ içerikli lipid tabakalardan birinin veya birkaçının eksikliğiyle ortaya çıkmaktadır. Hastalar sıklıkla gözlerde yanma, batma, yabancı cisim hissi, kızarıklık, sulanma, gün içinde bulanık görme ve göz yorgunluğundan şikayetçidir.

Göz kuruluğu nedenleri nelerdir, kimlerde görülür?

Göz kuruluğunu 3 başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; gerçek anlamda gözyaşı üretiminin azaldığı; aköz yetmezlik tipi, yağ tabakanın etkilendiği özellikle kirpik dibi iltihabının (blefarit) neden olduğu ve gözyaşı stabilitesinin bozulduğu; buharlaşma tipi ve iki durumun beraber görüldüğü mikst tip göz kuruluğudur. Çok daha sık gördüğümüz buharlaşmaya bağlı tipte; kirpik dibi iltihabını mutlaka araştırmak, görüntülemek ve buna yönelik tedavilerin planlanması gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle ekran maruziyetinin çok arttığı, nemsiz ve kapalı ortamlarda çok daha fazla vakit geçirdiğimiz ve maske kullanmak zorunda olduğumuz şu dönemde göz kuruluğu her yaşta görülebilir hale gelmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.