Hava Durumu

Haberimizden sonra AFAD harekete geçti, listesinden kaldırdı!

Valiliğin çürük olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdiği 24 okuldan 11'inin deprem toplanma alanı olduğunun ortaya çıkmasının ardından Bursa Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, e-devlet üzerindeki bu bölgeleri listeden kaldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2020 06:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 06:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Haberimizden sonra AFAD harekete geçti, listesinden kaldırdı!

TUĞBA ÖZ

Valilik, 2015 yılında hazırlanan deprem raporu doğrultusunda geçen günlerde 24 okul hakkında yıkım kararı almış, bunlardan 11'inin deprem toplanma alanı olduğu ortaya çıkmıştı. Gazetemizin 'Toplu Ölüm Alanları' başlığıyla duyurduğu haberin ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı harekete geçti. Yıkım kararı verilen ve toplanma alanı olarak belirlenen11 okul, e-devlet sistemi üzerinden silindi. Bunun hemen sonrasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Müdürü Yalçın Mumcu, YeniDönem gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Müdür Yalçın Mumcu, Bursa'da toplamda 671 deprem toplanma alanı olduğunu, bu rakamın ilerleyen zamanda binleri geçeceğini söyledi. Bursa'nın en büyük ve yoğun ilçesi olan Osmangazi'de 700 bin kişinin yaşadığını aktaran Müdür Mumcu, bu bölgede deprem toplanma alanı sayısının 239'a çıktığını belirtti. AFAD olarak her mahalle için en az 1 tane toplanma alanı belirlediklerini vurgulayan Mumcu, "Bu alanlar için en önemli kriterimiz kamusal alan olması ve etrafında yüksek katlı yapıların bulunmaması" dedi.

YEŞİL ALANIMIZ AZ...

Müdür Mumcu, deprem toplanma alanı olarak okulların belirlenmesinin taraftarı olmadıklarını belirtirken, şu ifadeleri kullandı: "17 ilçe belediyesiyle yaptığımız toplantılarda Bursa'da okul binaları ve parklar dahil 671 tane toplanma alanı belirlediğimizi söyledik. Bunu söylerken okulların son tercihimiz olduğunu da belirttik. Ancak yeşil alan sayımız az olduğundan ve meydanların yüksek katlı yapılarla çevrili olmasından dolayı okul bahçelerini kullanma durumunda kaldık."

ÇADIR KENTLERLE AYNI DEĞİL!

Aynı zamanda halkın toplanma alanları ile acil çadır kent alanlarını aynı değerlendirerek yanılsama içine düştüklerini söyleyen Mumcu, "Toplanma alanı dediğimiz bölgeler depremin hemen sonrasında vatandaşın ilk toplanacağı yerdir. Bizler vatandaşların burada toplanarak yardım için oraya gideceğimizi bilme durumundayız" şeklinde konuştu. "Oysa acil çadır kent alanları, deprem sonrası ikamet edilecek yer olarak hazırlandı" diyen Mumcu, "Dolayısıyla bu bölgelerden ayrı kriterlere sahip. Örneğin, çadır kent alanlarının zeminin çamur olmaması gerekir. Çünkü çadırın kurulacağı alanının zemini önemli" açıklamasını yaptı.

NÜFUSUN YÜZDE 30'UNU...

Olası deprem için konteyner ve acil çadır kent alanları belirlediklerini anımsatan Mumcu, sadece Osmangazi'de 83 tane acil çadır kent alanımız bulunduğunu açıkladı. Mumcu, Bursa'da toplamda nüfusun yüzde 30'unu karşılayacak acil çadır kent alanı bulunduğunun altını çizdi.

1008 GÖNÜLLÜ VAR!

AFAD olarak 45 tane arama kurtarma ekibi ve 1008 gönüllülerinin olduğunu aktaran Mumcu, gönüllüler için sürekli eğitimler düzenlediklerini belirterek, şu an her ilçede çadır kurmayı bilen AFAD gönüllüsünün olduğunu söyledi. Mumcu, Türkiye hedefi 1 milyon olan gönüllülerin sayısının artmasını temenni etti.

BİRBİRİMİZE YETERİZ!

Bursa'da olası bir depremde AFAD'ın yeterli olup olmayacağı konusuna açıklık getiren Mumcu şunları söyledi: "Bursa AFAD olarak kadromuz ve koordinasyonumuz güçlü. Çok büyük bir deprem yaşandığında Kocaeli, İzmit, İstanbul gibi illerden gelecek AFAD ekipleri için de toplanma alanları hazırladık. Misafir ekipler için yemeğinden elektriğine kadar her şeyin eksiksiz olarak düzenlediğini söyleyebilirim. Bu durumda her türlü yeteriz."

HAZIRIZ!

Halkın diline dolanan "deprem sonrası enkaz altındakiler aylar sonra kurtarılacak" söylemlerine ilişkin ise Mumcu, çok yakın bir zamanda yaşanan Elazığ felaketini örnek verdi. Ankara'nın sistem üzerinden eksiklikleri görerek AFAD'a ihtiyaçlarını bildirdiğini anlatan Mumcu, Elazığ'a Bursa AFAD olarak çok sayıda yardım tırı yolladıklarını aktardı. Van depreminde de görev yapan o yıllarda 400 insanı enkaz altından kurtardıklarını bununla Türkiye'de rekora imza attıklarını söyledi. Mumcu, enkaz çalışmaları konusunda tam donanımlı olduklarını her geçen gün de eksiklerini giderdiklerini belirtti.  

AFAD'IN ÜSSÜ BURSA!

Mumcu, deprem kuşağında yer alan Bursa'da kendileri tarafından hazırlanan afet simülasyon eğitimden geçmeyen kimsenin olmadığını söyledi. Türkiye'de bulunan birlik müdürlüklerinden bir tanesinin de Bursa da olduğunu ve felaket simülasyonları konusunda örnek olduklarını aktaran Mumcu, Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer Tehditler (KBRN) konusunda da tam donanımlı oldukları anlattı: "KBRN ekipmanlarımızı temin ettik ve hazır bulunuyor. Tek tek hepsinin bakım ve dolumunu yapıyoruz." Mumcu, ayrıca ülkenin tüm dağcılarının eğitimlerinin kendileri tarafından yapıldığını da sözlerine ekledi.

HERKES HAZIR OLSUN!

Son olarak vatandaşlara uyarı yapan Mumcu, afet çantasının hayati öneme sahip olduğunu ve herkesin ilk yardım öğrenerek büyük felakete hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaptı.

SON KEZ GİTTİLER...

Öte yandan depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan 24 okulun öğrencileri eğitim yuvalarına son kez gitti. Okul yöneticileri, öğrenci ve velilere tebligat yaparak başka okullarda eğitim göreceklerini açıkladı. Çocuklarını son kez okula getiren veliler, ''Okulumuz başka bir yere taşınacak diye üzgünüz, ancak depreme dayanıklı okula taşındıkları için mutluyuz. Biz okulun taşınmasını cuma günü öğrendik, bugün çocuklarımızı son kez okula getirdik'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.